La Unitat de Diabetis, Endocrinologia i Nutrició Territorial de Girona (UDENTG) és una unitat assistencial, de docència i de recerca considerada com a referent, en ser pionera en la integració de tots els àmbits assistencials i tenir un abast territorial. Els professionals del servei atenen els trastorns del sistema endocrí (glàndules i òrgans que elaboren hormones), com la diabetis, malalties de la tiroide, les glàndules suprarenals i la hipòfisi.
La unitat va néixer l’any 1996 i va ser reformada a l’any 2006 per donar-li un enfocament d’àmbit territorial amb la finalitat d’unificar els recursos, tant personals com materials, a tota la Regió Sanitària de de Girona. L’objectiu era potenciar i optimitzar l’assistència mèdica i de qualitat en l’atenció endocrinològica per donar resposta a les necessitats del territori pel que fa a aquesta especialitat, de manera equitativa.
El projecte té com a base un enfocament integral de l’endocrinologia, la utilització dels recursos existents, la racionalització i l’accessibilitat entre els diferents àmbits assistencials, apropant l’assistència al territori d’origen del pacient.
Ubicació del servei
1ª planta zona A
Espanya
La UDENTG dona assistència a tota la Regió Sanitària Girona, tant a nivell supraespecialitzat al Trueta com d’endocrinologia general als diferents hospitals comarcals de la Regió, fruit d’un conveni signat el 2007 entre el CatSalut, l’ICS i els diferents proveïdors sanitaris (Fundació Salut Empordà, Institut d’Assistència Sanitària, Serveis de Salut Integrats Baix Empordà, Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa i la Corporació de Salut del Maresme i la Selva). Els membres de la UDENTG donen cobertura als següents dispositius assistencials:
- Hospital de dia on s’atenen urgències endocrinològiques en horari de 8 a 21 h de dilluns a dijous i de 8 a 15 h els divendres, essent l’hospital de dia amb un horari més llarg amb cobertura per professionals especialistes de la institució. Fruit d’aquesta activitat ambulatòria, l’activitat hospitalària d’ingressos és testimonial.
- Interconsultes de planta d’hospitalització.
- Consultes externes d’endocrinologia general als hospitals comarcals.
- Consultoria amb medicina familiar i comunitària de les àrees bàsiques de salut de la Regió (presencial i en línia).
- Consultes externes monogràfiques supraespecialitzades a l’Hospital Trueta.
Patologia tumoral endocrinològica
- Consulta monogràfica de diagnòstic i seguiment del càncer de tiroides.
- Consulta monogràfica de diagnòstic i seguiment dels tumors adrenals.
- Consulta monogràfica de diagnòstic i seguiment dels tumors hipofisaris.
- Gabinet de diagnòstic ràpid del nòdul tiroïdal de risc (ecografia tiroïdal i/o PAAF).
- Seguiment i diagnòstic funcional de tumors neuroendocrins.
- Metabolisme fosfocàlcic.
Diabetis mellitus tipus 1 (DM1)
- Seguiment multidisciplinari per part de metges especialistes endocrinòlegs i educadores en diabetis.
- Continuïtat del pas pediatria-adults garantida per l’existència de professionals d’enllaç a nivell d’educació diabetològica i utilització d’espais comuns (hospital de dia).
- Capacitació dels pacients en tractament insulínic intensificat, que inclou:
- Indicació i utilització, si s’escau, de noves tecnologies (perfusió contínua subcutània d’insulina i monitoratge continu de glucosa).
- Atenció als pacients portadors d'ISCI 7/24 telefònica.
- Valoració integral del pacient diabètic en una única visita que inclou:
- Retinografia
- Analítica completa
- Avaluació macroangiopatia clínica i avaluació de la malaltia cardiovascular subclínica amb realització d’ecografia vascular dels territoris carotidi, femoral i aorta abdominal
- Avaluació educativa
- Participació en assajos clínics d’immunoteràpia al debut de la DM1.
Consulta gestació en dones amb DM1
- Visites conjuntes amb obstetrícia d’alt risc:
- Visites cada 15 dies - 1 mes per optimitzacions de glucèmia.
- Valoració trimestral de les complicacions associades a la diabetis durant la gestació.
- Atenció metabòlica durant el part amb bomba d’insulina i en el postpart immediat.
Proves funcionals hormonals
- Proves dinàmiques (estimulació o inhibició hormonal). La prova és responsabilitat d’Endocrinologia i la determinació del Servei d’Anàlisis Clíniques.
- Proves fetes pel Servei i determinades al laboratori propi del servei (IDIBGi)
- Anàlisi de composició corporal i determinació del percentatge de greix corporal: impedància bioelèctrica.
- Realització i interpretació del "gold estàndard" per a l'anàlisi de la sensibilitat a la insulina: clamp euglucèmic hiperinsulinèmic.
- Estandardització de recollida de mostres per a un biobanc de mostres biològiques (sang total, sèrum, plasma, orina, femta).
- Anàlisi i interpretació d'expressió gènica tissular.
- Anàlisi i interpretació de microRNAs circulants i tissulars.
- Anàlisi de polimorfismes genètics.
- Anàlisi de proteïnes circulants com biomarcadors metabòlics.
- Recollida de mostra estandarditzada per a l'anàlisi de microbiota.
- Interpretació de resultat d'anàlisi de microbiota.
- Determinació de la composició cel·lular del teixit adipós.
Unitat de lípids
Unitat acreditada per la indicació d’aportació reduïda en pacients amb hipercolesterolèmia familiar heterozigota.
Nutrició i obesitat mòrbida
Programa d’atenció multidisciplinària als pacients amb obesitat mòrbida de la Regió Sanitària de Girona susceptibles de tractament amb cirurgia bariàtrica.
Indicació i seguiment de la nutrició artificial durant l’ingrés hospitalari als pacients que en siguin subsidiaris.
El Servei forma part de diferents comissions: Comissió de Nutrició Artificial, Comitè d’Obesitat per a la Cirurgia Bariàtrica, Unitat Funcional de Tumors de Cap i Coll, Unitat funcional de Malalties de Motoneurones (ELA), Comissió de Rehabilitació Multimodal, Nutrició Enteral Domiciliaria (NED).
Pauta, organització i controls de la NED (suplementació nutricional via oral i nutrició enteral per sonda) dels pacients del propi Servei però també d'altres serveis.
Indicació, formació dels pacients/familiars i seguiment dels pacients que requereixen nutrició parenteral a nivell domiciliari.
Activitat específica de Dietistes - Nutricionistes clíniques a l'Hospital Trueta
Les Dietistes - Nutricionistes clíniques desenvolupen les seves tasques en diferents àrees, tant a consultes externes, hospital de dia d’Endocrinologia i Nutrició, com a hospitalització:
- Valoració de pacients amb obesitat mòrbida i cirurgia de l’obesitat.
- Valoració nutricional de pacients amb diverses patologies: malalts crònics, oncològics, quirúrgics...
- Valoració d’altres patologies: digestives, neurològiques (neurodegeneratives o que cursin amb disfàgia...), pediàtriques (debut diabètic, obesitat...)
- Realització de classes grupals per a pacients amb obesitat mòrbida.
El Servei d’Endocrinologia està integrat per metges/esses especialistes, dietistes-nutricionistes, professionals d’infermeria, a més d’altre personal de suport com ara zeladors i administratius i tècnics de cures auxiliars d'infermeria.
D’una banda, el personal facultatiu –format per 15 especialistes- està organitzat en grups de supraespecialització que atenen persones amb malalties tumorals de les glàndules endocrines (tiroïde, adrenal, hipòfisi i tumors neuroendocrins de localització diversa), obesitat mòrbida i complexa, maneig intensificat de la diabetis mellitus tipus 1 i les seves complicacions i atenció a les persones amb necessitat de teràpia nutricional durant l’ingrés i ambulatòria. També assumeixen el control de les persones amb problemes aguts de les seves malalties endocrines a nivell d’hospital de dia, evitant ingressos hospitalaris.
A més, en tant que constitueixen el servei territorial de referència de tota la Regió Sanitària de Girona, l’equip està organitzat segons el territori que atén: Selva interior-Gironès-Pla de l’Estany, Baix Empordà, Garrotxa, Alt Empordà i Selva Marítima. A nivell territorial tots els facultatius tenen una activitat d’atenció a les persones amb malalties endocrines menys complexes als hospitals comarcals de la Regió Sanitària i de consultoria amb els especialistes de les àrees bàsiques de salut.
Aquesta dobla organització, permet que hi hagi referents de cada patologia arreu del territori, garantint, d’aquesta manera, l’equitat d’atenció de la població de tota la Regió Sanitària.
Per altra banda, hi ha un equip de cinc dietistes nutricionistes, una de les quals actua com a referent, i vuit professionals d’infermeria que s’encarreguen d’atendre l’Hospital de Dia, com ara fer el cribratge de complicacions cròniques de les persones amb diabetis mellitus tipus 1, realitzar les proves funcionals endocrinològiques o administrar el tractament a pacients que presenten algun tipus de complicació. Aquests professionals d’infermeria també s’encarreguen de la tasca educativa als pacients en quan a maneig intensiu de la diabetis amb tecnologies i atenció a la persona amb peu complicat per la diabetis.
- Cap de servei: Mercè Fernández Balsells
- Responsable Dietètica i Nutrició: Núria Pons Portas
- Referent de les infermeres educadores en diabetis: Ester Lopez Miras
- Cap de Secció responsable de recerca: José Manuel Fernández-Real
El Servei d’Endocrinologia està acreditat per a la formació d’un especialista MIR per any. Si desitgeu més informació sobte el programa MIR d'Endocrinologia al Trueta seguiu aquest enllaç.
Es participa de forma activa en la docència de grau a la Facultat de Medicina i la Facultat d’Infermeria de la Universitat de Girona, així com en diferents programes de postgrau i màsters.
La tasca investigadora del Servei d'Endocrinologia s'engloba en dos grups de recerca dins l'Àrea de recerca de Metabolisme i inflamació de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona:
El Grup de Nutrició, Eumetabolisme i Salut, liderat pel Professor José Manuel Fernández-Real, enfoca les seves línies de recerca en:
- Sistema immunitari innat, la inflamació i les malalties metabòliques
- Diabetis i obesitat genòmica/genètica de tipus 2 (inclosos els microRNA i els RNA no codificadors llargs)
- Biologia del teixit adipós
- El ferro com a modulador de la inflamació a la patologia metabòlica
- El rol de la microbiota davant l'obesitat i la diabetis tipus 2
- Esteatohepatitis sense alcohol i fetge gras
- El cervell com a òrgan metabòlic
- Eines computacionals per optimitzar el control glucèmic
El grup d’investigació en Endocrinologia Pediàtrica està liderat pel Dr. Abel López-Bermejo des de l’any 2008. La seva investigació actual està centrada en l’estudi de diverses alteracions del creixement postnatal i de la pubertat, entre d’altres pubertat avançada i síndrome de l’ovari poliquístic (SOP).
L’equip investigador lidera múltiples projectes d’investigació competitius i supervisa diverses tesis doctorals i de màster en aquesta línia de recerca. Compta amb la col·laboració de personal investigador, clínic i assistencial a escala nacional i internacional. En el currículum destaquen múltiples publicacions en revistes indexades internacionals. En els darrers anys han caracteritzat diversos marcadors metabòlics, genètics i epigenètics en relació amb alteracions del creixement pre i postnatal i amb disfunció metabòlica en infants d’edat escolar.