El Servei de Cardiologia dona atenció dels hospitals Josep Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt, en tant que es tracta d'un servei integrat que ofereix l’atenció més especialitzada en l’àrea de cardiologia als pacients de les comarques de Girona.
El Servei treballa per poder garantir una qualitat assistencial de primer nivell, així com la continuïtat assistencial amb els hospitals comarcals i les àrees bàsiques de la salut de la Regió Sanitària de Girona.
El nostre gran objectiu és donar un tractament ràpid i acurat, així com mantenir la salut cardiovascular dels nostres pacients en les millors condicions possibles per a que puguin gaudir d’una bona qualitat de vida.
Hospitalització Cardiologia Trueta
6a planta C
Espanya
Arrítmies i Hemodinàmica
6a planta C
Espanya
Imatge Cardíaca
7a planta A
Espanya
Hospital Santa Caterina - Unitat de Cardiologia
Hospital Santa Caterina
Espanya
Secció Clínica Assistencial
Compta amb vuit llits de la Unitat de Crítics Cardiològics, dotze llits de semicrítics, setze llits d'hospitalització a l'Hospital Trueta i quatre llits d'hospitalització a l'Hospital de Santa Caterina. La Unitat de Crítics Cardiològics rep uns 600 ingressos a l'any de pacients d'alta complexitat (xoc cardiogènic, arrítmies greus, mort sobtada extrahospitalària o postcirurgia cardíaca). Disposa de totes les tècniques per al tractament del pacient crític (com ara monitoratge hemodinàmic, teràpies de substitució renal, ventilació mecànica invasiva i no invasiva, etc).
L'àrea de semicrítics, amb 900 ingressos a l'any, assumeix el pacient que requereix moltes cures d’infermeria, necessitat de monitoratge continuu, suport ventilatori no invasiu o que presenta una inestabilitat hemodinàmica lleu.
Finalment, la unitat d'hospitalització atén més de 2.100 pacients/any de totes les patologies cardíaques i realitza més de 500 interconsultes anualment. Aquesta secció és la responsable d'atendre totes les consultes, urgències, atenció als hospitals comarcals i gestiona els pacients amb infart agut de miocardi (Codi IAM).
Secció d’Imatge Cardíaca Avançada
- Unitat de Cardiopaties congènites de l'adolescent i l'adult
- Unitat de Valvulopatia i Aorta
- Unitat de Cardiooncologia Proves Funcionals Cardíaques
La Secció d’Imatge Cardíaca Avançada ofereix una cartera de serveis d'imatge cardiovascular de màxim nivell, que dona cobertura a tots/es els/les pacients amb patologia cardíaca de la Regió Sanitària de Girona, tant a l'Hospital Trueta com a l'Hospital Santa Caterina.
L'oferta assistencial inclou estudis d'ecocardiografia transtoràcica i transesofàgica en 2D, 3D i 4D, així com ecocardiografia d'estrès, tant farmacològic com d'esforç físic i la prova d'esforç convencional i ergo espirometria. Dona cobertura en imatge avançada al servei de Cirurgia Cardíaca i a la Unitat d'Hemodinàmica, així com amb tots els serveis hospitalaris que requereixin imatge cardíaca.
La Secció compta amb infermeria especialitzada en tècniques d'imatge cardíaca avançada i tècnics d'ecocardiografia.
Actualment, la Secció realitza uns 12.000 procediments, amb 700 ecocardiogrames transesofàgics i 700 ecocardiogrames d’estrès a l'any.
En aquesta unitat els especialistes s’organitzen en subespecialitzacions. Així doncs, alguns atenen les cardiopaties congènites de l’adolescent i l’adult, d’altres la valvulopatia i la patologia d’aorta, la unitat de cardiooncologia i la d’ergoespirometria.
Unitat de Cardiopaties congènites de l'adolescent i l'adult
Aquesta unitat està situada a l'Hospital Josep Trueta i té com a objectiu oferir l'atenció integral dels pacients amb cardiopatia congènita a partir de l'adolescència, des del diagnòstic, seguiment clínic i ecocardiogràfic fins al tractament mèdic o quirúrgic. Per això, es treballa en coordinació amb pediatres, radiòlegs, arritmòlegs, hemodinamistes i cirurgians.
El Trueta és l’hospital de referència de la demarcació en aquest àmbit i alhora, l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona és el nostre centre de referència per la realització de tècniques quirúrgiques específiques i abordatges percutanis d'alta complexitat. Es realitzen sessions periòdiques clínico-radiològiques, de transició pediàtriques i medicoquirúrgiques (aquestes últimes setmanalment amb el servei de Cardiopaties congènites pediàtriques i UCCA de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona) per discutir i consensuar amb experts en cada matèria la millor opció terapèutica per a cada pacient.
També és la unitat de referència a l'Hospital per a les gestants amb cardiopatia, tant en consell reproductiu, seguiment de l'embaràs i recomanacions d'atenció durant el part i postpart.
Unitat de Valvulopatia i Aorta
Es tracta d'una Unitat especialitzada en la valoració i el tractament avançat, tant clínic com intervencionista, de les patologies valvulars cardíaques i d'aorta, de referència a la Regió Sanitària de Girona. Es realitzen sessions periòdiques tant amb els equips quirúrgics com amb el d'Hemodinàmica, per poder decidir el tractament més adient en cada cas, valorant tot el ventall de possibilitats disponibles actualment. De la mateixa manera, la Unitat s'encarrega de gestionar les proves necessàries en la valoració de la persona, siguin d'imatge cardíaca o funcionals, per tal de poder determinar en quin estadi de la malaltia es troba cada pacient.
Unitat de Cardiooncologia
La Unitat de Cardiooncologia està situada a l'Hospital Josep Trueta i té com a objectiu oferir una assistència cardiovascular integral als pacients amb càncer des del moment del diagnòstic, durant el tractament actiu i als supervivents de càncer, amb l'objectiu d'impedir interrupcions del tractament onco-hematològic per millorar-los el pronòstic i la qualitat de vida. Donada la complexitat dels pacients, s’atenen malalts de tota la província de Girona.
La principal característica de la Unitat és la multidisciplinarietat. Està formada per professionals de l'Hospital Universitari Doctor Josep Trueta i de l'Institut Català d'Oncologia (ICO). Està estretament relacionada amb la Secció d'Imatge Cardíaca i amb la Unitat d'Insuficiència Cardíaca, així com amb els serveis d'Hematologia clínica i Hemostàsia, Oncologia Mèdica i Oncologia Radioteràpica.
Proves Funcionals Cardíaques
Situada a la setena planta, compta amb eco estrès, ergoespirometria i prova d’esforç convencional. Addicionalment treballa amb els equips de l’Institut de Diagnòstic per Imatge per a les proves nuclears (SPECT) i les ressonàncies d’estrès.
Secció d’Arrítmies
La Secció d'Arrítmies està dedicada al tractament de les alteracions del ritme cardíac amb totes les eines actualment disponibles en el camp. Compta amb dues sales d'intervencionisme, una dedicada a l'electrofisiologia cardíaca i una altra dedicada a la implantació de dispositius cardíacs.
La Unitat fa procediments diagnòstics com el Holter de 24 hores i la taula basculant a través de l'estudi electrofisiològic, i procediments terapèutics com la cardioversió elèctrica, l'ablació amb radiofreqüència i amb crioablació, o la implantació de dispositius com els marcapassos per a les bradicàrdies, els desfibril·ladors per a les arrítmies malignes i els resincronitzadors per a la insuficiència cardíaca refractària a medicació.
S’utilitzen les tècniques més innovadores d'ablació d'arrítmies complexes amb l'ús de navegadors amb mapatge tridimensional de les estructures cardíaques que permeten procediments amb minimització de l'ús de radiació, per a un tractament més efectiu i segur per als malalts.
S’apliquen els avenços més recents en estimulació cardíaca a través dels marcapassos sense cables i de desfibril·ladors subcutanis. El Trueta és un dels hospitals de Catalunya amb major taxa d'implants de dispositius cardíacs.
Es disposa d'una sala de recuperació amb vuit boxes, compartida amb la Unitat d'Hemodinàmica, per als pacients ambulatoris que no requereixin ingrés, i en les primeres hores dels procediments intervencionistes.
Dins de l’Àrea hi ha una Unitat de dispositius cardíacs, des de la qual es fa el seguiment presencial i remot dels dispositius cardíacs que porten els pacients (marcapassos, Holter implantables i desfibril·ladors).
Unitat de Dispositius Cardíacs
La Unitat de Dispositius Cardíacs està situada a l'Hospital Josep Trueta i té com a objectiu realitzar el control rutinari de tots els dispositius cardíacs (marcapassos, Holter implantables i desfibril·ladors). Els desfibril·ladors compten amb seguiment remot (per monitor a domicili) per garantir una detecció ràpida de possibles complicacions i d'arrítmies.
Secció d’Hemodinàmica
- Unitat de Vàlvules Percutànies
- Unitat d’Insuficiència Cardíaca Especialitzada
- Unitat de Prevenció Cardiovascular
- Unitat de Genètica Cardiovascular
La Secció d'Hemodinàmica cardíaca i cardiologia intervencionista està dedicada al diagnòstic i al tractament de diferents malalties cardíaques, especialment de la cardiopatia isquèmica, mitjançant catèters. En realitzen uns 3.000 procediments a l'any.
La secció té un equip disponible 24 hores al dia, 7 dies a la setmana per al tractament urgent de l'infart agut de miocardi. Són els pacients de Codi IAM. Es duen a terme uns 450 procediments cada any.
Igualment, la secció té una unitat de malaltia estructural cardíaca que permet la implantació de dispositius cardíacs sense cirurgia (vàlvules aòrtiques, mitraclip, tancament orelleta, tancament de comunicació interauricular i de foramen oval permeable).
Es disposa d'una sala radiològica d'hemodinàmica d'última generació que permet realitzar tots aquests procediments així com l'accés a les sales d'intervencionisme de la nova àrea intervencionista de l'Hospital Josep Trueta ubicades a la primera planta de l'hospital.
L’Hemodinàmica comparteix una sala de recuperació amb vuit boxos amb la Unitat d’Arrítmies per als pacients ambulatoris que no requereixin ingrés.
La Secció d'Hemodinàmica incorpora els següents programes:
Programa cardiopatia estructural: Dins aquest programa es desenvolupa el tractament de diferents patologies cardíaques no coronàries de manera mínimament invasiva, com ara el tancament de foramen oval permeable, el tancament d’orelleta o l’implant transcatèter de pròtesi aòrtica (TAVI).
Programa de tractament d'oclusions cròniques: Consisteix en el tractament percutani d'oclusions cròniques complexes a les artèries coronàries, per les seves característiques, el tractament d'aquest tipus de lesions coronàries comporta una complexitat tècnica més gran en el seu abordatge i requereix de la utilització de material i tècniques específiques.
Programa de fisiologia coronària i imatge intravascular: En aquest programa, a través de catèters i guies especialment dissenyats, s'avalua de manera mínimament invasiva el comportament fisiològic de les obstruccions coronàries, avaluant-ne la repercussió en la reducció de la perfusió miocàrdica d'una lesió o lesions en particular. També s'avalua les característiques morfològiques d'aquestes lesions coronàries.
Programa d'intervencionisme coronari complex: A través d'aquest programa aportem solucions terapèutiques a pacients amb obstruccions coronàries especialment complexes tant per les característiques morfològiques de les obstruccions com per l'estat clínic del pacient.
Unitat de Vàlvules Percutànies
Aquesta Unitat està situada a l’Hospital Trueta i s’ocupa dels pacients els quals requereixen un implant d'una pròtesi valvular aòrtica de forma percutània, és a dir, per punció sense cirurgia, perquè presenten una estenosi (obstrucció) de la vàlvula aòrtica greu i amb símptomes. Generalment, es tracta de pacients d'edat, en què la vàlvula s'ha anat calcificant i obstruint. Abans només es podia resoldre amb cirurgia, però com eren pacients fràgils, no es tractaven per risc quirúrgic prohibitiu. Ara donats els bons resultats, aquesta tècnica es va aplicant a pacients d'alt risc.
Unitat d’Insuficiència Cardíaca Especialitzada
La Unitat d’Insuficiència Cardíaca Especialitzada està situada a l'Hospital Trueta i té com a objectiu l'atenció continuada als pacients amb insuficiència cardíaca crònica. Es fa un abordatge global, amb responsabilitats durant tota la fase clínica de la malaltia, participant en el diagnòstic inicial, l'optimització terapèutica i el posterior seguiment ambulatori dels pacients. Des de l'any 2018 està acreditada com a Unitat d'Insuficiència Cardíaca Especialitzada per la Societat Espanyola de Cardiologia en el marc del programa SEC-Excelente. Com a única Unitat d'àmbit especialitzat en la demarcació de Girona, és centre de referència en el maneig dels pacients en fases avançades de la malaltia, oferint una atenció especialitzada i en els casos indicats, una derivació a un centre d'insuficiència cardíaca avançada.
El seguiment dels pacients es fa a través de diferents consultes monogràfiques per tal de poder oferir una atenció individualitzada i integral a cada persona segons les seves necessitats i tipus d'insuficiència cardíaca que pateix.
Per donar la millor resposta assistencial, s'ofereix una extensa cartera de serveis que inclou entre d'altres un abordatge clínic multidisciplinari amb visites conjuntes entre l'equip mèdic i d'infermeria, un circuit ràpid de titulació farmacològica, i l'accés a Hospital de Dia per a tractaments endovenosos. Es disposa també d'una Unitat Cardiorenal i una Unitat d'Amiloïdosi cardíaca per a l'estudi i seguiment evolutiu dels malalts que pateixen totes dues comorbiditats. La Unitat es coordina amb les diferents Unitats de Cardiologia del Servei per a l'optimització de l'estudi etiològic i tractament i manté una estreta comunicació amb els centres d'insuficiència cardíaca avançada per a la valoració d'aquells malalts que ho requereixin.
Unitat de Prevenció Cardiovascular
Aquesta Unitat està situada a l'Hospital Santa Caterina i té com a objectiu millorar les condicions físiques i psicosocials dels malalts cardíacs alhora que disminuir la morbi mortalitat cardiovascular, és a dir, les patologies i la mortalitat associada.
Això s'intenta aconseguir mitjançant la modificació dels hàbits de vida cardiosaludable iel control estricte dels factors de risc cardiovasculars.
Els pacients candidats a participar són pacients post-Síndrome Coronària Aguda o pacients amb insuficiència cardíaca. El programa es desenvolupa al llarg de tres mesos, tres sessions a setmana, temps durant el qual el pacient realitza diàriament exercici físic supervisat i individualitzat (atenent els resultats d'una prova d'esforç inicial) sota control constant telemètric (amb electrocardiograma).
L'objectiu és aconseguir, d'una manera progressiva, la millora de la seva capacitat funcional i, per tant, la millora en el pronòstic. De forma paral·lela, el pacient rep consell i visites regulars amb els professionals de dietètica i nutrició, psicologia i infermeria per tal d'anar modificant els hàbits de vida i controlar els factors de risc cardiovascular.
Unitat de Cardiopaties Familiars o Unitat de Genètica Cardiovascular
La Unitat de Genètica Cardiovascular de l'Hospital Josep Trueta és de referència a la Regió Sanitària de Girona en l'atenció a pacients amb malalties cardíaques hereditàries, com les miocardiopaties, les canalopaties i les aortopaties. S'ofereix un servei integral de la família en col·laboració amb la secció de cardiologia pediàtrica del mateix Hospital. Actualment, la Unitat fa el seguiment de més de 2.000 famílies.
A més del seguiment mèdic, s'ofereix cribratge de familiars i assessorament genètic així com estudi genètic a través del laboratori propi. Amb més de 6.000 proves genètiques anuals, el laboratori de diagnosi és en l'actualitat el laboratori de referència en genètica cardiovascular de Catalunya.
Contacte: ucf@gencardio.com
Servei de Cardiologia i Coordinacions
- Cap del Servei de Cardiologia: Ramon Brugada Terradellas
- Supervisió d'Infermeria: Yolanda Morales Lozano
Secció clínica assistencial:
- Cap clínic Hospital Josep Trueta: Jaime Aboal Vinyas.
- Cap clínic Hospital Santa Caterina: Marco Paz Bermejo.
- Coordinador de la Unitat de Crítics Cardiològics. Hospital Josep Trueta: Pablo Loma-Osorio Ricon.
- Coordinador de la planta d’hospitalització. Hospital Josep Trueta: Daniel Bosch Portell.
Secció d’Imatge Cardíaca Avançada
- Cap de secció: Sergi Moral Torres
Secció d’Arrítmies
- Coordinadora: Emilce Trucco
Secció d’Hemodinàmica
- Coordinador: Víctor Agudelo Montañez
Unitat d’Insuficiència Cardíaca Especialitzada
- Coordinador: Aleix Fort Pal
Unitat de Genètica Cardiovascular
- Coordinador de la Unitat de Cardiopaties Familiars: Coloma Tirón Dellano
- Coordinadora del Laboratori de Diagnosi de Genètica Cardiovascular: Alexandra Pérez Serra
El Servei de Cardiologia està acreditat per a la formació de dos especialistes MIR a l’any. També participa de forma activa en la docència a la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona. Si voleu aprofundir més en el programa MIR de Cardiologia de l'Hospital Trueta, consulteu aquest enllaç.
Els professionals investigadors en cardiologia formen part de l'àrea de Recerca Cardiovascular i Respiratòria de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona. Dins d'aquesta conformen principalment tres grups de recerca:
El Grup de Genètica Cardiovascular es dedica a l'estudi de les malalties associades a la mort sobtada, que lidera Ramon Brugada Terradellas. La recerca del grup té com a objectiu millorar el coneixement dels factors associats i mecanismes bàsics causants de les malalties cardiovasculars i de la mort sobtada i millorar-ne les eines de diagnòstic, prevenció i tractament.
El Grup d'Investigació en Salut Vascular, liderat per Rafel Ramos Blanes, té com a principals línies de recerca millorar la detecció i el maneig dels pacients amb risc cardiovascular intermedi i la detecció de la malaltia CV en la fase asimptomàtica i analitzar el cost efectivitat de les intervencions per a la prevenció de la malaltia cardiovascular.
El Grup de Recerca Translacional en Malalties Cardiovasculars Respiratòries, liderat per Olga Tura Ceide, té com a principals línies de recerca la Intersecció entre malalties del son, risc cardiovascular, senescència i envelliment; el desenvolupament de mètodes de diagnòstic precoç per al càncer de pulmó; l'estudi dels vincles entre COVID-19, risc cardiovascular i la persistència del COVID; la investigació sobre malalties respiratòries i disbiosi intestinal amb especial atenció a l'eix pulmó-intestí; l'anàlisi de la hipertensió pulmonar, l'embòlia pulmonar i la disfunció endotelial; la identificació de biomarcadors en malalties cardiopulmonars i la implementació de models vasculars 2D i 3D, organ-on-a-chip i models animals per aprofundir en la comprensió dels mecanismes subjacents.