Vés al contingut

Servei d’Urologia

La urologia és una especialitat mèdica i quirúrgica que s'ocupa de l'estudi, diagnòstic i tractament de les patologies que afecten a l'aparell urinari i retroperitoneu d'ambdós sexes i a l'aparell reproductor masculí.

S’encarrega de resoldre les disfuncions dels següents òrgans i estructures: glàndula suprarrenal, ronyó, retroperitoneu, urèter, bufeta, pròstata, via seminal, uretra, estructures del sòl pelvià, penis, escrot, testicles i epidídim. El tractament de les corresponents malalties pot ser mèdic o quirúrgic.

El Servei d'Urologia del Trueta està integrat funcionalment amb el de l'Hospital Santa Caterina (IAS), de manera que es treballa com un sol servei amb dos centres hospitalaris. L’activitat es desenvolupa tant a consultes externes, als diferents gabinets, a l’àrea d’hospitalització i a l’àrea quirúrgica.

Ubicació

7ª planta edifici Hospital Dr. Josep Trueta
Espanya

Entre les tècniques, tractaments i procediments d’alta complexitat que duu a terme, cal destacar en primer lloc, la coordinació multidisciplinària entre serveis d’infermeria, anestèsia i tècnics auxiliars en cures d’infermeria, que permeten fer possible la realització de tècniques d’alta complexitat que faciliten un abordatge mínimament invasiu. Aquestes són:

  • Cirurgia robòtica urològica mitjançant el sistema Da Vinci
  • Cirurgia laparoscòpica complexa fent ús de tecnologia 3D
    • Cistectomia radical oberta i laparoscòpica
    • Prostatectomia radical laparoscòpica
    • Nefrectomia parcial laparoscòpia 3D
    • Limfadenectomies i retroperitoneoscòpia
    • Prolapse pelvià femení
  • Cirurgia funcional, andrològica i reconstructiva: implantació de material protèsic tant pel tractament sobre la disfunció erèctil com per a la incontinència urinària.
  • Làser Holmi dirigit tant al tractament de la hiperplàsia benigna de pròstata com sobre les litiasis urinàries.
  • Tècniques percutànies complexes enfocades en el tractament de litiasis renals.
  • Endourologia complexa amb material flexible davant el tractament de càlculs renals.
  • Tractament amb tècniques de quimiohipertèrmia de tumors vesicals.
  • Teràpia focal del càncer de pròstata amb tècniques de fusió d’imatge.
  • Biòpsia de pròstata amb tècniques de fusió d’imatge.
  • Cirurgia de la glàndula suprarenal (benigna i maligna) via laparoscòpica.
  • Estudis funcionals complexos de la via urinària inferior amb urodinàmica avançada (trastorns neurològics complexos i disfuncions avançades de tracte urinari inferior).

L’equip del Servei d’Urologia està integrat per un ampli ventall de professionals, entre els quals un equip mèdic format per una vintena de professionals –inclosos metges que realitzen la seva especialització-, personal d’infermeria, tècnics auxiliars de cures d’infermeria, zeladors, administratius. També es compta amb un suport d’una adjunta del Servei de Medicina Interna. Com a servei de referència de la Regió Sanitària de Girona hi ha una estreta col·laboració amb els hospitals comarcals, amb alguns dels quals, fins i tot, s’hi desplacen professionals per a realitzar part de la seva assistència.

A més, els facultatius treballen en equip amb especialistes d’altres disciplines en determinats processos assistencials, especialment els oncològics. En aquest sentit, es participa en diferents comitès i comissions i es lidera el comitè de càncer urològic, en el qual es discuteixen els casos dels pacients des d’una òptica multidisciplinària, ja que en aquest hi participen professionals d’anatomia patològica, oncologia radioteràpica, oncologia mèdica, radiodiagnòstic, medicina nuclear i infermeria.

També comptem amb el suport extern de la Unitat de Continuïtat Assistencial per a trasllats a altres centres quan s’escau.

Cap de servei (Coordinador): Josep Comet Batlle

Cap clínic: Nicolau Carrasco Cánovas

Coordinador de comarcals: Roger Boix Orri

Supervisió d’infermeria: Montse Ribó Regàs

El Servei d’Urologia està acreditat per a la formació d’una plaça/any d’especialista MIR d’urologia.

També participa en la docència de grau a la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona (UdG), així com en diferents programes de postgrau, i direcció de tesis doctorals internes i externes.

Les línies d’investigació del Servei es dirigeixen a la recerca de noves tècniques per la millora del diagnòstic precoç del càncer de pròstata, amb tècniques mínimament invasives com la Ressonància Magnètica i darrerament tècniques de fusió d’imatges, amb col·laboració de la Universitat de Girona i el servei de Radiodiagnòstic de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta.

Una segona línia d’investigació està basada en la detecció del càncer de pròstata mitjançant l’ús de nous marcadors sèrics, en col·laboració amb el servei de Biologia Molecular de la UdG.

Actualment, estem implicats en un projecte de la Marató en relació al càncer de pròstata (CaP) per a la detecció de formes agressives de CaP mitjançant tècniques d’imatge i isoformes glicosilades del PSA.

Així mateix, tenim actualment un biobanc propi amb línies de recerca referents al càncer de ronyó i altres projectes incipients en càncer de bufeta.

Projectes finançats previs:

  • Utilitat de l’espectroscòpia de ressonància magnètica endorectal per al diagnòstic precoç de càncer de pròstata. Investigador Principal. J Comet. 2002. Col·laboració amb la UdG.
  • Integració de la imatge de ressonància magnètica i d’ecografia per localitzar el càncer de pròstata. 2007. Col·laboració amb la UdG.
  • Glicosilación Aberrante en proteínas séricas como marcadores neoplásicos. 2007.
  • Estudio para mejorar el diagnóstico del CaP:  detección de la glicosilación anómalal del PSA. 2006. Col·laboració amb la UdG.
  • Proyecto DEGLIANAPE: diagnóstico del cáncer de próstata mediante la detección de la glicosilación anómala de PSA. 2005. Col·laboració amb la UdG.
  • Nuevas formas de PSA que permitan mejorar el diagnóstico y seguimiento de los pacientes con cáncer de próstata. UdG. 2011.
  • Estudio observacional prospectivo para evaluar la prevalencia de síndrome metabólico en pacientes con CaP antes y después de doce meses de tratamiento con formulaciones trimestrales de análogo de  la LH- RH. 2008-2010. Col·laboració amb la UdG.
  • Projecte de la Marató: Project: [388/C/2019 - Non-invasive biomarkers for Prostate Cancer  clinical risk stratification: PSA glycoforms and multiparametric magnetic resonance imaging. Predictive model for potential metastasic Prostate Cancer.
  • Uro-Light:  investigació amb fàrmacs activables amb la llum per la millora del tractament del càncer de bufeta.

Col·laboracions:

  • Projecte de fusió d’imatge en model 3D per a la realització de biòpsia de pròstata guiada per ultrasò amb mapatge previ amb ressonància multiparamètrica. Amb col·laboració amb el Departament de Ciències Informàtiques de la UdG. 2011
  • Estudi prospectiu observacional multicèntric dels resultats funcionals de les tècniques de plicatura amb o sense incisió de l’albugínea. 2020

Publicacions recents en revistes:

El papel de la resonancia magnética ante un PSA elevado
FMC 2023: 30 (1) : 18-21.

PSA kinetics as prognostic markers of overall survival in patients with metastasic castration resistant prostate cancer trated with abiraterone acetate
Cancer management and research 2020: 12: 10251-10260

Characterization of the main psa glycoforms in agressive prostate cancer
Scientific reports 2020; 10: 18974

Improvement of prostate cancer dagnosis by detecting psa glycosilation-specific changes.
Theranostics 2018; 8 (3): 746-748