Investigadors de l’IDIBGI descriuen per primera vegada com un enzim del fetge pot controlar la glucosa i el colesterol

Dr. José Manuel Fernández-Real Lemos
Dr. José Manuel Fernández-Real Lemos

Un equip d’investigadors de l’IDIBGI ha publicat, en col·laboració amb investigadors del Beth Israel Deaconess Medical Center, els resultats d’un estudi que descriu per primera vegada el possible rol de l’enzim nicotinamida Nmetiltransferasa (NNMT, sigles en anglès) en el control del nivell de glucosa i colesterol en sang, tant en ratolins com en humans. Aquest enzim és molt abundant al fetge i transforma la vitamina B3 en n1 metilnicotinamida (MNAM), compost clau en aquesta nova funció.

Les investigacions d’aquest estudi demostren que quan se suprimeix la funció del NNMT, específicament en el fetge, es produeix una alteració del metabolisme de la glucosa i del colesterol, que es reverteix després d’administrar MNAM.

Els científics, encapçalats pel doctor José Manuel Fernández Real, del Grup de Nutrició, Eumetabolisme i Salut de l’IDIBGI i cap de secció d’Endocrinologia de l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta, han realitzat l’estudi sobre una mostra de 51 individus (9 homes i 42 dones) amb obesitat mòrbida. Les conclusions d’aquesta investigació es converteixen en un pas important per a la prevenció i el control de la diabetis i el colesterol.

El treball amb el títol “Nicotinamide N-methyltransferase regulates hepatic nutrient metabolism through Sirt1 protein stabilization” ha estat publicat recentment a la prestigiosa revista Nature Medicine.

L’IDIBGI, que té els seus orígens en la Fundació Privada Doctor Josep Trueta, es va crear el juliol de 2005 amb la finalitat de promoure, desenvolupar, gestionar i difondre la recerca biomèdica en l’àmbit de les comarques de Girona. Amb aquest objectiu, aglutina grups de recerca de l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta, l’Institut d’Assistència Sanitària, la Universitat de Girona, l’Institut de Diagnòstic per la Imatge, l’Institut Català d’Oncologia i l’Institut Català de la Salut a Girona.

ICSGIRONA
Divendres, 24 Juliol 2015