Neuròlegs del Trueta comprovaran l’estat de les artèries cerebrals de les persones que ho demanin en la commemoració del Dia Mundial de l’Ictus

La Dra. Yolanda Silva fent una ecografia doppler a un usuari al vestíbul de l'hospital

El dia 28 d’octubre es realitzaran ecografies de Doppler al vestíbul de l’Hospital a les persones que vulguin comprovar l’estat de les seves artèries, factor que pot predisposar a patir infarts cerebrals

L’ictus és la segona causa de mort a l’Estat —la primera en dones— i la primera causa de discapacitat greu. Una de cada sis persones patirà un ictus al llarg de la seva vida. Cada any 1.700 gironins pateixen un infart cerebral, però només el 50% arriben a l’Hospital durant les primeres sis hores des de l’inici de l’ictus. En el conjunt de l’estat espanyol es calcula que cada 14 minuts mor un pacient per Ictus.

 

Per tal d’ajudar la població a prendre consciència de la importància de conèixer els símptomes de l’ictus i què es pot fer per prevenir-lo, l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona s’ha adherit per tercer any a una campanya nacional amb motiu del Dia Mundial de l’Ictus, que se celebra el proper 29 d’octubre, impulsada pel Grup d’Estudi de Malalties Cerebrovasculars de la Societat Espanyola de Neurologia. Així, des de les 9 h fins a les 14 h del dia 28 d’octubre, professionals de la Unitat d’Ictus del Servei de Neurologia donaran informació de la malaltia a totes les persones que s’acostin al vestíbul del centre i, si ho volen, se’ls farà una ecografia de Doppler per comprovar l’estat de les seves artèries, atès que pot ser un dels factors que predisposa a patir la malaltia. També se’ls controlarà la pressió arterial i la glucèmia.

Al mateix temps la recentment creada associació gironina d’afectats per ictus donarà informació sobre l’entitat i els seus objectius.

 

A més d’aquests controls, per tal de prevenir l’aparició dels infarts cerebrals, els especialistes recomanen mesures per prevenir l’ictus com ara fer exercici físic moderat, mantenir una dieta sana i equilibrada baixa en sal i greixos, i no fumar.

 

Els signes que ens han de fer pensar en un probable ictus i, per tant, demanar ajuda sanitària immediatament (trucant al 112 o al 061) són la pèrdua de força o sensibilitat de manera sobtada a la cara o al braç i/o la cama d’un costat del cos, la pèrdua sobtada de visió d’un ull; la dificultat per parlar o entendre i el mal de cap intens.

ICSGIRONA
Divendres, 24 Octubre 2014