Un centenar de gironines que acaben de donar a llum consulten per Internet a les seves llevadores

una llevadora parla amb una pacient per videoconferència

Fa quatre anys Girona va formar part de la prova pilot d’aquest programa, que resol dubtes sobre la lactància i el comportament del nounat i que ara s’implanta a tot Catalunya

Un centenar de pacients de la consulta d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) Gironès-Pla de l’Estany són usuàries del servei d’atenció per videoconferència durant el puerperi. L’objectiu és millorar l’accessibilitat i l’atenció després del part sense necessitat de moure’s de casa, i resoldre els dubtes al moment en què es plantegen. D’aquesta manera, les mares contacten visualment amb les seves llevadores a través del programa Skype, i fins al moment les consultes més habituals són les relacionades amb l’alletament, el plor del nadó i la recuperació de la mare després del part.

 

una llevadora parla amb una pacient per videoconferènciaEl servei s’ofereix de dilluns a divendres de 8 a 20h, a través de les llevadores de l’ASSIR i els caps de setmana són les llevadores de guàrdia de l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona les que atenen les consultes per Internet. L’ASSIR està coordinat des del Centre d’Especialitats Güell, però dóna cobertura a través dels CAP a les 4 Àrees Bàsiques de Salut de Girona, a més de les de Sarrià, Celrà i Banyoles.  

La mecànica és molt senzilla. La dona ha de tenir connexió a Internet i comptar amb una càmera web i el programa de Skype instal·lat. Quan necessita contactar amb la seva llevadora de referència la truca a través d’Internet i és atesa al moment o al cap de pocs minuts.

Aquesta iniciativa neix fa quatre anys quan vuit programes d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva de tot Catalunya, entre els quals el del Gironès-Pla de l’Estany, van formar part d’un projecte innovador i únic a l’Estat per realitzar el seguiment a través d’Internet de dones que acabaven de donar a llum. Donats els bons resultats d’aquesta prova pilot, el projecte es va anar implantant a tot el territori. L’any passat més del 60% de les usuàries del servei tenien entre 25 i 35 anys, i el 38% havien estat mares per primer cop. A la zona del Gironès-Pla de l’Estany es va començar a implantar de manera oficial a principis d’aquest any, i des d’aleshores han consultat per Internet a les seves llevadores un centenar de mares.

Durant la prova pilot que es va iniciar fa quatre anys, el nivell de satisfacció de les usuàries va ser molt elevat i la mitjana de connexions durant aquesta prova va ser de dues sessions per usuària. Les  llevadores que s’han involucrat en el projecte destaquen que si les usuàries proven l’eina abans de donar a llum quan tornen a casa amb el seu infant la utilitzen de forma més activa.

ICSGIRONA
Divendres, 4 Juliol 2014