El Servei d’Anatomia Patològica és un servei central de l'Hospital, en el qual s’examinen les mostres tissulars i fluids orgànics amb l’objectiu de diagnosticar les malalties dels pacients i poder assistir a la presa de decisions terapèutiques dels facultatius de les diverses especialitats assistencials.
Els patòlegs i patòlogues són especialistes que treballen en equip amb el personal tècnic i tenen com a missió principal elaborar el diagnòstic anatomopatològic final de les mostres rebudes.
Al Servei d’Anatomia Patològica també es practiquen autòpsies clíniques que no solament determinen la causa de la mort dels pacients, sinó també donen més informació sobre les patologies intercurrents i els efectes dels tractaments utilitzats durant la progressió de la malaltia.
Els patòlegs estableixen diagnòstics mitjançant l’estudi macroscòpic i microscòpic de les mostres citològiques i tissulars i generen informació que és necessària per a la presa de decisions en el camp de l’oncologia. Estudien i interpreten aquesta informació en forma de marcadors biològics pronòstics i dianes terapèutiques moleculars que són útils de cara a establir un pronòstic i tractament personalitzat.
Instruccions per a l'entrega i retirada de mostres i informes:
Per sol·licitar l’entrega, retirada de mostres i informes, els usuaris s’han d’adreçar a la recepció del servei d'anatomia patològica en horari de 8 a 19 hores de dilluns a divendres, ubicat a la planta (-1) de l’Hospital Dr. Josep Trueta. També es poden posar en contacte amb el servei a través de l’adreça electrònica patologia.girona.ics@gencat.cat
El Servei d'Anatomia Patològica de l'Hospital Trueta ofereix una àmplia cartera de serveis que abraça des de les tècniques més senzilles fins a les més complexes que requereixen una alta especialització.
S’estructura en tres grans àrees:
Biòpsies
- Estudi macroscòpic i microscòpic de biòpsies i peces quirúrgiques. El temps de resposta mesurat entre la recepció de la biòpsia i la validació de l’informe per part del patòleg varia segons la complexitat de la mostra. Biòpsies bàsiques i intermèdies <=10 dies; Complexos i d’Alta complexitat <=15 dies. Aquesta àrea es divideix per sistemes:
- Patologia de tub digestiu
- Patologia hepatobiliarpancreàtica
- Patologia de cap i coll (otorrinolaringologia i maxil·lofacial)
- Patologia mamària
- Patologia ginecològica
- Patologia urològica
- Patologia pulmonar
- Patologia endocrina
- Dermatopatologia
- Hematopatologia
- Neuropatologia (Sistema Nerviós Central)
- Nefropatologia
- Patologia de parts toves i os
Citologies:
- Citologies ginecològiques, no ginecològiques (exfoliativa, líquids) i PAAF (Punció Aspiració Agulla Fina). El temps de resposta mesurat entre la recepció de la mostra i la validació de l’informe per part del patòleg varia segons el tipus de citologia: Citologies ginecològiques <=20 dies; Citologies generals no ginecològiques i PAAFs <=10 dies.
Autòpsies clíniques:
- Estudis post mortem d’adults, pediàtrics, perinatals i fetals, incloent-hi les autòpsies fetals per interrupció legal de l’embaràs. El temps de resposta mesurat entre la recepció de la petició d’autòpsia i la validació de l’informe final definitiu per part del patòleg varia segons el tipus d’autòpsia: Autòpsia de fetus/nounats <=90 dies; Autòpsies d’adult:<=150 dies. Abans del diagnòstic definitiu es realitza un informe provisional amb les troballes de l’autòpsia en un màxim de tres dies entre la recepció de la petició i la validació de l’informe.
En cada cas s’apliquen les tècniques adients segons els protocols establerts pel mateix Servei:
- Tincions de rutina i especials
- Tècniques d’immunohistoquímica
- Immunofluorescència directa
- Tècniques de biologia molecular:
- Determinació del Virus del Papil·loma Humà (VPH)
- Estudis de clonalitat limfoide
- Hibridació in situ amb fluorescència (FISH)
- Estudi dels ganglis sentinelles amb sistema OSNA (One Step Nucleic Acid Amplification)
- Estudis mutacionals mitjançant PCR i seqüenciació directa Sanger
- Anàlisi molecular de tumors amb tecnologia NGS (Next Generation Sequencing)
El Servei d'Anatomia Patològica està integrat per uns 50 professionals: Setze facultatius, els residents (un per any), dues biòlogues, vint tècnics superiors en Anatomia Patològica, dos administratius i un zelador.
Els facultatius estan organitzats per subespecialitats de manera que donen sortida a les tres grans àrees amb les quals està organitzat el servei. Els tècnics, estan distribuïts entre l'àrea de recepció i registre de mostres, l'àrea macroscòpica i autòpsies, l'àrea de microtomia i histoquímica, l'àrea d'immunohistoquímica, l'àrea de biologia molecular i la de cito tècnics.
- Cap de Servei: Cristina Meléndez Muñoz
- Cap de Secció: Maria Victoria
- Coordinadora de tècnics: M. Carmen Pérez Martínez
El Servei d'Anatomia Patològica està acreditat per impartir formació especialitzada. Podeu ampliar en aquest apartat la informació de fer el MIR d'Anatomia Patològica a l'Hospital Trueta.
El Servei d’Anatomia Patològica participa en múltiples assajos clínics del servei d’oncologia mèdica (ICO Girona), col·labora amb la Unitat de Recerca Translacional de l’ICO Girona i en diversos projectes d’investigació d’altres serveis de l’Hospital.