Vés al contingut

Servei de Medicina Nuclear

La Medicina Nuclear és una especialitat mèdica de diagnòstic per la imatge i tractament, basada en l'ús d'isòtops radioactius. Tot i ser una especialitat reconeguda fa més de 50 anys, és en les darreres dues dècades quan ha experimentat un gran creixement, lligat al ràpid desenvolupament tecnològic i a la creixent i contínua aparició de noves molècules marcades que han permès un ampli ventall de noves exploracions d'imatge molecular i de noves teràpies dirigides. 

El Servei de Medicina Nuclear de l'Hospital Trueta està gestionat per l'Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI) i és el centre de referència públic de Medicina Nuclear de la Regió Sanitària de Girona, i a més de prestar serveis a tots centres del Institut Català de la Salut, tant de l'atenció primària com dels hospitals Doctor Josep Trueta de Girona, també dona cobertura assistencial a l'Hospital Santa Caterina i a altres hospitals comarcals de la demarcació, com el d'Olot o el de Figueres. 

El Servei disposa d'equipaments tecnològics d'altes prestacions, amb la dotació pròpia d'un hospital de tercer nivell. Actualment es disposa de dos equips híbrids SPECT/TC, un tomògraf PET/TC, un densitòmetre, un gabinet de proves d'esforç isotòpiques i una radiofarmàcia pròpia amb capacitat de produir i dispensar un ampli ventall de radiofàrmacs, tant diagnòstics com terapèutics. 

Hi treballen més de vint professionals, altament especialitzats i formats, que garanteixen una assistència de qualitat i de primer nivell. S’aposta fermament per la docència i la recerca i ho avalen certificacions de qualitat, tant nacionals com internacionals.

 

Dades de contacte: 

Ubicació

Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta. Planta -1
Espanya

L'activitat assistencial del Servei de Medicina Nuclear és molt variada i transversal, col·laborant amb pràcticament totes les especialitats mèdiques i quirúrgiques de l'Hospital, i tenint una participació activa en tots els comitès multidisciplinaris de tumors i d'altres comitès no oncològics, així com en diferents comissions de qualitat i seguretat. 

L'especialitat ofereix un ampli ventall d'exploracions de diagnòstic per la imatge que podem dividir en tres grans grups:

  • Exploracions gammagràfiques i estudis SPECT/TC, de diferents òrgans i sistemes.
  • Exploracions PET/TC, dins dels camps de l’oncologia, neurologia, malalties inflamatòries infeccioses i cardiologia.
  • Densitometries, tant òssies com de composició corporal. 

També es disposa d’una àmplia cartera de serveis de teràpia metabòlica amb tractaments basats en l'ús d'isòtops radioactius: 

  • Tractaments endovenosos o via oral (hipertiroïdisme, càncer de tiroides, tumors neuroendocrins, dolor metastàsic ossi, discràsies sanguínies...).
  • Tractaments intraarticulars (radiosinoviortesis).
  • Tractaments dirigits amb radiologia intervencionista (radioembolització). 

Finalment, l’activitat assistencial contempla procediments de cirurgia radioguiada, amb participació directa dels professionals a quiròfan, que amb l'ajuda de sondes de detecció de radiació, guien als equips quirúrgics en la localització de ganglis i lesions prèviament marcades amb un isòtop radioactiu.

L'equip de Medicina Nuclear està composat per més de vint professionals, que inclouen personal administratiu, personal assistent, personal tècnic superior d'imatge per al diagnòstic i medicina nuclear, personal d’infermeria especialitzada i personal facultatiu especialista en medicina nuclear, radiofarmàcia i radiofísica. A més, es col·labora en el dia a dia amb especialistes en radiologia, cardiologia, reumatologia i fins i tot neurocirurgia, que ens donen suport tant en la realització de diferents procediments com en la redacció de l'informe final.

  • Cap de Medicina Nuclear: Antoni Rubió i Rodríguez
  • Coordinadora d'infermeria i tècnics: Irene Trias i Davesa
  • Tutora de residents: Montserrat Negre i Busó

L’Àrea de Medicina Nuclear està acreditada per a la formació d’un/a especialista MIR per any. 

Cada dia es realitzen sessions compartides amb l’àrea  Radiodiagnòstic, així com una sessió interna del propi servei, de forma setmanal. El personal facultatiu col·labora en les pràctiques de l'alumnat  del grau de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona (UdG) i del grau en Enginyeria Biòmedica de l’Escola  Politècnica de la UdG.

Participa activament en la docència de l‘alumnat del cicle superior de Tècnics en Diagnòstic per la Imatge i Medicina Nuclear de l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport, adscrita a la UdG. També participa activament en la realització de cursos de formació continuada de postgrau.

 

L’Àrea de Medicina Nuclear participa en el grup de recerca en imatge mèdica vinculat a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI). Participa en múltiples assaigs clínics i projectes d’investigació, tant nacionals com internacionals.