A la Jornada d’ABS s’hi ha presentat un manual de seguretat per unificar criteris d’actuació en els procediments més habituals
200 professionals de l’Atenció Primària de la Regió Sanitària Girona han participat avui a la IX Jornada d’ABS (Àrees Bàsiques de Salut) de Girona, celebrada a l’Auditori del Centre Cultural la Mercè. Sota el lema “Avancem amb seguretat”, la jornada ha promogut l’intercanvi de coneixement i experiències posant èmfasi especialment en les relacionades amb la qualitat i la seguretat del pacient, l’eix principal d’aquesta trobada interprofessional. Sota aquest mateix prisma s’ha presentat el Manual de seguretat del pacient a l’atenció primària de l’ICS Girona, un document que es posa a disposició dels professionals i que homogeneïtza els processos quotidians dels Centres d’Atenció Primària relacionats amb la seguretat, com ara la gestió del material, l’ús i prescripció de medicaments, atenció continuada o l’acollida de nous professionals, entre d’altres. Aquest manual s’ha desenvolupat sota una mètode participatiu i multidisciplinari, amb professionals de tot el territori, que ha permès elaborar uns protocols de millora de la pràctica habitual a l’atenció primària.
Un estudi d’àmbit estatal presentat el 2008 pel Ministeri de Salut revelava que en l’àmbit de l’atenció primària es produïen 11 incidències relacionades amb seguretat per cada 1.000 consultes, el 93% de les quals de caràcter lleu. El més destacat de l’estudi és que dels en el 48% dels casos eren errors amb la medicació, el 26% amb les cures, el 25% amb la comunicació, el 13% amb el diagnòstic i el 9% amb la gestió.
Precisament l’acreditació en qualitat en aquest àmbit es recull com a projecte estratègic al Pla de Salut 2011-2015 amb l’objectiu de garantir la qualitat assistencial i la seguretat de l’atenció, certificant la qualitat del sistema al ciutadà i promovent la cultura d’excel·lència i seguretat dels pacients. L’any 2012 es va desplegar a Girona el projecte d’Unitats Funcionals de Seguretat dels Pacients del Departament de Salut emfatitzant aspectes relacionats amb la seguretat dels pacients com un eix clau en el procés assistencial. El seu objectiu és implantar una estratègia de gestió de la seguretat dels pacients per tal de disminuir el risc de dany innecessari associat a l’atenció primària al mínim possible i trobar l’excel·lència en seguretat clínica dels EAP (Equips d’Atenció Primària). En aquest context, s’ha desenvolupat una estratègia per assolir aquest objectiu, prioritzant els processos d’obligat compliment per garantir uns mínims de seguretat dels pacients i dissenyant una metodologia de treball participativa amb l’esforç i la contribució dels professionals del territori, fins al punt que els EAP han estat avaluats en 33 estàndards de seguretat del pacient. La gran majoria d’ells han superat el 90% d'assoliment d'aquests estàndards, que era el nivell requerit per l’ICS durant el 2013.
La jornada ha estat inaugurada pel director dels Serveis Territorial de Salut a Girona, Josep Trias i el gerent territorial de l’ICS Girona i l’IAS, Vicenç Martínez Ibáñez, qui ha destacat la importància de notificar i registrar totes les incidències detectades en el dia a dia, per tal d’identificar els punts de millora en els processos que afecten la seguretat del pacient.
Simultàniament s'han fet dues taules rodones: “Experiències de millora en Qualitat i seguretat del pacient” i “Experiències clíniques i de recerca”, i seguidament Joan Elias, DEA en Comunicació i Humanitats, ha ofert la conferència “Malgrat la feina, per què no funcionen els protocols?”. La jornada ha estat closa per la directora d’Atenció Primària de l’ICS a Girona, Sara Rodríguez, que ha lliurat els premis al millor pòster (“Com rebem als nous professionals?”, de l’EAP de Sarrià de Ter liderat per Begoña Santana) i millors comunicacions orals (“Seguretat del pacient en vacunació escolar”, d’Anna Pol de l’EAP Tordera i “Infradiagnòstic de la Síndrome d’Apnea-Hipopnea de la son”, de Dolors Rivero de l’EAP Salt).
Imatge de l'Auditori de la Mercè durant la Jornada
Imatge del president del comitè científic, Carles López, els premiats al millor pòster i comunicació oral i la directora d'Atenció Primària, Sara Rodríguez