Els centres de salut de la Garrotxa impulsen una campanya exploratòria per conèixer l’exposició al tabac dels nens i nenes de la comarca

Del 26 al 31 de maig s’oferirà a tots els centres de salut de la comarca la possibilitat de conèixer l’exposició al tabac dels infants mitjançant la recollida d’una mostra d’orina amb què es mesurarà un derivat de la nicotina

 

 “Que la salut sigui el teu premi” és el lema que l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha preparat aquest 2025 per impulsar la XXVI Campanya de la Setmana sense Fum (del 26 al 31 de maig) i del Dia Mundial sense Tabac (31 de maig). 

En aquest context, la Comissió Garrotxa sense Fum impulsa una campanya dirigida a les famílies amb nens i nenes de 0 a 14 anys que durant aquests dies s’acostin als centres de salut de la comarca, tant a l’Hospital com als centres d’atenció primària, ja sigui per una urgència o perquè tenen visita amb professional de pediatria o d’infermeria pediàtrica, o amb qualsevol altre especialista.

Aquests professionals de la salut oferiran a les famílies la possibilitat d’extreure una mostra d’orina a l’infant per tal de fer-la analitzar posteriorment amb l’objectiu de conèixer el percentatge de cotinina a l’orina. Aquesta prova serveix per detectar si el nen o nena està exposat al fum ambiental, sovint pel fet de conviure en un entorn fumador. La cotinina és la principal substància química de la nicotina, que es troba en el tabac o els seus derivats.

La Comissió Garrotxa sense Fum està formada per professionals de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, l’Agència de Salut Pública de Catalunya, l’Institut Català de la Salut (ICS) a través dels equips d’atenció primària d’Olot i Besalú, i farmacèutics de les oficines de farmàcia, un equip multidisciplinari que treballa conjuntament amb l’objectiu de reduir el consum de tabac entre la població garrotxina.

A banda d’aquesta campanya exploratòria, la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Garrotxa (PEHSU) fa un any que també realitza el Full verd respiratori a la primera visita de la consulta de pneumologia pediàtrica. Es tracta d’una consulta per analitzar, precisament, les possibles conseqüències respiratòries derivades de factors mediambientals i/o d’entorn de l’infant. Aquesta consulta va començar-se a fer a l’Hospital d’Olot l’abril del 2024 i durant aquest primer any s’han atès 59 infants. D’aquests, al voltant d’un 50% s’acaben derivant a la consulta de pneumologia per exposició al tabac.

 

Del 25 al 31 de maig, Setmana sense Fum
La Setmana sense Fum té com a objectius sensibilitzar la ciutadania sobre els beneficis de respirar un ambient lliure de fum, prevenir el consum de tabac entre els joves i promoure l’abandonament de l’hàbit entre les persones fumadores.

L’esdeveniment és una iniciativa originària de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària (SEMFYC) i de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (SCAMFiC) a Catalunya que, en el marc del projecte d’integració de SumaSalut, organitzen de manera conjunta els programes d’activitat física saludable Atenció primària sense fum i Beveu menys, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).

Abandonar el tabac no és fàcil, però és possible. El primer pas per aconseguir-ho és voler fer-ho i demanar ajuda pot facilitar el procés. De fet, nombrosos estudis científics han demostrat que l’ajuda personalitzada d’un professional de la salut incrementa les possibilitats d’èxit.

 

1.   2.    3

 

FOTO 1: Cartell informatiu de la campanya de la Setmana sense Fum

FOTO 2: Vestíbul d'entrada del CAP Olot

FOTO 3: Usuàries del CAP Olot observen el cartell sobre la campanya de la Setmana sense Fum.

ICSGIRONA
Dimecres, 21 Maig 2025

Tags: