Els centres d’atenció primària de Figueres i Llagostera fan actuacions contra l’obesitat infantil

una sessió del programa “Nen@s en moviment” a Llagostera

Han engegat el programa “Nen@s en moviment” per promoure canvis en l’estil de vida, hàbits alimentaris i en l’autoestima dels nens amb sobrepès

Aquest mes s’ha posat en marxa el programa “Nen@s en moviment” a Figueres, un programa de prevenció de l’obesitat infantil i la promoció dels hàbits saludables impulsat per l’equip d’atenció primària (EAP) Ernest Lluch de la capital alt empordanesa. Es tracta d’un conjunt d’actuacions dirigides especialment als alumnes de 3è, 4rt i 5è de primària amb sobrepès o obesitat, que té per objectiu ajudar-los a adquirir conceptes bàsics d’alimentació saludable, incrementar el temps que aquests dediquen a l’activitat física i mantenir o augmentar l’autoestima del menor per normalitzar el seu índex de massa corporal.

El programa s’està duent a terme de forma conjunta entre l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i l’Institut Català de la Salut (ICS), i en aquest sentit ja fa unes setmanes que el CAP Llagostera, integrat a l’EAP Cassà de la Selva, va posar en marxa un grup del mateix programa a la seva població.

Una de les seves característiques és que en el tractament de  l’obesitat infantil s’hi implica els pares, professors, monitors de lleure i professionals de la salut. El programa s’aproxima a l’espai natural de l’Infant, en el seu dia a dia, per tal de facilitar-li l’elecció de les opcions més sanes i tenint com a pilars fonamentals  l'alimentació, l'exercici físic i les emocions.

Al llarg de les diferents sessions, que es duen a terme a les pròpies escoles, es duu a terme una teràpia en grup on nens i pares, paral·lelament, treballen amb temes relacionats amb la salut com ara alimentació saludable, publicitat enganyosa, autocontrol, imatge corporal, comunicació, resolució de conflictes, drets personals, autoestima, relaxació i activitat física, amb l’objectiu que els participants hi puguin expressar les seves emocions en relació al tema del sobrepès, l'obesitat i les seves conseqüències. El programa dura 11 setmanes amb sessions setmanals d’una hora i mitja i en el cas de Figueres l’Ajuntament de la vila hi col·labora atorgant una beca esportiva a tots els nens que hi participen.

Al llarg dels propers mesos el programa s’anirà implantant als 29 EAP del territori gestionats per l’ICS Girona i l’IAS, i els professionals de pediatria i infermeria d’aquests equips d’atenció primària rebran una formació específica per a dinamitzar els grups que s’aniran iniciant.

La Promoció de la salut és un dels eixos estratègics del projecte CIMS amb l’objectiu  de crear aliances entre les entitats del territori que  treballen en la promoció d’hàbits saludables per tal d’augmentar l’eficiència dels recursos i  evitar duplicitats en els programes. En el projecte d’intervenció dels escolars amb sobrepès, basat en el programa “Nen@s en moviment” hi participen les entitats proveïdores de serveis de salut del territori, l’ICS, l’IAS,  Dipsalut, els ajuntaments i centres educatius de Figueres i Llagostera.

Fotografia sessió Figueres, pares i educadors
Fotografia sessió Figueres, nen@s
Fotografia sessió Llagostera

ICSGIRONA
Dimarts, 21 Octubre 2014