Vés al contingut

Unitat d’expertesa de la Síndrome de Sensibilitat Central

Sota la denominació de Síndrome de Sensibilització Central (SSC) s’agrupen un conjunt de malalties que podrien tenir un origen fisiopatològic comú. La fibromiàlgia (FM), la síndrome de fatiga crònica (SFC) i la sensibilitat química múltiple (SQM) són tres de les malalties més paradigmàtiques del SSC.

En els últims anys s’han produït avenços en el coneixement del dolor crònic i de com l’educació en neurociència del dolor, l’exercici físic terapèutic, la teràpia cognitiva-conductual i el mindfulness en els pacients amb SSC poden ajudar a millorar la qualitat de vida. El coneixement en pedagogia del dolor i com aplicar-lo a la pràctica és clau a l’hora d’entendre i explicar millor aquestes patologies.

El model proposat d’atenció a les persones a la Regió Sanitària de Girona (RSG) s'organitza partint de l'atenció primària de salut, amb el suport i la col·laboració de la Unitat d’Expertesa (UE), que té com a objectius, entre d’altres, donar suport als professionals referents en SSC de les àrees bàsiques de salut en el procés terapèutic dels pacients afectats.

La Unitat d’Expertesa en Síndromes de Sensibilització Central (UE SSC) està en funcionament des de l’any 2010. És una unitat formada per professionals de medicina de família, medicina interna, reumatologia, psicologia clínica, rehabilitació i infermera gestora de casos. La UE també disposa de consultors externs de pediatria i psiquiatria.

La UE coordina el desenvolupament i seguiment del programa terapèutic de la SSC a les àrees bàsiques de salut de la regió.
 

La cartera de serveis de la Unitat d'Expertesa (UE) de la Síndrome de Sensibilització Central (SCC) és la següent:

  • Assessorar els equips d'atenció primària (EAP) en el procés diagnòstic i terapèutic dels pacients amb fibromiàlgia, síndrome de fatiga crònica i sensibilitat química múltiple, d’acord amb els protocols establerts.
  • Garantir el programa d’atenció a la SSC que es realitza al territori. Podeu consultar-lo a través dels equips d'atenció primària de l'ICS i de l'IAS consultant la pàgina del vostre centre de referència a l'apartat d'Atenció Primària d'aquest web.
  • Avaluar, assessorar o atendre els casos derivats segons els criteris de derivació establerts.
  • Avaluar els resultats del pla terapèutic en tots els seus nivells i de la implementació del model a la Regió Sanitària de Girona.
  • Coordinar les entitats proveïdores d’atenció primària amb l’atenció especialitzada bàsica (psicòlegs i fisioterapeutes) o de proximitat per garantir el desplegament del programa.
  • Organitzar les sessions de formació continuada o tallers als professionals de la mateixa unitat, als centres col·laboradors i als professionals referents dels EAP.
  • Organitzar sessions o jornades de difusió de coneixements i d’actualitzacions d’avenços científics.
  • Participar en projectes d’investigació i recerca.

Coordinadora: Maria Lluïsa Loro Farrera

Referent de Medicina Interna: Gemma Àlvarez Martínez

Referent de Medicina Rehabilitadora: Mariana Marcos Cerecedo

Referent de Reumatologia: Patrícia Reyner Echevarria

Referent de Psicologia Clínica: Laia Gasull