El 50% de les pacients que demanen contracepció d'emergència tenen menys de 20 anys, segons un estudi fet al CAP Besalú

Es tracta d’un estudi descriptiu transversal que ha avaluat el període que va entre gener de 2009 a desembre de 2011. Per identificar les pacients es van utilitzar les etiquetes del lot de prescripció de contracepció d’emergència format per una capsa, on hi ha medicació per fer el tractament: un comprimit de levonorgestrel 1.500 mg, un full informatiu per a la pacient i un preservatiu. Per valorar la qualitat dels registres i la resolució d'infermeria, es van revisar les anotacions de les visites en la història clínica informatitzada (ECAP).

L’estudi ha permès comparar l’actuació infermera entre l'octubre de 2004 i el desembre de 2008, període en què es van atendre  119 pacients, i entre el gener de 2009 i el  desembre de 2011, en què es van atendre 88 pacients.

Cal tenir present que en el període de 2004 a 2008 encara no s’utilitzava la Guia de pràctica assistencial d'infermeria en la gestió de la demanda aguda per a la contracepció d'emergència, que va entrar en vigor entre el 2008 i el 2009.

Resultats

El perfil de les usuàries és de menors de 30 anys. El 30 % són residents de la zona del CAP i la resta, d’altres centres. El 40% van anar al CAP abans de les 24h.  El 67% són pacients reincidents i, d’aquestes, el 50% tenen menys de 20 anys.

Pel que fa al motiu principal de la demanda, en un 52% dels casos,  és la relació coital desprotegida i en un 23%  el  preservatiu trencat. L’horari més habitual de la demanda és a la tarda, amb un 62,7% dels casos. Mentre que el 49% de les visites es produeixen en cap de setmana

Respecte a la qualitat del registre a l’ECAP, en el 90% de casos consta la data de l'última regla. En el 25% consta el temps transcorregut des del coit.  En el 70 % consta que es fa educació sanitària i en el 20%, que es fa derivacions al professional de llevadoria i/o ginecologia.  

Finament, en relació amb la capacitat resolutiva d’infermeria arriba al 85% dels casos el 2011, mentre que el 2008 representava només el 50%. Això és degut a l’ús a partir de 2009 de la Guia de pràctica assistencial d'infermeria en la gestió de la demanda aguda per a  la contracepció d'emergència, editada per l’ICS, que permet una participació més resolutiva en la gestió de la demanda aguda per part d’infermeria.

Per a Mercè Masoliver, infermera i investigadora principal del projecte, amb aquests resultats observem que “cal fomentar l’educació sanitària per aconseguir augmentar la utilització del preservatiu en les relacions sexuals, especialment en el grup més jove. S’observa també una alta resolució infermera i això és degut al fet que la Guia proporciona algoritmes i circuits d'actuació que donen confiança i autonomia en la resolució de problemes en la demanda aguda”.

ICSGIRONA
Dimarts, 10 Maig 2016