La Fundació Privada Daniel Bravo Andreu ha atorgat les tres beques d’investigació biomèdica 2015 per fer estades a l’estranger. Dos dels premiats d’aquesta edició formen part de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI). Es tracta del doctor Francisco José Ortega, del Grup de Nutrició, Eumetabolisme i Salut, i de la doctora Anna Ponjoan, del grup d’Epidemiologia i Investigació en Salut Cardiovascular, de l’IDIAP Jordi Gol-IDIBGI. L’altre seleccionat ha estat el doctor Jordi Merino, de la Unitat de Medicina Vascular i Metabolisme de la Universitat Rovira i Virgili-Hospital Sant Joan de Reus-CIBERDEM.
Aquests ajuts, que es convoquen anualment i van adreçats a investigadors que fan recerca a Catalunya, tenen una dotació econòmica bruta de 3.000 euros mensuals més despeses de desplaçament i permeten que tres joves científics segueixin la seva formació postdoctoral en alguns dels centres més prestigiosos del món en recerca cardiovascular.
Així, el doctor Francisco José Ortega ha escollit un centre del Regne Unit: l'Institut de Medicina Traslacional de la Universitat de Liverpool. El científic de l'IdIBGI, que ha presentat estudis pioners sobre la utilitat potencial de microRNA en biomedicina, s'integrarà al laboratori de la doctora Silvia Mora durant sis mesos per dur a terme el projecte Determination of biomarkers of cardiovascular risk in plasma vesicles from obese patients. Els microRNA estan associats a la fisiopatologia de l'obesitat i, segons Ortega, podrien ser útils com a nous biomarcadors per a la detecció i caracterització de malalties cardiovasculars, a més d'obrir possibilitats terapèutiques en aquest camp.
D’altra banda, la doctora Anna Ponjoan s'incorporarà durant tres mesos al Departament d'Atenció Primària i Salut Pública del University College London, amb la doctora Irene Petersen. Actualment, Ponjoan treballa al Grup de Recerca Multidisciplinari Investigació en Salut Vascular, centrat en la prevenció de les malalties cardiovasculars a l'atenció primària, tant en fase intermèdia com asimptomàtica. Aquest Grup treballa estretament amb el Sistema
d’Informació per al Desenvolupament de la Investigació en Atenció Primària (SIDIAP), la primera gran base de dades per a la investigació a partir dels registres de la història clínica electrònica d'atenció primària a Catalunya. Amb aquesta beca, la doctora Ponjoan podrà aprofundir en coneixements tècnics d'anàlisi de dades i explorar la influència de les condicions climàtiques en les hospitalitzacions cardiovasculars i la mortalitat, en un centre pioner.
L’IDIBGI, que té els seus orígens en la Fundació Privada Doctor Josep Trueta, es va crear el juliol del 2005 amb la finalitat de promoure, desenvolupar, gestionar i difondre la recerca biomèdica en l’àmbit de les comarques de Girona. Amb aquest objectiu, aglutina grups de recerca de l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta, l’Institut d’Assistència Sanitària, la Universitat de Girona, l’Institut de Diagnòstic per la Imatge, l’Institut Català d’Oncologia i l’Institut Català de la Salut a Girona.