L’EAP Figueres va començar el 2015 a seguir dues de les recomanacions, i el 2016 en va incorporar una tercera, amb molt bons resultats
El projecte Essencial, impulsat per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, vol promoure una pràctica clínica que eviti la realització de pràctiques que no aporten valor a la ciutadania i que, en conseqüència, millori la qualitat de l'atenció sanitària. Des de l’any 2015, l’Equip d’Atenció Primària Figueres ha estat posant en pràctica dues de les recomanacions que han posat en evidència una millora en els resultats assistencials. Aquest 2017, setze equips d’atenció primària més de l’Institut Català de la Salut (ICS) a Girona i de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) s’han apuntat a posar en pràctica el projecte Essencial als seus centres posant en pràctica algunes recomanacions. Tres EAP més, (Anglès, Montilivi i Banyoles) també s’han afegit a la iniciativa, malgrat que encara no han definit les recomanacions que seguiran a la pràctica diària.
L’EAP va començar a treballar el 2015 en la recomanació que assenyala que en malalts polimedicats o majors de 65 anys que no rebin tractament amb antiinflamatoris no esteroïdals, la prescripció d’inhibidors de la bomba de protons (IBP) per a la prevenció de patologia gàstrica no aporta valor afegit. El resultat de la posada en pràctica ha estat la disminució en un 3,5% del nombre de pacients amb IBP mal indicats. També es va treballar la recomanació que indica que en el diagnòstic de la bronquiolitis no es recomana fer radiografia de tòrax de manera sistemàtica. Al cap d’un any de l’inici del projecte no hi havia cap infant amb radiografia de tòrax mal indicada.
Un any més tard, el 2016, el mateix EAP va posar en pràctica la recomanació que diu que la determinació del PSA com a cribratge poblacional de càncer de pròstata no s’hauria de realitzar perquè no aporta beneficis en termes de reducció de mortalitat. En un primer moment es va treballar internament amb els professionals de l’equip d’atenció primària i posteriorment es va treballar amb el Servei d’Urologia de l’Hospital de Figueres i amb les responsables del projecte Essencial. Des de l’inici s’ha reduït en un 2% el nombre de pacients amb determinació del PSA mal indicada i actualment està per sota de la mitjana de l’ICS.
Aquest 2017 són setze els EAP de l’ICS a Girona i de l’IAS que s’han afegit a la iniciativa, posant en pràctica aquestes recomanacions: