L’ICS a Girona informa sobre el trasllat del Laboratori clínic al Parc Hospitalari Martí i Julià a la Mesa Sectorial de la Sanitat

Aquest matí s'ha celebrat a la seu de l’Institut Català de la Salut a Barcelona la Mesa Sectorial de Sanitat que ha tractat del trasllat del Laboratori clínic ICS Girona al Parc Hospitalari Martí i Julià, previst de realitzar per fases durant la segona quinzena del mes d’abril i fins a finals de maig, un cop s’hi hagi portat de part de l’actual aparellatge i instal·lat l'equipament nou. S’ha informat als sindicats presents a la Mesa que simplement es tracta d’un trasllat físic del Laboratori, que en tot moment continuarà essent un dispositiu de l’ICS, i els seus professionals continuaran treballant per aquesta empresa pública, amb les mateixes condicions de treball i vinculació estatutària com fins ara.

 
Està previst que a l'Hospital universitari de Girona Dr. Josep Trueta es deixi un laboratori resposta contínua de 250 metres quadrats per donar sortida a totes les peticions urgents demanades pels serveis del mateix hospital, que correspon a un 9% de l'activitat total del laboratori. En aquest dispositiu per proves urgents hi haurà treballant 15 professionals (un metge, 13 tècnics i un administratiu). Un dels punts que s'han tractat avui a la Mesa Sectorial són els criteris per establir quins professionals es quedaran al Trueta i quins es traslladaran al Parc Hospitalari. Els criteris proposats són la voluntat del professional, en primer lloc, i el d'idoneïtat per garantir el funcionament del laboratori d'urgències, amb preferència pel personal fix, seguit pels interins, i finalment els eventuals, i entre ells, per criteri d'antiguitat a l'hora d'escollir.

Durant els darrers mesos, s’ha tractat el tema del trasllat del laboratori d’urgències en diverses ocasions. En aquest sentit, s’ha informat a les dues Juntes de Personal (Atenció Primària i Hospital Trueta), al Comitè d'empresa de l'Hospital Santa Caterina, i s'han ofert i realitzat visites tant amb els treballadors del servei com amb els seus representants sindicals als espais del nou laboratori central. A més, hi ha hagut diverses reunions amb els professionals del Laboratori clínic, tant de tot el servei, com per col·lectius i individuals.

El Laboratori clínic de l'Institut Català de la Salut actualment dóna servei a les necessitats analítiques dels centres d'atenció primària de l'ICS i de l'IAS d'arreu de la Regió Sanitària de Girona, a més de l'Hospital Santa Caterina, l'Hospital de Campdevànol i el propi Hospital Josep Trueta. Amb el trasllat del laboratori clínic al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, les necessitats de transport de mostres incrementaran un 13% (40.000 euros més de cost). En aquest sentit, està previst posar un servei llançadora que farà fins a 18 viatges al dia entre l'Hospital Trueta i el Parc Hospitalari de Salt, 11 més dels 7 que ja es fan actualment. El 88% de les mostres ja s'havien de traslladar igualment fins a l'Hospital Trueta per a ser processades, de manera que ara es portaran al Parc Hospitalari Martí i Julià enlloc del Trueta.

El nou laboratori disposarà d’una superfície de 1.800 metres quadrats, fet que permetrà unir de forma física els actuals laboratoris ubicats a l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta (1.000 metres quadrats) i a l'Hospital Santa Caterina (480 metres quadrats). Aquesta obra haurà suposat una inversió de 2,4 milions d'euros. 

Un cop quedin alliberats els espais que actualment ocupa el Laboratori al Trueta, es podrà començar a treballar en les obres d’ampliació de les Urgències, servei que pràcticament doblarà la seva superfície actual, que és de 1.200 metres quadrats, cosa que suposarà una gran millora tant per als usuaris com per als  professionals. Les obres de l'ampliació del servei d'urgències, pressupostades en 4,5 milions d'euros, es licitaran properament.

ICSGIRONA
Divendres, 1 Abril 2016