El Parkinson, nova sessió del cicle de xerrades sobre malalties neurodegeneratives, en el marc de La Marató

Xerrada sobre parkinson dins el cicle de conferències sobre malalties neurodegeneratives

La Malaltia de Parkinson serà l'eix de la nova taula rodona dins el Cicle de conferències sobre malalties neurodegeneratives, organitzat per l'Institut Català de la Salut (ICS) i l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) a Girona en el marc de la Marató de TV3. La nova xerrada, oberta a la ciutadania, tindrà lloc el proper dilluns 18 de novembre, a les 19h a l'Auditori Josep Irla de l'Edifici de la Generalitat de Catalunya a Girona. La taula estarà integrada per professionals experts en aquesta malaltia i que hi treballen des de diferents camps. Comptarà amb la intervenció de David Genís, neuròleg de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, que parlarà de com i quan comença la malaltia i de les línies d’investigació actuals; Irene Bosch, fisioterapeuta de l’Hospital de Dia de Malalties Neurodegeneratives de l’IAS, que explicarà les millores que poden aconseguir els malalts amb la rehabilitació; Laura Fàbregas, psicòloga clínica del mateix hospital, que donarà pautes sobre com afrontar el diagnòstic; i Roser Roigé, presidenta de l’Associació Catalana per al Parkinson, que informarà sobre què fan i com poden ajudar les diferents fundacions i associacions de pacients i familiars d’ afectats.

2.000 persones afectades a la Regió Sanitària de Girona

La Malaltia de Parkinson és una malaltia neurodegenerativa crònica i progressiva. Afecta al cervell i més concretament a les estructures encarregades del control i de la coordinació del moviment, així com del manteniment del to muscular i de la postura. La malaltia és deguda a la mort precoç de les neurones que fabriquen una substància química, anomenada dopamina, que és essencial per a què els moviments es realitzin de manera àgil, efectiva i harmònica. La malaltia és rara en persones menors de 40 anys i la seva incidència augmenta ràpidament a partir dels 60 anys. A Catalunya hi ha uns 20.000 malalts afectats i a la demarcació de Girona més de 2.000. És una malaltia que afecta més als homes que a les dones.

Els símptomes i tractament

Els símptomes més freqüents de la Malaltia de Parkinson són els tremolors (que predominen en repòs), la rigidesa muscular, l’alentiment dels moviments tant voluntaris com automàtics, la falta d'expressió de la cara, l’escriptura lenta i petita, la inclinació del tronc i el cap cap a davant amb els colzes i genolls encongits, la marxa lenta i arrossegant els peus, els passos ràpids i curts amb dificultat per parar-se, episodis de bloqueig al caminar, desequilibri i caigudes fàcils. També poden aparèixer altres símptomes tan variats com alteracions de la son, dolors musculars o articulars, cansament, restrenyiment, falta de control de l’orina, alteracions de l’estat d’ànim, sudoració i salivació excessiva, alteracions en la respiració i en la deglució, i alentiment de les funcions cognitives.

Tot i que és una malaltia coneguda des de fa molts anys, encara avui en dia se’n desconeixen les causes principals. És una malaltia heterogènia i que no es pot prevenir ni amb una alimentació, estil de vida o exercicis específics. L’inici de la malaltia és difícil d’identificar i diagnosticar perquè els símptomes són lleus i poc específics. De fet no sempre són permanents, sinó que hi ha fases de la malaltia, sobretot a l’inici, en què aquests episodis fluctuen.

La progressió de la malaltia és molt variable segons els pacients i encara que generalment evoluciona lentament, acaba afectant fins i tot les rutines diàries més bàsiques.

Existeixen i s’utilitzen diferents fàrmacs, algunes intervencions quirúrgiques i rehabilitació que permeten alleugerar els símptomes de la malaltia però sense poder, avui en dia, curar la malaltia.

La investigació és bàsica tant per arribar a conèixer les diferents causes de la malaltia i les maneres de prevenir-la, com per descobrir nous tractaments més eficaços i amb menys efectes adversos, i fins i tots fàrmacs o altres tractaments que puguin evitar la progressió de la malaltia i fins i tot pensar en la seva curació.

Implicació d’organitzacions i institucions

El cicle “Les malalties neurodegeneratives: què en sabem?, cap a on anem?” s’inclou dins de la línia estratègica del Projecte CIMS que promou les accions conjuntes de l’ICS i de l’IAS dirigides a la participació ciutadana. El programa es va estrenar amb la sessió celebrada dijous passat dedicada a l’Alzheimer i continuarà el 25 de novembre, amb una taula sobre l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA) i clourà el dia 28 de novembre, amb la sessió dedicada a l’esclerosi múltiple.

La prevalença de les malalties neurodegeneratives a la Regió Sanitària de Girona se situa entre el 12 i el 15 per cent en persones majors de 65 anys.

ICSGIRONA
Dissabte, 16 Novembre 2013