Mitjançant el projecte 'Mapeja’t', s’han instal·lat panells als Centres d’Atenció Primària de Sant Feliu de Guíxols i de Platja d’Aro i al consultori local de Santa Cristina d’Aro, que recullen les activitats, recursos i serveis de què disposen els usuaris a la seva àrea d’influència
El mapa s’ha pensat per ser adaptable al dinamisme de la comunitat i facilitar l’accés a la informació tant a la ciutadania com als professionals
La Comissió de Salut Comunitària de l’Equip d’Atenció Primària de Sant Feliu de Guíxols ha desenvolupat una iniciativa destinada a visibilitzar els actius de salut existents a la seva àrea d’influència i dinamitzar la prescripció social, tant entre els usuaris com també els mateixos professionals. Aquest objectiu es reflecteix a partir de mapes adaptatius ubicats en panells que s’han instal·lat al Centre d'Atenció Primària (CAP) del municipi, així com al de Platja d’Aro i al consultori local de Santa Cristina d'Aro. Entre aquests espais, es dona cobertura sanitària a una població aproximada de 35.500 habitants.
La iniciativa, que s’anomena 'Mapeja’t', ha començat a funcionar durant les darreres setmanes amb la instal·lació dels panells en zones d’accés als centres per tal de tenir una bona visibilitat i exposició. “Volem que sigui un punt de referència i que funcioni com a eina per impulsar el programa de prescripció social del nostre equip d’atenció primària, de forma que la persona que consulti el mapa pugui tenir a mà informació sobre els actius que l’interessen d’una forma visual i ràpida”, destaca Raquel Tena, directora de l’EAP Sant Feliu de Guíxols, adscrit a l'Institut Català de la Salut (ICS) a Girona. A la vegada, el projecte també s’ha plantejat per a què els mateixos professionals del centre tinguin molt a prop un punt on consultar les activitats per fer prescripció social i, d’aquesta manera, poder-les recomanar als usuaris segons les seves necessitats.
En aquest sentit, els mapes recullen la ubicació dels actius de salut corresponents a cada localitat, així com informació d’aquests mitjançant fulletons o tríptics específics que proporcionen les entitats locals i municipals que impulsen les propostes. Aquestes aborden diversos àmbits, que van des d’activitats físiques a iniciatives socials i culturals, les quals s’identifiquen al mapa mitjançant diferents colors.
Precisament, per tal de ser un panell dinàmic capaç d’adaptar-se als canvis d’activitats i d’ubicacions, el mapa permet la manipulació de les peces que marquen la ubicació de l’actiu de salut, així com afegir-ne de nous.
“Estem convençuts que serà una eina útil per donar als usuaris una atenció holística i fomentar el benestar i la salut de la nostra comunitat”, comenta Raquel Tena.
Finalment, la iniciativa també ha creat un codi QR que redirigeix cap a una enquesta en la qual els usuaris poden expressar com d’útil els ha resultat l’eina i afegir-hi suggeriments. A partir dels resultats obtinguts, els seus responsables faran una avaluació del projecte i, si s’escau, afegir-hi les adaptacions adients.
La prescripció social, a l’alça
'Mapeja’t' és un dels projectes de salut comunitària inclosos dins del Pla de Salut de Catalunya 2021-2025 que, en l’àmbit de l’atenció primària i comunitària (APiC), té l’objectiu estratègic de potenciar la implicació local en el foment de la salut, la qual cosa implica un treball compartit amb associacions, comunitats, ajuntaments i altres entitats del territori. En aquest context, la prescripció social s’erigeix en una eina molt útil per al benestar físic i emocional de les persones sense recórrer a medicaments, sinó fomentant la participació en activitats comunitàries. Unes propostes que poden ser de caràcter social, cultural, esportiu o vinculades a la natura.
En l’últim any, segons dades del Departament de Salut, a la Regió Sanitària de Girona gairebé 1.500 persones han participat en activitats comunitàries gràcies a la prescripció social. Els resultats de les persones avaluades mostren que el 63% han millorat el seu benestar emocional i el 38% se senten més acompanyades, reduint la solitud i l’aïllament.
Aquest balanç reforça accions ja en marxa com l’organització de jornades dirigides a formar referents en prescripció social als Centres d’Atenció Primària, amb el suport dels equips de Salut Pública del territori. En aquest context, a la Regió Sanitària de Girona hi ha més de 300 professionals que han completat un curs formatiu vinculat a la prescripció social.
FOTO1. D'esquerra a dreta, les infermeres Sara Antón i Sílvia Joher i la Referent de Benestar Emocional Comunitari Eva Martínez, professionals de l'EAP Sant Feliu de Guíxols que han impulsat el projecte 'Mapeja't'.