L’Esclerosi Múltiple és la causa més freqüent de discapacitat neurològica no traumàtica en adults joves. És una malaltia del sistema nerviós central que afecta el cervell, la medul•la espinal i els nervis òptics. A la demarcació de Girona hi ha més de 600 malalts afectats i cada any es diagnostiquen entre 35 i 40 casos nous. Per conèixer tant les dades epidemiològiques, com les principals característiques clíniques de la malaltia, i les línies d’investigació obertes dirigides a oferir la millor qualitat de vida dels pacients i les seves famílies, aquest dijous, de set de la tarda a nou del vespre, l’Auditori Josep Irla de Girona (edifici de la Generalitat) acollirà una taula rodona d’experts integrada per professionals sanitaris que treballen la malaltia des de diferents camps.
Amb aquesta sessió, l’Institut Català de la Salut de Girona (ICS) i l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) tanquen el cicle dedicat a les malalties neurodegeneratives, organitzat amb motiu de la Marató de TV3. Les quatre sessions celebrades i dedicades a la malalties d’Alzheimer, Parkinson, Esclerosis Lateral Amiotròfica i l’Esclerosi Múltiple hauran acollit més de 600 persones. En acabar la conferència de demà, el Fòrum Associació de Col•legis Sanitaris farà entrega a les institucions organitzadores d’un xec de mil euros a favor de la Marató.
La taula dedicada a l’Esclerosi Múltiple estarà integrada pel neuròleg Lluís Ramió i Torrentà, responsable de la Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta; pel neuropsicòleg Jordi Gich, del mateix servei; la fisioterapeuta de l’Hospital de Dia de Malalties Neurodegeneratives de l’IAS, Uxue Muez; la directora assistencial de la Fundació Esclerosi Múltiple, Gisela Garrés, i el neuròleg Jaume Sastre, del CEMCAT (Centre d’Atenció Integral de Persones amb Esclerosi Múltiple de Catalunya).
Girona té l’índex d’incidència de primers brots de la malaltia més alts de Catalunya
En l'Esclerosi Múltiple queda afectada la mielina que envolta les neurones i que facilita la conducció dels impulsos nerviosos, com les pròpies neurones. Això fa que la informació que es genera al cervell i va cap als nervis, s'interromp i aquest fet produeix l'aparició dels primers símptomes. Es tracta d’una malaltia neurodegenerativa de mecanisme autoimmune i causa desconeguda, en què els factors ambientals i genètics, tot i que encara no ben coneguts avui dia, hi tenen el seu paper. La demarcació de Girona té l’índex d’incidència de primers brots de la malaltia més alts de Catalunya (4.5 casos / 100.000 habitants / any).
L’Esclerosi Múltiple afecta tres vegades més a dones que a homes i es diagnostica entre els 20 i 40 anys d’edat. La prevalença de la malaltia en el nostre entorn és mitjana-alta i s'està detectant un augment dels casos en els darrers estudis realitzats.
La discapacitat tant física com cognitiva que es pot derivar de la malaltia té una enorme influència en la vida dels pacients i de les seves famílies. Les alteracions produïdes per la malaltia estan relacionades amb grans taxes de desocupació (66% dels pacients deixen de treballar a causa de la malaltia als 15 anys del seu inici), limitacions en les interaccions socials i major grau de dependència, sobretot en la població femenina. Tot això fa que es redueixi de manera significativa la qualitat de vida de les persones i les seves famílies.
La malaltia pren diferents formes. Es poden donar brots en què apareixen símptomes neurològics que al cap d’un temps desapareixen, o acumulació de la discapacitat física i cognitiva de forma progressiva. Els símptomes de la malaltia són molt variables depenent del lloc del sistema nerviós que es vegi afectat: visió borrosa, visió doble, pèrdua de força, alteracions de la sensibilitat, trastorns d’equilibri, problemes de la marxa, problemes urinaris, disfunció sexual, fatiga, espasticitat, alteracions de l’estat d’ànim, problemes de memòria i d’atenció. Tota aquesta gran varietat de símptomes possibles fa que el maneig de la malaltia sigui complex i requereixi d’un equip multidisciplinar de professionals amb coneixements específics de la malaltia tant per al diagnòstic, com per al seguiment i tractament dels pacients afectats.
Tractament i recerca
En els darrers anys s’han descobert nous tractaments per reduir els brots de la malaltia i s’han fet alguns avenços en els factors tant genètics com ambientals que poden estar influint en la malaltia. No obstant això, no es disposen de bons tractaments per evitar la progressió de la malaltia que pot començar en edats joves. No se’n coneixen les causes principals i tampoc se sap com preveure-la.
La Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta i de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) està formada per un equip multidisciplinar de professionals dedicats a oferir la millor i més adequada assistència, docència i recerca als pacients i familiars afectats d’esclerosi múltiple. Participen de forma proactiva en diferents línies de recerca i assajos clínics internacionals amb nous fàrmacs per a la malaltia i amb altres centres de recerca a nivell nacional i internacional. Col•laboren a l’estudi epidemiològic d’esclerosi múltiple de Catalunya (epidEMcat) en què les dades actuals mostren que la Regió Sanitària de Girona té la taxa d’incidència d’esclerosi múltiple més alta de Catalunya. També col•laboren en projectes de recerca bàsica amb la Red Española de Esclerosis Múltiple, amb altres grups de recerca del territori i amb la Universitat de Girona. Han desenvolupat línies pròpies de recerca com la investigació de factors genètics i bioquímics implicats en la malaltia, l’afrontament dels pacients recent diagnosticats davant la malaltia, l’estudi del deteriorament cognitiu que afecta la malaltia i el desenvolupament d’eines de rehabilitació cognitiva específics per als pacients afectats (Projecte EMline!) i el desenvolupament de noves eines de neuroimatge aplicades a la malaltia.