Clara Vilavella ha estat treballant en dues clíniques de Dinamarca en el marc del programa Hipòcrates, que fomenta la mobilitat dels metges en formació Clara Vilavella, metgessa resident a l’EAP Canet de Mar, ha estat la guanyadora del premi Claudio Carosino 2012, que premia les millors experiències d’intercanvi de joves metges de Medicina Familiar i Comunitària. Aquest reconeixement arriba en el marc del programa Hipòcrates, que promou els intercanvis i la mobilitat dels joves metges en el curs de la seva formació professional, proporcionant així una perspectiva més àmplia dels conceptes de la medicina de família, tant a nivell professional com personal. Els participants del programa adquireixen una visió de la pràctica general en el sistema d'atenció primària de salut d’altres països europeus, i adquireixen uns coneixements que els ajuden a tenir un paper actiu en el desenvolupament de la medicina familiar. Aquest premi és convocat pel Moviment Vasco de Gama, el grup de treball de l’Organització Mundial de Metges de Família per a residents i joves metges de família.
Vilavella ha fet el seu intercanvi durant 15 dies a Dinamarca, on ha treballat una setmana en una clínica rural i més tard en una clínica urbana. La primera experiència la va dur fins a un poble anomenat Vester Aby (a la regió de Fyn), en una petita clínica portada per una doctora, un administratiu i una infermera que només prestava servei un cop per setmana. La segona setmana va ser a la ciutat
d’Aarhus, en un centre compartit per quatre metges, dues infermeres, un administratiu i una metgessa resident. Durant l’estada Vilavella passava visita amb les doctores al centre, el que li va permetre conèixer l'organització de les consultes en el dia a dia, l’abordatge d’un ampli ventall de pacients, el maneig de les malalties agudes i cròniques, la realització de proves complementàries, la gestió de la prescripció de medicaments, les derivacions i interconsultes amb els especialistes, el maneig de les urgències i emergències, etc. També va fer visites domiciliàries.
En el treball posterior que li ha valgut el premi, la metgessa explica que el que més li ha sorprès del sistema de salut danès és l’alta conscienciació de la població de l’ús del dispositius d’emergència i l’autogestió dels centres d’Atenció Primària, per posar alguns exemples.
El premi rebut li val el viatge, l’estada i la invitació al Congrés mundial de Medicina de Família, que tindrà lloc a Praga del 25 al 29 de juny.