Cartera de serveis estàndard:
Adults
-
Medicina de Família (al centre i domicili)
-
Infermeria (al centre i domicili, programa ATDOM)
-
Atenció continuada
-
Extraccions i recollida de mostres per analítica (al centre i a domicili)
-
Programa diagnòstic ràpid de càncer de Pulmó
-
Programa diagnòstic ràpid de càncer Colorectal
-
Programa diagnòstic ràpid de càncer de Mama
-
Programa diagnòstic ràpid de càncer de Pròstata
-
Programa diagnòstic ràpid de càncer de Bufeta Urinària
-
Gestió compartida de la demanda
-
Odontologia
-
TAO capil·lar
-
Dosificació pacients TAO
-
Exploracions complementàries / Tècniques i tractaments:
-
ECG
-
Espirometria
-
Manteniment del reservori subcutani (vg. Porth-a-Cath®)
-
Doppler EEII: Estudi Index Turmell-Braç (ITB)
-
Estudi perfil Tensió Arterial: MAPA i AMPA
Infància i adolescència:
-
Atenció a la patologia aguda del nen (pediatre i infermera).
-
Programa nen sa: inclou visites conjuntes i per separat de l’UBA (Unitat Bàsica Assistencial) pediàtric.
-
Programa salut i escola (PSE): És una actuació promoguda pels departaments d'Educació i Universitats, i de Salut, per tal d'impulsar la promoció i prevenció de la salut a l'escola i coordinar millor les accions en el territori. S'adreça a la població adolescent de segon cicle d'ESO (tercer i quart) dels centres públics i concertats i es realitza a través dels professionals sanitaris de l’atenció primària.
-
Programa salut bucodental: revisions dentals, informació a través de vídeos informatius a les escoles i entrega de material d’higiene bucal a 1º de primària (a les escoles que ho demanin). Servei de Terapèutica Dental.
-
Suport al programa de salut escolar: vacunacions sistemàtiques segons el Calendari de vacunacions de Catalunya
-
Vacunació a les escoles
Programes específics:
-
Unitat funcional de gestió de casos - PLANTA VIRTUAL-
Es tracta d’una unitat formada per una professional d’infermeria que fa el seguiment dels pacients crònics complexos de l’àrea bàsica de salut amb l’objectiu de coordinar totes les intervencions, tant de l'Equip d’Atenció Primària, com el dels metges especialistes, com el de treball social que requereixi aquest malalt. Aquest persona fa un seguiment domiciliari del pacient i facilita l’activació d’altres recursos assistencials.
Petites operacions amb anestèsia local que es poden realitzar en els mateixos centres d’atenció primària donat que per a la seva baixa complexitat no requereixin quiròfan.
Els reservoris són catèters que es posen en pacients que precisen determinats tractaments que es basen amb l’administració de fluids, medicació i hemoderivats, i que també s’utilitzen per fer extraccions de sang. Cada vegada més pacients tornen al seu domicili portant un catèter venós d’una manera perllongada. Aquests catèters requereixen d’un manteniment, per tal de preservar la permeabilitat i l'asèpsia. Aquest manteniment es pot fer des del mateix Centre d’Atenció Primària.
Es tracta d'un grup portat per llevadores amb la voluntat de preparar els pares davant del naixement d'un fill. Es tracten els aspectes més rellevants de la gestació, el part i el puerperi, com ara com tenir cura del nounat o l'alletament. Es fan sessions específiques de prepart, de postpart i d'incontinència urinària.
-
Cassà de la Selva: Dilluns: prepart / Dijous: Incontinència urinària en la dona, postpart i massatge bebè . Horari: de 11 a 13h els dos dies.
-
Llagostera: dimecres de 9 a 11h prepart i de 12 a 13h postpart.
-
Caldes de Malavella: dimarts prepart de 10:30h a 12h i dijous postpart de 10:30h a 12h.
-
Pla d'Activitat Física Esport i Salut (PAFES)
El PAFES és una iniciativa interdepartamental del Govern de Catalunya per lluitar contra el sedentarisme; realitzada pel Departament de Salut i la Secretaria General de l’Esport (Departament de la Presidència) de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu final és millorar la salut i la qualitat de vida de les persones sedentàries, tot augmentant els nivells d’activitat física dels adults. Es realitza amb la supervisió de professionals sanitaris, que faciliten la pràctica de l’esport als usuaris.
La Infiltració és una tècnica per al tractament i alleujament del dolor d’una patologia osteoarticular específica. Aquest tractament disminueix el dolor i la inflamació facilitant una recuperació més ràpida de la funcionalitat i mobilitat, alhora que atura el deteriorament funcional que comporta una immobilització prolongada.
L’ecografia és una prova segura, ràpida, fiable, innòcua i no invasiva, ben tolerada pel pacient, que es realitza amb aparells anomenats ecògrafs. Es realitza sobretot per fer exploracions de l’abdomen, de manera que es considera que és la tècnica més important de cribratge davant d’una sospita de patologia en aquesta zona. L’ús de l’ecografia a l’atenció primària ajuda al clínic en el procés diagnòstic.
-
Programa d'Atenció a la Síndrome de Sensibilització Central (fibromiàlgia i fatiga crònica)
Aquest programa dóna atenció terapèutica als pacients amb diagnòtic de fibromiàlgia i fatiga crònica. La inclusió del pacient al programa es fa a través de l'equip d'atenció primària. Consta de dos grups terapèutics diferenciats: l'un intervenció psicoeducativa adreçat a tots els pacients amb diagnòstic, i l'altre d'intervenció mixta, dirigit a determinats pacients segons uns criteris establerts. Els professionals que participen en l'atenció al pacient són metges de família, infermeres, fisioterapeutes i psicòlegs.
-
Programa Pacient Expert (PPE Cat)
Aquest programa neix arran del canvi de rol que han patit els pacients, els quals ha han deixat de ser passius per participar de forma activa en la presa de decisions sobre la seva salut i la seva malaltia. El Programa Pacient Expert facilita que el ciutadà/ pacient sigui copartícip i coresponsable de la gestió del seu procés assistencial. Es basa en la creació de grups de pacients que tenen en comú la zona de residència i la malaltia que pateixen, els quals estan liderats per un d’ells –el pacient expert- el qual ha estat específicament format per personal sanitari. El grup rep el suport i la conducció de professionals d’infermeria especialitzats en la patologia. D’aquesta manera, s’aconsegueix millorar la comprensió de la malaltia crònica per part dels pacients, mitjançant la transferència i l intercanvi de coneixements del pacient expert amb la resta de pacients, promoure canvis d’hàbits que millorin la qualitat de vida i la convivència amb la malaltia com una part més del procés assistencial.
L’administració controlada d’agonistes opiàcis fa dècades que s’utilitza com a tractament de pacients drogodependents. La substància més utilitzada en aquests programes és la metadona. Aquests tipus de programes no es limiten a la dispensació de la substància, si nó que s’inclou un abordatge complet de la problemàtica del pacient (mèdica, psicològica, social...). Està científicament demostrada l’eficàcia de la metadona en la disminució de les conductes de risc per al VIH, la millora de la qualitat de vida relacionada amb la salut i la disminució de la mortalitat.
-
Atenció a la salut mental: individualitzada i grupal
-
Atenció comunitària
-
Planificació familiar i seguiment de l'embaràs (ASSIR)
Serveis de suport, tràmits i gestions:
-
Informació general dels serveis assistencials
-
Programació de visites
-
Tràmits d'elecció i canvi de professional sanitari (metge o infermera)
-
Tràmits per la validació sanitària i lliurement de plans de medicació
-
Lliurament de comunicat de confirmació d'invalidesa temporal administratives
-
Tramitació de la Targeta Sanitària Individual
-
Procés d'autorització de tràmits on-line (e-consentiment) i Document de Voluntats Anticipades
-
Gestió d'altres peticions sanitàries
-
Recepció i tramitació de reclamacions, agraïments i suggeriments