Vés al contingut

Servei de Digestologia

La Digestologia és l’especialitat que aborda les malalties de l’aparell digestiu, és a dir, les que afecten el tub digestiu (que comprèn esòfag, estómac, intestí prim, intestí gros, recte i anus) el fetge, pàncrees i vies biliars.

Aquesta especialitat tracta una gran quantitat de malalties com esofagitis, gastritis, úlcera gàstrica o duodenal, malaltia inflamatòria intestinal, trastorns funcionals, pòlips i tumors a qualsevol nivell de l’aparell digestiu, hepatopaties cròniques, etc.

L’equip assistencial d’Aparell Digestiu o Digestologia presta la seva activitat tant a l’Hospital Trueta com al Santa Caterina, de manera que actua com un sol servei amb dos centres. Atén a la població del Gironès, Pla de l’Estany, Selva interior i Garrotxa i és el servei de referència de la Regió Sanitària Girona per a tota la patologia digestiva de complexitat i urgent. 

El servei, alhora, està dividit en 3 unitats especialitzades: Gastroenterologia, Hepatologia i Endoscòpia Digestiva.

El servei disposa d’un Hospital de Dia on s’atenen els pacients controlats pel Servei que presenten una agudització o descompensació de la seva malaltia digestiva. En aquest, es realitzen els procediments programats que requereixen assistència hospitalària, com ara biòpsia hepàtica, infusió d’albúmina, infusió de tractaments biològics, etc.).

A la Unitat d’Endoscòpia Digestiva es realitzen exploracions endoscòpiques tant bàsiques com avançades.

Hospitalització

Planta 5a B
Espanya

Unitat d’Endoscòpia digestiva i proves funcionals

Planta 5a C
Espanya

Horari de 8 a 20 h.

Unitat de malaltia inflamatòria intestinal i gastroenterologia

Hospital Trueta
Espanya

Unitat d'hepatologia

Hospital Trueta
Espanya

El Servei de Digestologia està dividit en tres unitats especialitzades: Gastroenterologia, Hepatologia i Endoscòpia Digestiva.

Gastroenterologia

El Servei de Digestiu de l’Hospital Trueta – Hospital Santa Caterina disposa d’una Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal acreditada i una Unitat de Consell Genètic per a càncer de còlon (coordinada amb l'ICO) que són úniques i de referència a la Regió Sanitària Girona.

Aquesta Unitat gestiona l’Hospital de Dia, on es fan els tractaments biològics dels pacients amb malalties inflamatòries intestinals i el tractament amb ferro endovenós.

Des d’aquesta Unitat es participa en els comitès i comissions assistencials implicats en aquestes patologies, com ara els comitès de tumors o la Comissió de Farmàcia.

Hepatologia

La Unitat d'Hepatologia s’encarrega de tractar totes les malalties hepàtiques cròniques de l’àrea de referència de l’Hospital Trueta. Es compta amb un Hospital de Dia que controla els pacients amb malaltia hepàtica crònica descompensada, hemodinàmica hepàtica que es realitza de manera coordinada amb el Servei de Radiologia i es participa activament al Comitè de Tumors hepatobiliars i en la Comissió de Farmàcia.

Endoscòpies

A la Unitat d’Endoscòpia Digestiva es realitzen exploracions endoscòpiques diagnòstiques i terapèutiques: gastroscòpia, colonoscòpia, colangiopancreatografia retrògrada endoscòpica, ecoendoscòpia esofagogàstrica i hepatobiliar, càpsula endoscòpica, Colecistogastrostomia endoscòpica, mucosectomia endoscòpica, tractament endoscòpic del diverticle de Zencker, Tècnica Halo per al tractament de l'esòfag de Barrett, enteroscòpia i proves funcionals (pHmetria, manometria esofàgica, anorectal i biofeedback). 

En el marc de l’aliança estratègica amb l’IAS, els dos serveis actuen coordinadament. En aquest context, el cribratge de càncer de còlon de la població de referència d’ambdós centres es realitza a l’Hospital Santa Caterina.

L’equip d’Aparell Digestiu està format per més de vint especialistes, un dels quals assumeix la funció de cap del servei, a més de personal d’infermeria especialitzada. 

El Servei s’organitza per unitats de manera que els facultatius acaben fent una subespecialització. En aquest sentit, cada una de les unitats està composta per un equip mèdic i infermer, que compten amb el suport d’altres professionals com tècnics auxiliars de cures d’infermeria, zeladors i personal administratiu. 

L’atenció dels pacients amb patologia digestiva es realitza dins d’un àmbit multidisciplinari i es col·labora amb altres especialistes com ara de radiologia, oncologia, cirurgia, farmàcia i anatomopatologia amb els quals es fan sessions clíniques en forma de comitès i comissions, fet que incrementa la qualitat assistencial i potencia el treball en equip.

  • Cap del Servei: Carme López Núñez
  • Supervisió d’Infermeria: Marta Navarrete Pinero

 

  • Cap de la Secció d'Endoscòpies: Carlos Huertas Nadal
  • Infermer Referent d'Endoscòpies: René Louvriex

Unitat de Gastroenterologia

  • Coordinador: David Busquets Casals
  • Infermeria: Rosa Chavero Pozo
  • Referent de Proves Funcionals: Esther Fort Martorell
  • Referent de la Unitat d’Alt Risc de Càncer: Virgínia Piñol Sánchez

Unitat d'Hepatologia

  • Responsable: Margarita Sala Llinàs
  • Infermeria: Sílvia Tarrés Güell

El Servei de Digestiu està acreditat per a la formació de dos especialistes MIR de Digestiu i es participa de forma activa en la docència de grau a la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona i, així com en diferents programes de postgrau i màsters.

Al Servei de l'Aparell Digestiu es potencia especialment la investigació, col·laborant de forma habitual en estudis multicèntrics internacionals i nacionals així com es lideren estudis propis multicèntrics.

Els investigadors formen part de l'Institut de Recerca Biomèdica i dins de l'Àrea de recerca Metabolisme i inflamació conformen el Grup de Malalties Digestives i Microbiota.

El Grup de Malalties Digestives i Microbiota s'enfoca a entendre el paper dels microorganismes que viuen a l'intestí i com a alteracions a les seves proporcions afecten l'estat de salut i malaltia dels humans. Comprèn un equip multidisciplinari amb investigadors bàsics i clínics. Realitza estudis clínics en humans i tècniques independents del cultiu, centrades en la seqüenciació de l'ADN a partir de tècniques de PCR, en concret del gen 16S rRNA dels microorganismes presents en mostres de teixit, saliva i/o excrements de pacients amb patologies diverses. Aquestes eines permeten abordar tota una sèrie de qüestions biològiques des d'una perspectiva descriptiva i funcional del paper de la microbiota intestinal com a eina diagnòstica i pronòstica de diverses malalties: malaltia de Crohn, colitis ulcerosa, síndrome del budell irritable, malaltia celíaca, pancreatitis crònica, fetge gras, càncer de còlon i de pàncrees.