En aquests secció es tracta la patologia ginecològica, tot garantint la transversalitat i coordinació amb l’ASSIR.
Els professionals estan organitzats en unitats d’expertesa i coneixement, algunes d’elles multidisciplinàries i altament especialitzades, per tal de poder oferir a les dones de la Regió Sanitària de Girona la millor atenció possible a la patologia mamària i ginecològica: unitat de patologia mamària, de ginecologia oncològica, de reproducció humana assistida, d’endometriosi, de sòl pelvià, de patologia del tracte genital inferior i de patologia ginecològica benigna.
Consulta de ginecologia endocrinològica
En aquesta consulta monogràfica s’atenen les pacients amb patologia ginecològica endocrinològica, fonamentalment amenorrees primàries o secundàries, síndrome d’ovari poliquístic, insuficiència ovàrica precoç i menopausa simptomàtica.
Programes
Patologia Ginecològica Benigna
Unitat de Patologia Benigna
La Unitat de Patologia Benigna està dedicada a l’atenció de tota la patologia benigna del tracte genital femení.
Les consultes de la unitat estan dividides segons el tipus de patologia que atenen per poder oferir una atenció específica a cada pacient:
Consulta de Ginecologia de Patologia Uterina i Annexal (GIAN)
Tracta la patologia que afecta l’úter (miomes o adenomiosi) o als annexes (quists benignes d’ovari o de trompes, seguiment MIP, etc.). El diagnòstic es realitza mitjançant una ecografia ginecològica d’alta resolució i s’ofereix tractament mèdic o quirúrgic segons el tipus de patologia.
En el cas dels miomes uterins també s’ofereix, juntament amb el servei de Radiologia Intervencionista, la tècnica d’embolització dels miomes uterins com a alternativa a la cirurgia.
Consulta de Ginecologia de Patologia Endometrial (GIEN)
Està especialitzada en el diagnòstic, seguiment i tractament de les patologies que afecten l’endometri (hiperplàsies endometrials, els pòlips, miomes intracavitaris o malformacions uterines).
Aquesta consulta es complementa amb el gabinet d’histeroscòpies ubicat al Güell, que permet el tractament histeroscòpic de la patologia endometrial de manera ràpida i eficient sense ingrés hospitalari.
Unitat d’Endometriosi
L’endometriosi és una malaltia ginecològica que afecta a dones en edat reproductiva i que pot provocar esterilitat, dolor pelvià crònic, afectacions intestinals o urològiques. Pot esdevenir una malaltia incapacitant i, per això, és imprescindible un diagnòstic precoç i un abordatge integral pel tractament del dolor i de l’esterilitat associada.
En aquesta Unitat hi intervenen, a més del servei de ginecologia, el servei de cirurgia general, urologia, anestesiologia i psicologia clínica. Es tracta d’una unitat de referència per als hospitals de tota la Regió Sanitària de Girona i dependent del grau de complexitat de la malaltia, les pacients seran visitades depenent del grau de complexitat a la consulta d’endometriosi de l’ASSIR Güell o la consulta de GIAN de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta.
A la unitat s’aposta per la cirurgia laparoscòpica o mínimament invasiva, que consisteix en realitzar intervencions amb petites cicatrius abdominals, amb menor estada hospitalària, millor recuperació post-quirúrgica i menor risc de complicacions.
Ginecologia Oncològica
Unitat de Ginecologia Oncològica
La Unitat de Ginecologia Oncològica s’ocupa de l’atenció de les pacients afectades de càncer genital femení i del diagnòstic i seguiment de les pacients amb alt risc genètic de patir càncer ginecològic.
La cartera de serveis de la Unitat inclou el diagnòstic, tractament i seguiment de tot l’espectre de neoplàsies malignes d’origen ginecològic exclosa la patologia mamària. Disposa dels recursos per oferir la totalitat de tècniques diagnòstiques, tractaments quirúrgics, mèdics i radioteràpics establerts per una atenció complerta, integral i especialitzada dels següents tumors:
- Càncer de cèrvix.
- Càncer d’endometri.
- Altres càncers uterins.
- Càncer de vagina.
- Càncer de vulva.
- Càncer d’ovari/trompa/peritoneal primari estadis inicials i avançats.
Actua com a unitat de referència de la Regió Sanitària de Girona especialment, per Instrucció del CatSalut, pel tractament del càncer d’ovari, trompa i peritoneal primari.
Les consultes
Les pacients es visitaran segons el cas i els requeriments, en un d’aquests espais:
Unitat Funcional de Ginecologia Oncològica (UFGO)
Està formada per professionals especialitzats en ginecologia oncològica, oncòlegs mèdics, oncòlegs radioterapeutes i infermeria gestora de casos.
Amb l’objectiu de millorar l’eficàcia de l’atenció i el confort per al pacient, actualment es realitza l’atenció oncològica principalment a través de la unitat funcional. Es tracta d’una estructura organitzativa en la que es fa una valoració de la pacient per part d’equips interdisciplinaris especialitzats en cada tipus de càncer. Es caracteritza pel fet que els especialistes comparteixen espai durant les visites. Així, poden visitar la pacient de manera simultània i consensuar les decisions sobre el diagnòstic i el tractament inicial. A més, la unitat funcional garanteix l’acompanyament del pacient –i de la seva família– durant tot el procés, gràcies al personal d’infermeria, que porta la gestió del cas i dona suport al conjunt de professionals implicats en les tasques de coordinació. La infermera gestora de casos manté el nexe entre tots els professionals de la Unitat, activa altres professionals en cas de ser necessari (dietistes, fisioterapeutes, estomatoterapeutes, psiconcòlogues...) i és la responsable del programa de recuperació intensificada de la cirurgia d’aquestes pacients (RIC).
Posteriorment a la visita a la unitat funcional, cada cas és revisat després al Comitè multidisciplinari que es convoca setmanalment on també hi són presents els professionals de radiodiagnòstic, medicina nuclear, psicooncologia i d’anatomia patològica. En aquells casos on així es requereixi, se sol·licita la valoració per altres especialistes en imatge, consell genètic o altres especialitats quirúrgiques. El comitè també exerceix com a consultor per a casos que són presentats des d’altres centres i és el comitè de referència per a la patologia ginecològica oncològica de la Regió Sanitària de Girona.
Consulta de Ginecologia Oncològica (GONC)
En aquesta consulta es realitzen les visites de seguiment posteriors al tractament per a la detecció precoç de l’eventual recidiva i el maneig de les possibles seqüeles o toxicitats residuals.
A la consulta de ginecologia oncològica es realitza el seguiment de manera alternada i coordinada amb altres especialistes que hagin estat implicats en el tractament inicial (oncologia mèdica, oncologia radioteràpia, cirurgia general, consell genètic...) segons pautes de seguiment consensuades. Això permet seguir amb el treball multidisciplinari ja iniciat a la unitat funcional de ginecologia oncològica. Sovint, com a conseqüència dels tractaments oncològics rebuts, existeixen seqüeles i toxicitats residuals que poden fer necessària la col·laboració de diferents especialistes – psicooncologia, fisioteràpia. Per aquells casos on existeixi seqüela en forma de disfunció sexual, disposem d’una consulta d’infermeria específica per al seu maneig i tractament.
Consulta d’Alt Risc Oncològic (ARON)
En questa consulta es controlen pacients amb elevat risc oncològic: pacients amb una mutació genètica patogènica que predisposa al càncer ginecològic o pacients sense mutació però que precisen seguiment intensiu per la seva història familiar.
La consulta d’alt risc oncològic funciona de manera coordinada amb la consulta de consell genètic formada per professionals de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) per tal d’assessorar sobre el risc individual, proposar cirurgies reductores de risc en els casos que es troben indicades, i realitzar el seguiment, tractament preventiu o consell reproductiu que precisi cada cas.
La consulta d’alt risc oncològic conjuntament amb la unitat de consell genètic, és la consulta de referència per a totes les pacients diagnosticades d’una mutació genètica patogènica de la Regió Sanitària de Girona.
Amb periodicitat mensual es convoca el comitè d’alt risc oncològic format per diferents professionals – ginecòlegs oncòlegs, oncòlegs mèdics especialistes en consell genètic, genetistes, biòlegs, infermeria – per a la discussió d’aquells casos que així ho requereixin.
La cirurgia
La unitat ofereix tots els tractaments quirúrgics necessaris per al tractament del càncer ginecològic. El cirurgians estableixen quin és el millor abordatge quirúrgic: la cirurgia oberta o bé la mínimament invasiva, ja sigui amb laparoscòpia o amb robot quirúrgic, per a tots aquells casos on s’ha demostrat que aquest abordatge és superior als altres.
La unitat disposa dels recursos per oferir la tècnica de detecció de gangli sentinella en càncer ginecològic en aquells casos on està indicat. Aquesta tècnica ens aporta informació sobre el tumor i la seva extensió i ens permet decidir si una cirurgia més conservadora és suficient o cal una intervenció més agressiva.
La unitat col·labora estretament amb diversos serveis per al tractament quirúrgic d’aquells casos que requereixin d’un abordatge multidisciplinari. Aquest és el cas del servei de Cirurgia General, especialment en el cas de càncer d’ovari avançat, del Servei de Cirurgia Plàstica, que dona suport en procediments de reconstrucció immediata post cirurgia vulvar extensa o després de procediments pelvians exenteratius, o del Servei d’Urologia i de Medicina Nuclear.
Els professionals de la unitat també realitzen el control postoperatori de les pacients intervingudes durant la seva estada a la planta hospitalària. Així mateix, també s’encarreguen de realitzar el control d’aquelles pacients que ingressen per algun tipus de complicació secundària al seu càncer ginecològic o que precisin ingrés per estudi diagnòstic.
Patologia Mamària
Unitat de Patologia Mamària
La Unitat de Patologia Mamària (UPM), està formada per professionals de diversos serveis i realitza a l’Hospital tota l’activitat assistencial per al diagnòstic i tractament de la patologia de la mama i especialment del càncer de mama tant de la dona com de l’home. També es fan tasques de prevenció, valoració de risc i s’ofereix suport psicològic.
La Unitat de Patologia Mamària està acreditada per la Societat Espanyola de Senologia i Patologia Mamària (SESPM) des del 2023, i per la Societat Internacional de Sinologia (SIS) des del 2021.
La Unitat està constituïda per quatre facultatius acreditats i experts en Sinologia i Cirurgia Mamària dels Serveis de Ginecologia i Obstetrícia i de Cirurgia General. Es treballa dintre de l’estructura de la Unitat Funcional de Patologia Mamària (UFPM) de la que formen part tots els professionals implicats en el diagnòstic i tractament del càncer de mama. Això vol dir que les pacients són ateses en un únic espai físic on són visitades pel diferents especialistes rebent una atenció integral que inclou la totalitat de tècniques diagnòstiques, tractaments quirúrgics, mèdics i radioteràpics.
La gran majoria de les pacients que es tracten quirúrgicament al Trueta per càncer mamari (més del 75% dels casos) es beneficien d’una cirurgia conservadora del pit, amb un mínim impacte estètic i funcional. La resta de les pacients s’han de sotmetre a una cirurgia mes radical (mastectomia). En aquest casos s’ofereixen, conjuntament amb l’equip de cirurgia plàstica, les tècniques de reconstrucció mamària immediata més avançades, les quals proporcionen uns resultats estètics excel·lents.
També s’ofereix, juntament amb el Servei de Radioteràpia (ICO), la tècnica de radioteràpia intraoperatòria (RIO) al tractament del càncer de mama. Aquesta tècnica, que està indicada només en determinats casos, ens permet estalviar la radioteràpia externa convencional, amb molt menys efectes secundaris i la mateixa seguretat oncològica. La radioteràpia intraoperatòria es realitza al mateix moment que la cirurgia, de manera que en el moment de l’alta (amb una estada hospitalària mitjana de 24 hores) les pacients han completat el tractament quirúrgic i el radioteràpic.
El fet de ser el centre de referència de la Regió Sanitària de Girona ens permet participar activament en múltiples estudis científics i assaigs clínics conjuntament amb la resta de serveis de la UFPM, i podem oferir, dintre d’aquests estudis, noves teràpies que encara no estan disponibles en d’altres centres.
Altres figures clau en la nostra estructura són la infermera gestora de casos, especialitzada en càncer de mama que acompanya a les pacients en tot el procés, i l’equip de psicooncòlogues i rehabilitadors, dins del marc de l’atenció integral de la malaltia de càncer mamari.
A més, la unitat de càncer hereditari de l’hospital atén a les pacients que ho requereixin i també als seus familiars, i, en cas que estigui indicat, oferim cirurgia reductora de risc de càncer de mama.
Patologia del Tracte Genital Inferior
Unitat de Patologia del Tracte Genital Inferior
La Unitat de Patologia del Tracte Genital Inferior està orientada a oferir a les usuàries un correcte diagnòstic, tractament i seguiment de la patologia del tracte genital inferior tant maligne com benigne, seguint tots els estàndards de qualitat de la Societat Espanyola de Patologia Cervical i Colposcòpia (AEPCC), amb professionals acreditats per la mateixa societat científica per a la pràctica de la colposcòpia.
Es tracta d’una unitat amb dispositius assistencials a l’àmbit hospitalari i de l’atenció primària (ASSIR), formada per ginecòlegs i llevadores, on es realitza:
- Cribratge del càncer de cèrvix, mitjançant citologia líquida o determinació del virus HPV
- Cribratge del càncer anal en pacients d’alt risc
- Diagnòstic de les lesions del tracte genital inferior (vulva, vagina i cèrvix uterina)
- Colposcòpia d’alta definició
- Anuscòpia d’alta definició
- Tractament de les lesions, tant amb cirurgia convencional (bisturí fred i nansa diatèrmica) com amb làser, d’aquelles usuàries que ho requereixin, amb la possibilitat de fer-ho en, si el cas ho permet, fora de l’àmbit hospitalari en el gabinet de conitzacions del Güell.
- Vacunació amb la vacuna del virus del papil·loma humà a les usuàries que ho requereixin.
- Seguiment de la patologia del tracte genital inferior.
Reproducció Humana Assistida
Unitat de Reproducció Humana Assistida
La Unitat Reproducció Humana Assistida està orientada a oferir, a les usuàries de la Regió Sanitària de Girona, els diagnòstics i tractaments adequats als problemes reproductius. Es treballa de manera coordinada amb andròlegs i genetistes per tal de donar resposta personalitzada a les parelles que així ho requereixen.
La Unitat de Reproducció Humana inclou la Unitat d’Esterilitat i el Laboratori de Reproducció Humana Assistida. Està formada, per tant, per ginecòlogues especialitzades en el diagnòstic i tractament de les parelles amb problemes de fertilitat i per un equip de embriòlogues acreditades per l’Associació per l’Estudi de la Biologia de la Reproducció (ASEBIR) i la Societat Europea de Reproducció Humana i Embriologia (ESHRE) que es coordinen i treballen conjuntament amb andròlegs i genetistes per oferir a parelles el tractament més adequat al seu cas.
És la unitat de referència de tota la Regió Sanitària de Girona, i l’única del sistema públic que pot oferir la tècnica de FIV/FIV-ICSI i la criopreservació d’embrions i gàmetes.
Entre els serveis que s’ofereixen destaquen:
- Estudi de la parella estèril i/o amb antecedents d’avortaments de repetició.
- Tractament quirúrgic, si s’escau, de la patologia orgànica condicionant de l’esterilitat/infertilitat
- Estimulació fol·licular i monitorització de la mateixa
- Inseminació artificial conjugal i amb semen de donant
- Punció i aspiració fol·licular per l’obtenció d’oòcits
- Fecundació in vitro / Fecundació in vitro amb injecció intracitoplasmàtica FIV/FIV-ICSI
- Transferència embrionària en fresc i criotransferència d’embrions
- Assistència a les complicacions derivades de les tècniques de reproducció assistida.
- Criopreservació oocitària de la pacient amb endometriosi.
- Derivació de les dones sense parella masculina, així com les tributàries d’ovodonació, criopreservació per causa oncològica i diagnòstic preimplantacional als centres de referència que executaran els tractaments corresponents.
Sòl Pelvià
Unitat de Sòl Pelvià
El sòl pelvià són un conjunt d’estructures (musculatura, lligaments, fàscies i estructures òssies) que donen suport als òrgans abdominals i pelvians i intervé en el seu correcte funcionament.
La Unitat de Sòl Pelvià tracta pacients amb problemes derivats de la disfunció del sòl pelvià des d’una perspectiva multidisciplinària.
És una unitat mixta amb dispositius assistencials en l’àmbit de l’atenció primària i hospitalària. Està formada per ginecòlegs i llevadores especialitzats en el diagnòstic i tractament de la patologia del sòl pelvià. El seu metge referent està certificat per la Associació Internacional d’Uroginecologia (IUGA) i la societat Internacional de Continència (ICS)
La Unitat compte a més amb una consulta monogràfica de Dolor Pelvià Crònic, on es fa l’estudi i tractament d’aquesta patologia i la valoració, seguiment i tractament, en cas de ser necessari, de les dones que han patit una lesió perineal obstètrica greu.
La Unitat de Sòl Pelvià forma part del Comitè de Sòl Pelvià juntament amb els serveis d’Urologia i Digestologia i la Unitat de Coloproctologia del Servei de Cirurgia General.
Entre les tècniques diagnòstiques que ofereix cal destacar l’ecografia i l’estudi urodinàmic. També cal mencionar la incorporació recent del tractament amb radiofreqüència en casos seleccionats d’incontinència urinària d’urgència i dolor pelvià crònic.
En relació a les tècniques quirúrgiques s’ofereixen la totalitat dels tractaments disponibles. Per a la correcció de l’incontinència urinària d’esforç es realitzen diverses tècniques amb malles de suport i injeccions periuretrals d’agents expansors. Pel tractament del prolapse uterovaginal s’ofereix l’abordatge vaginal o laparoscòpic, sempre que sigui possible amb preservació uterina, reconstruint l’anatomia i reforçant les estructures debilitades amb el reforç que es consideri més adient en cada cas.