Girona desenvolupa un sistema que permet als usuaris l’autogestió del risc cardiovascular

A l’atenció primària de l’ICS a Girona s’està duent a terme l’estudi Autocribratge del risc cardiovascular (ACRISC), en què participen un miler de persones, per autogestionar el risc de patir malalties cardiovasculars. A través d’un programari desenvolupat per a aquest projecte, els usuaris del sistema participen en la recollida i el tractament de dades sobre la seva salut (pressió arterial, perfil lipídic, pes, hàbits alimentaris...) i el sistema, basat en els principis d’apoderament i interactivitat, els ofereix unes recomanacions adaptades al perfil de cada persona, especialment en els camps de la dieta i l’activitat física.

L’estudi s’està duent a terme de forma col·laborativa entre l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), la Unitat de Suport a la Recerca d’Atenció Primària de Girona (de l’IDIAP Jordi Gol) i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI). Els primers pacients que hi participen des del passat mes de març, d’entre 35 i 74 anys, pertanyen a l’EAP Montilivi i està previst que, properament, s’hi incorporin els de l’EAP Celrà, cosa que permetrà disposar de perfils de població urbana i rural.

Maria Grau (de l’IMIM) és la investigadora principal d’aquest estudi, que durarà dos anys i que planteja una gestió del risc cardiovascular que fins ara només es feia a la consulta de medicina de família. L’objectiu és veure si el grau de risc que s’obté amb aquest mètode innovador és el mateix que s’aconsegueix amb el procés habitual de tractament de dades.

Per dur a terme l’estudi dues infermeres reben cada dia els pacients voluntaris que, a través d’un dispositiu tàctil semblant a una tauleta, responen les preguntes que se’ls formulen. Els pacients es prenen la pressió, es pesen i, amb supervisió de les infermeres, es fan una anàlisi de sang capil·lar. A través d’un sistema Bluetooth aquesta informació s’incorpora al programa de gestió d’aquest projecte i, un cop processada, el sistema produeix recomanacions preventives adaptades a les característiques de cada usuari.

Els responsables validen clínicament els resultats que ofereix aquest dispositiu d’autocribratge del risc cardiovascular, amb l’objectiu final de conèixer si els consells personalitzats tenen un efecte positiu sobre el control dels factors de risc cardiovascular.

Les malalties cardiovasculars constitueixen la principal causa de mortalitat al món desenvolupat. Si bé la població més afectada és la major de 65 anys, s’ha demostrat que l’aparició d’aquestes malalties ve determinada per una exposició prolongada a factors de risc com els nivells alts de pressió arterial, colesterol, diabetis o tabaquisme. Per això és important traslladar un missatge preventiu, basat en el desenvolupament d’estils de vida saludables i el control sobre els factors de risc, a persones asimptomàtiques i relativament joves.

 

PRIMARIA
Dimarts, 5 Juliol 2016