Més de 120 professionals sanitaris actualitzen coneixements sobre la insuficiència cardíaca a l'Hospital Trueta

Més de 120 professionals sanitaris han revisat avui procediments, abordatges terapèutics i circuits vinculats a la insuficiència cardíaca coincidint amb la segona edició del Curs d’Actualització celebrat a la sala d’actes de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta. La jornada ha comptat amb un programa científic transversal adreçat tant a facultatius mèdics com a professionals d’infermeria tant de l’àmbit hospitalari com d’atenció primària.

La nombrosa assistència ha reflectit l’interès per un curs que té com a objectiu de consolidar-se com l’activitat formativa en insuficiència cardíaca de referència a la demarcació de Girona. El programa ha permès repassar la cartera de serveis de la Unitat d’Insuficiència Cardíaca del Trueta, que cada any atén uns 700 pacients (749 el 2024), proporcionant-los una atenció integral i continuada al llarg de tot el curs de la malaltia, des del diagnòstic fins al seguiment ambulatori. Com a única Unitat especialitzada en aquesta patologia de la Regió Sanitària de Girona, també actua com a centre de referència per al maneig dels casos en fases avançades. En aquest context, des de l’any 2018, està acreditada com a Unitat d’Insuficiència Cardíaca especialitzada atorgada per la Societat Espanyola de Cardiologia.

Els caps de Servei de Cardiologia, Dr. Ramon Brugada, i de Medicina Interna, Dr. Antoni Castro, han obert la jornada posant en relleu la importància d’un abordatge multidisciplinari de la insuficiència cardíaca. En els seus discursos, han destacat com aquesta col·laboració entre diferents especialitats mèdiques és clau per oferir una atenció integral i coordinada als pacients.  

El curs ha començat amb una actualització sobre la cartera de serveis de la Unitat, posant en relleu diversos àmbits d’atenció especialitzada, incloent-hi la Unitat d’Amiloïdosi, una malaltia vinculada a l’acumulació anòmala d’una proteïna (amiloide) en diversos òrgans, que en el cas del cor pot acabar produint insuficiència cardíaca i requereix un seguiment conjunt per diversos especialistes. Aquesta multidisciplinarietat també s’ha destacat en les xerrades dedicades a la Unitat de Càrdio-onco-hematologia i en la presentació del nou protocol de la Unitat Funcional d’Hipertensió Pulmonar, integrada per professionals dels Serveis de Cardiologia i Pneumologia. 

El següent bloc s’ha centrat en el maneig clínic de tres condicions molt comunes i estretament relacionades amb la insuficiència cardíaca: el dèficit de ferro, l’obesitat i el síndrome cardiorenal. A continuació, s’ha realitzat una revisió sobre l’actitud terapèutica en els diferents estadis de la insuficiència cardíaca, des del control dels factors de risc cardiovascular per a la prevenció de la mateixa fins al maneig del pacient en fase més avançada de la malaltia.

L'últim tram de la jornada ha posat el focus en la ruta de la IC al nostre territori, que inclou tres punts clau: des dels circuits coordinatius per a la detecció precoç de la malaltia, passant pel paper fonamental de la infermeria especialitzada durant la fase establerta de la IC, fins a arribar al maneig pal·liatiu en les etapes més avançades de la malaltia.

La xerrada de cloenda, titulada "Quan el futur ens atrapa. La revolució de la IA", ha explorat com la intel·ligència artificial està transformant el present i configurant el futur en diferents àmbits, incloent-hi la medicina. S'han abordat les oportunitats i reptes que aquesta tecnologia presenta, així com la seva capacitat per revolucionar la manera com entenem el diagnòstic, el tractament i la gestió de les malalties, amb un enfocament especial en la seva aplicació a la cardiologia.

 

       

ICSGIRONA
Dijous, 10 Abril 2025

Tags: