La quarta edició ha estat impulsada per l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) i les Unitats Docents de l'Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta - ICS Girona, l'Institut d'Assistència Sanitària, l’Atenció Primària ICS Girona, la Fundació Salut Empordà, els Serveis de Salut Integrats Baix Empordà, la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i la Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa.
L'acte va comptar amb el patrocini de la Fundació Mutual Mèdica i de l'Agrupació de Ciències Mèdiques i de la Salut de Girona.
Al final de la jornada es van entregar quatre premis a les millors Comunicacions Orals i també es van premiar els tres millors pòsters científics.
El Palau de Congressos de Girona va acollir dimecres 30 d'abril la IV Jornada Gironina de Recerca per Residents – Fundació Mutual Mèdica, un esdeveniment que té com a objectiu promoure la investigació entre els residents de les comarques gironines. L’acte ha comptat un any més amb el patrocini de la Fundació Mutual Mèdica i l’Agrupació de Ciències Mèdiques i de la Salut de Girona, així com amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona i l’Auditori – Palau de Congressos.
La jornada va estar organitzada per l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI), en col·laboració amb les Unitats Docents de l'Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta - ICS Girona, l'Institut d'Assistència Sanitària, l’Atenció Primària ICS Girona, la Fundació Salut Empordà, els Serveis de Salut Integrats Baix Empordà, la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i la Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa. La trobada ha convocat els i les residents de totes aquestes institucions del territori gironí.
La Dra. Marga Nadal, directora de l’IDIBGI, va destacar la rellevància de la investigació per oferir una millor atenció assistencial: “La recerca no és un “a més a més”, és una peça essencial per a l’excel·lència assistencial. Només investigant podem trobar millors maneres de cuidar i guarir.”
La jornada va comptar amb la presentació de dues ponències. El Dr. Alberto Zamora, coordinador de Docència, Recerca i Innovació de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, així com cap del grup de recerca d’Innovació en Salut Digital de l’IDIBGI, ha impartit la conferència titulada “Innovació en salut digital”, en la qual va destacar la importància de la integració de les transformacions digitals en l’àmbit de l’assistència sanitària. D’altra banda, el Dr. Jordi Bruix, investigador emèrit del Grup de Recerca en Oncologia Hepàtica (BCLC) de l’IDIBAPS – Hospital Clínic, va exposar la ponència “Recerca biomèdica: qui pregunta ja ha respost”, centrada en el coneixement de qüestions de la carrera investigadora, com ara el paper de la mentoria, l’esforç i la mobilitat, entre d’altres.
Premis als millors treballs científics
Durant la jornada es van presentar 90 treballs de recerca. Els 11 més destacats es van exposar en format de Comunicació Oral, mentre que la resta s’han presentat com a pòsters científics, amb defensa pública.
EngEls premis a les millors Comunicacions Orals, patrocinats per la Fundació Mutual Mèdica, han estat per als següents treballs: “Adequació de la teràpia antimicrobiana empírica en infeccions en el Baix Empordà: anàlisi de pacients amb hemocultius positius i cultius biològics de bacteris multi-resistents”, exposat per Fàtima Fernández, resident dels Serveis de Salut Integrats Baix Empordà, “Efecte de la formació als professionals d’una ABS sobre la polifarmàcia” presentat per Sílvia Huelgas, resident d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) Girona, i “Comparació de l’hemiartroplastia bipolar cimentada vs no cimentada en fractures de coll femoral: estudi de cohorts retrospectiu multicèntric” treball de recerca d’Albert Teixidó, resident de l’Hospital Trueta.
Un quart premi, patrocinat per l'Agrupació de Ciències Mèdiques i de la Salut de Girona, ha reconegut la investigació “Estudi d’optimització hemodinàmica guiada per l’índex de predicció de hipotensió (IPH) per a reduir el dany miocàrdic postoperatori” d’Andrea Izquierdo, resident de l’Hospital Trueta.
En la categoria de premis als pòsters científics, patrocinats per la Fundació Mutual Mèdica, han sigut guardonats: “Fístula arteriovenosa dural com a causa tractable de tinnitus pulsàtil: sèrie de casos” defensat per Elisabet Campanyà, resident de Neurologia de l’Hospital Trueta, “Ús segur dels medicaments: detecció i prevenció d’errors de prescripció a la planta d’hospitalització de cirurgia general” exposat per Carla Subirana, resident de l’Hospital Trueta, resident de l’Hospital Trueta i “Monotorització farmacocinètica d’Amikacina. Consecució de nous objectius farmacocinètics/farmacodinàmics”, Carla Subirana, resident de l’Hospital Trueta.