Al Servei, per la seva capacitat d’innovació, la seva aposta pel treball en equip multidisciplinari i per la seva vocació de millora constant
A la Dra. Imma Sau, per la seva entrega cap als pacients i la seva incansable defensa dels drets de la infància i les dones
A la Dra. Àngels Puigdevall, per la seva avançada visió de la pediatria i per la seva vocació i compromís amb la professió i els pacients
El Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG) va lliurar ahir dijous 15 de maig els desens Premis Bonastruc ça Porta a la trajectòria professional mèdica en un acte que va reunir més de 200 persones a l’Auditori de Girona – Palau de Congressos i que ha estat conduït pel periodista i escriptor Martí Gironell.
Enguany el COMG ha reconegut el Servei d’Urgències de l’Hospital Trueta per la seva capacitat d’innovació, la seva aposta pel treball en equip multidisciplinari i per la seva vocació de millora constant. El Servei atén els habitants del Gironès i el Pla de l’Estany i és l’únic servei de referència de la Regió Sanitària de Girona per tots els pacients que necessiten una assistència especialitzada d’alta complexitat. Compta amb un equip multidisciplinari de més de 150 persones i col·labora amb professionals d’altres especialitats per garantir l’atenció integral. Al Servei se li han reconegut iniciatives com el Trauma Team per l’assistència multidisciplinària del pacient traumàtic greu. També, l’activitat de la Unitat d’Hospitalització a Domicili, posada en marxa a finals del 2023, per oferir una assistència especialitzada centrada en el pacient, de qualitat, segura i eficient. La Dra. Àngels Gispert, cap del Servei, va ser l'encarregada de recollir el premi després de la creació, el juliol del 2024, de la nova especialitat de Medicina d’Urgències i Emergències.
El segon premi ex aequo del COMG ha estat per la Dra. Imma Sau, metgessa pediatra, per la seva entrega cap als pacients i la seva incansable defensa dels drets de la infància i les dones. Nascuda l’1 d’agost del 1959 a Barcelona, la Dra. Sau es va llicenciar a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i es va especialitzar en Pediatria el 1987. Des d’aleshores ha treballat com a pediatra a Banyoles i Olot i, des del 2005, al CAP de Santa Coloma de Farners.
Al costat de la seva tasca com a metgessa, destaca en la seva trajectòria la seva vessant d’activista en defensa dels drets de la infància i de les dones. És referent a Catalunya contra la mutilació genital femenina i des de l’any 2000 que fa prevenció en aquest àmbit. Va ser aleshores quan va introduir entre els professionals de l’ICS, el document “Compromís informat d’evitació de la mutilació genital femenina”. Ha viatjat a Gàmbia, Senegal i Mali per treballar amb les dones que han patit aquest atemptat i ha estat responsable de formació i sensibilització de personal sanitari, de Catalunya i Espanya, sobre aquesta xacra. Com a referent, ha participat en jornades diverses contra la mutilació, en múltiples iniciatives de formació, amb associacions que treballen pels drets de les dones i dels infants a Catalunya i en debats i grups de dones africanes. També ha participat en múltiples reportatges i documentals, entre els quals la sèrie documental “Històries de la primària” de Televisió de Catalunya. Col·labora amb dues ONGs i treballa amb grups de dones subsaharianes per millorar i resoldre els problemes generats per les mutilacions, els matrimonis forçats i el desarrelament.
També ha participat en l’elaboració del protocol estatal d’actuació sanitària davant la Mutilació Genital Femenina i, també, en els protocols d’atenció a infants immigrants de Catalunya i de patologia importada, de l’Associació Espanyola de Pediatria. Dins l’àmbit sanitari, treballa per donar una resposta adequada i personalitzada a les víctimes de violència de gènere, a banda d’intentar fer visible la discriminació que pateixen les dones en l’atenció sanitària.
El COMG també ha reconegut ex aequo la Dra. Àngels Puigdevall, metgessa cardiòloga pediàtrica, per la seva avançada visió de la pediatria i per la seva vocació i compromís amb la professió i els pacients. Nascuda el 30 de setembre del 1952 a Fornells de la Selva, la Dra. Puigdevall va estudiar Medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i es va especialitzar en Cardiologia Pediàtrica a la Vall d’Hebron. Va iniciar al Trueta la Cardiologia Pediàtrica dins el Servei de Pediatria on hi va treballar 33 anys. Amb Cardiologia Pediàtrica de la Vall d’Hebron, servei que va iniciar la tele cardiologia el 2005, hi ha estat en contacte permanent al llarg de tota la seva vida professional. Durant tot aquest temps també va fer de pediatra a l’Àrea Bàsica de Salut de Salt. El 1993 va assolir el grau de Doctora amb la tesi “Estudi de lípids i patró dietètic com a factor de risc cardiovascular en una població infantil sana a la província de Girona”. L’any 2005 va rebre un premi a l’Excel·lència Professional del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya. El 2015 es va jubilar.
Una beca Joan Bruguera per a formació mèdica
L’acte dels X Premis Bonastruc ça Porta del COMG també va incloure el lliurament d’una beca Joan Bruguera, atorgada anualment per la Fundació Joan Bruguera de Girona, formada per l’Ajuntament de Girona, la Universitat de Girona i el COMG.
La beca ha estat per al doctor Frank Arnulfo Fernández Zamora per una rotació a l’Hospital Sant Mark’s “The National Bowel Hospital”, a Londres, per formar-se en el camp de la cirurgia Les beques Joan Bruguera són les més antigues de Girona, daten del 1464, abans del descobriment d’Amèrica (1492), quan es crea la Fundació Joan Bruguera, una de les més antigues de Catalunya. Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG)
Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG)
El COMG, fundat fa més de 125 anys, aplega els més de 3.700 metges de les comarques de Girona. El 1898, va tenir lloc la darrera sessió del Sindicat de Metges de Girona, que a partir de l’aprovació de la nova reglamentació, va passar a anomenar-se Col·legi de Metges de Girona. L’actual Junta, que presideix el Dr. Josep Vilaplana, va arribar al COMG després de les eleccions col·legials celebrades el 2014.
Al Servei, per la seva capacitat d’innovació, la seva aposta pel treball en equip multidisciplinari i per la seva vocació de millora constant
A la Dra. Sau, per la seva entrega cap als pacients i la seva incansable defensa dels drets de la infància i les dones
A la Dra. Àngels Puigdevall, per la seva avançada visió de la pediatria i per la seva vocació i compromís amb la professió i els pacients