L’ICS Girona, l’IAS i l’IDIBGI organitzen un programa divulgatiu sobre les malalties del cor

imatge gràfica de la jornada  “Les malalties del cor; què com i per què?"

La setmana vinent, l’Institut Català de la Salut a Girona (ICS), i l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), sota el paraigua del Departament de Salut, donaran el tret de sortida al Programa conjunt dissenyat com a contribució institucional a l’edició 2014 de La Marató de TV3, dedicada a les malalties del cor. Aquest any, que també s’hi suma l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) en el marc del Projecte CIMS, es durà a terme un cicle de sessions i actes oberts i dirigits a la població que es presenta sota el títol “Les malalties del cor; què com i per què?. El programa combinarà les conferències amb espais orientats al consell preventiu i a promoure la solidaritat de pacients i professionals de la salut. Tractarà la cardiopatia congènita, la mort sobtada, la rehabilitació cardíaca i el binomi esport i cor. Les sessions aniran a càrrec de professionals de les tres organitzacions i es comptarà amb la col·laboració d’entitats vinculades a la salut, la investigació, la docència i a la millora de la qualitat de vida de les persones que pateixen una malaltia del cor, amb testimonis d’excepció. Veure el programa

Cardiopaties congènites
El programa arrencarà el dimarts nou de desembre, a les set de la tarda, a l’auditori Josep Irla (edifici de la Generalitat de Catalunya a Girona) amb la inauguració oficial a càrrec del gerent del CatSalut a Girona, Josep Trias; el gerent de l’ICS Girona i l’IAS, Vicenç Martínez-Ibáñez, i el director de l’IDIBGI, Albert Barberà. Aquesta primera sessió estarà dedicada a les “Cardiopaties congènites en nens i adults, present i futur”, i comptarà amb la intervenció del cardiòleg pediàtric Marc Figueras, i de la cardiòloga María Jesús Pérez, ambdós de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona. Participarà també la psicòloga de l’AACIC-CorAvant a Girona (associació i fundació de cardiopaties congènites), Gemma Solsona, que parlarà sobre com viuen el seu dia a dia les persones que pateixen aquesta malaltia.
Les cardiopaties congènites són el resultat de trastorns en l’embriogènesi cardíaca, que es reflecteixen en anomalies estructurals del cor i que solen tenir el seu debut clínic en l’edat neonatal i pediàtrica, encara que també en alguns casos en la vida adulta. La seva incidència es xifra en un 0,8 % dels nascuts vius. A la Regió Sanitària de Girona neixen l’any uns 60 nens amb cardiopatia congènita i es tenen comptabilitzades 3.022 persones afectades, de les quals, 1.600 són menors de 16 anys i 2.422, majors de 16.

Hi ha entre 40 i 45 tipus diferents de lesions i freqüentment els defectes s’assocïen entre sí, motiu pel qual, segons els experts de la taula, “cal una estratègia diagnòstica i terapèutica personalitzada per a cada malalt”. En els últims anys, degut als avenços en els mitjans diagnòstics, és possible la detecció del defecte abans del naixement en molts casos. Avui dia també, com a resultat dels progressos terapèutics, tant mèdics com quirúrgics, arriben a l’edat adulta entre un 85 i 90%. Per aquest motiu, l’atenció a aquests pacients s’ha de planificar des de l’època prenatal i al llarg de tota la vida. La repercussió vital que comporta néixer i viure amb una cardiopatia congènita requereix d’un programa d’ajut educatiu i social dirigit a assolir la integració d’aquestes persones.

La mort sobtada
El dijous 11 de desembre, l’auditori Josep Irla, acollirà novament a les set de la tarda una segona sessió que tractarà la mort sobtada. Aquesta taula anirà a càrrec del cardiòleg i investigador Ramon Brugada, que parlarà dels aspectes preventius, i de la cardiòloga Coloma Tirón, que n’explicarà les causes. També participarà el president de Gicor, Tomàs Fajardo.
La mort sobtada suposa entre el 12 i 20% del total de les morts al nostre territori. Es defineix com la mort que apareix de manera inesperada en una persona que no ha tingut cap símptoma en les hores prèvies. Les morts sobtades tenen en un 80% una causa cardíaca, i d’aquestes, les més freqüents (un 88%) són les que es deuen a malalties adquirides de les artèries del cor, infarts o angines; la resta són degudes a malalties del múscul o del sistema elèctric del cor. Concretament, aquestes últimes es caracteritzen per afectar persones joves i pel fet de ser genètiques afecten sovint a diferents persones d'una mateixa família. Segons els especialistes, l’estratègia preventiva rau essencialment en el control dels factors de risc cardiovascular, en la realització d’estudis dels familiars de persones que han patit una mort sobtada i en la investigació en genètica.
Rehabilitació cardíaca: 12 hores solidàries pedalant al Santa Caterina
El divendres 12 de desembre, de vuit del matí a vuit del vespre, pacients de la Unitat de Rehabilitació Cardíaca del Santa Caterina pedalaran sobre un cicloergòmetre i per cada minut pedalat la unitat donarà un euro a La Marató. Així mateix, en un acte que s’enuncia com a “Nosaltres també pedalem”, els treballadors de l’IAS i de l’ICS podran inscriure’s a una pedalada solidària que tindrà lloc al vestíbul de l’hospital i per cada minut pedalat, la Unitat de Medicina de l’Esport de l’IAS (IAS Sport) donarà també un euro a La Marató. Amb aquestes dues actuacions es vol incentivar la solidaritat en pacients i treballadors, alhora que fer visible els beneficis de la rehabilitació cardíaca en pacients que han patit un infart de miocardi o angina de pit.

El programa de Rehabilitació Cardíaca de Girona, que s’atén a l’Hospital Santa Caterina, està dirigit als pacients isquèmics que han patit un infart de miocardi o una angina de pit. S’hi realitzen un conjunt d’accions dirigides a millorar els efectes físics, psicològics i socials dels pacients amb problemes cardiovasculars i a reduir la morbimortalitat. El pacient arriba al Programa derivat de l’hospital de referència Dr. Josep Trueta o dels centres d’atenció primària del territori i hi queda inclòs o no després de sotmetre’s a una valoració i estratificació del risc, a través de diferents proves. El Programa dura tres mesos durant els quals s’educa al pacient en els hàbits de vida cardiosaludable, alhora que s’intenta aconseguir un control òptim dels factors de risc cardiovasculars. Des del 2008 fins ara s’han inclòs al programa 270 persones. En general, tots pacients milloren la seva capacitat funcional, els hàbits dietètics, i aconsegueixen l’abandonament d’hàbit tabàquic, si són fumadors; al mateix temps assoleixen una disminució significativa de
l’ansietat i l’estrès, alhora que un augment de l’autoestima i de la seguretat en si mateixos. El Programa va néixer l’any 2007 en el marc del Pla Director de Malalties Cardiovasculars.
Estands del cor, amb consells cardioprotectors
Durant el mateix divendres 12, tant l’Hospital Santa Caterina com el Trueta habilitaran als vestíbuls dels centres uns “estands del cor” des d’on els professionals de la salut oferiran consells cardioprotectors i realitzaran proves de risc cardiovascular als usuaris que s’hi acostin.

Experiències vitals
El programa clourà el dissabte 13 de desembre amb la sessió dedicada al binomi esport i cor. És una iniciativa de la campiona del món de raids d’aventura Emma Roca, amb la col·laboració del doctor Ramon Brugada, que constarà d’una taula d’experiències vitals al voltant de l’esport i de les malalties del cor. Aquesta última sessió se celebrarà al Centre Cultural de la Mercè, a les sis de la tarda.

Implicació d’organitzacions i institucions
El cicle “Les malalties del cor; què com i per què?” s’emmarca dins d’unes de les línies estratègiques del Projecte CIMS, la participació ciutadana. Compta amb la col·laboració del Fòrum Associació dels Col·legis Sanitaris, que inclou els col·legis professionals de metges, diplomats d’infermeria, fisioterapeutes, psicòlegs i veterinaris; les facultats de Medicina i Infermeria de la UdG, l’Acadèmia de la Ciències Mèdiques i de la Salut de Girona, el DipSalut, IAS Sport, els ajuntaments de Girona i Salt; les fundacions i associacions de pacients i familiars AACIC-CorAvant i Gicor, l’EUSES, el GEiEG i l’Agrupació de Comerciants Girona Centre. També hi col·laboren CardioCerc i J. Touron.

ICSGIRONA
Dimecres, 3 Desembre 2014