Pallapupas comença a impartir formacions en cura emocional al personal de pediatria de l’Hospital Trueta, amb el suport de la Diputació de Girona

Aquesta iniciativa innovadora busca millorar el benestar dels professionals i que aquest benestar es tradueixi en qualitat de l’atenció als pacients

S’acompanyarà d’un estudi de l’IDIBGI i el servei de Pediatria, finançat per la Diputació de Girona, per mesurar els resultats i l’impacte d’aquestes sessions en el benestar del personal i en la qualitat de l’atenció sanitària

 

L'Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta,  l’IDIBGI (Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta) i Pallapupas inicien una col·laboració pionera per impartir sessions de benestar emocional dirigides al personal sanitari del servei de Pediatria. Es tracta de diverses sessions de formació que s’impartiran durant 10 setmanes: van iniciar-se el 5 de febrer i finalitzaran el 12 d’abril, amb una durada de 30 minuts cada sessió. Els tallers busquen proporcionar als professionals eines pràctiques i efectives, vinculades a la jovialitat i el sentit de l’humor, per gestionar l’estrès i millorar el benestar emocional. L’IDIBGI i el servei de Pediatria del Trueta estudiaran si aquestes sessions milloren la qualitat de l’atenció que reben els nens i nenes, gràcies al suport del Dipsalut, l’organisme de salut pública de la Diputació de Girona.

A banda de propiciar una millora en el benestar individual dels professionals sanitaris, la iniciativa també busca fomentar el treball en equip, la cohesió i la comunicació interna mitjançant la metodologia pròpia de Pallapupas, entitat reconeguda per la tasca que ha desenvolupat als hospitals de Catalunya durant 25 anys. Aquesta formació combina tècniques de gestió emocional, exercicis d’escolta activa i comunicació empàtica, així com moments de joc i humor per reduir tensions.

L’objectiu principal dels tallers és que els sanitaris comencin el seu torn laboral amb menys estrès i amb una mentalitat més positiva, la qual cosa es traduirà en una millor atenció als pacients i un ambient de treball més agradable. Aquesta formació està dirigida a tot el personal sanitari: professionals de medicina i d’infermeria; de psicologia, de treball social o personal administratiu. Totes les sessions s’han dissenyat de manera pràctica mitjançant l’adaptació de diferents tècniques teatrals per generar una experiència vivencial i lúdica.

La implementació d’aquesta formació al Trueta sota el guiatge de Pallapupas és una aposta innovadora que reconeix la importància de la cura emocional i el sentit de l’humor en l’àmbit sanitari. A més, s’acompanyarà d’un estudi de l’IDIBGI i el servei de Pediatria de l’hospital, impulsat gràcies al suport de Dipsalut, per mesurar els resultats i l’impacte d’aquestes sessions en el benestar del personal, la promoció d’un ambient de treball més positiu i en la qualitat de l’atenció sanitària. Per fer aquesta avaluació s’utilitzaran escales validades per a diferents aspectes del benestar emocional, l’estrès percebut, la compassió i altres factors que hi estan relacionats. Els participants completaran les escales abans de la intervenció, immediatament després de la finalització i durant el seguiment tres i sis mesos després.

“El servei de Pediatria del Trueta és divers i com la resta de serveis de l'hospital està subjecte a situacions complexes derivades de l’estrès professional. Aquest fet ha impulsat el desenvolupament d’aquest estudi de recerca, que vol avaluar l’eficàcia d’una teràpia dirigida a professionals sanitaris basada en la utilització de l’humor com a eina per fer front a l’estrès en equip i reduir-lo”, ha explicat Núria Simon, supervisora d’infermeria del servei i investigadora de l’estudi.

Angie Rosales, fundadora de Pallapupas, ha destacat que des de l’entitat “sempre s’ha defensat que l’humor i la cura emocional són essencials per millorar l’experiència hospitalària, tant dels pacients com dels professionals sanitaris”.

I ha afegit que “Aquesta col·laboració amb l’Hospital Trueta és un pas important per demostrar que el benestar emocional del personal repercuteix directament en la qualitat de l’atenció als pacients. Creiem fermament que és possible un entorn hospitalari més humà, on l’humor i el riure siguin part del dia a dia”.

Per la seva banda, la vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona i presidenta delegada de Dipsalut, Maria Puig Ferrer, ha afirmat que “valorem molt aquest projecte d’investigació, que és fruit del conveni marc entre Dipsalut i l’IDIBGI. Un acord que ens permet portar a terme iniciatives innovadores com aquesta amb Pallapupas i l’equip de pediatria de l’Hospital Trueta, on s’exploren nous camins per incrementar el benestar emocional tant de pacients com de facultatius.”

Amb aquesta col·laboració, l'Hospital Trueta, l’IDIBGI, Pallapupas i l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona, volen posar en relleu que potenciar el benestar emocional del personal sanitari és fonamental per oferir una atenció de qualitat als pacients, així com demostrar que els somriures poden ser grans aliats en aquesta tasca.

L’entitat, que l’any passat va rebre de la Generalitat la Placa Josep Trueta, per la seva contribució a la humanització en salut, acumula una llarga trajectòria de col·laboració amb el centre gironí, i en especial amb el servei de Pediatria. La seva activitat es concreta dos dies per setmana en què duu a terme funcions d’acompanyament als nens i a les famílies. Aquesta activitat es fa sobretot a la planta d’hospitalització, així com a les àrees de crítics, urgències, sales d’espera o sala de cures.

 

Sobre Pallapupas
Pallapupas és una associació sense ànim de lucre fundada l'any 2000, que treballa en estreta col·laboració amb el personal sanitari amb l’objectiu de millorar l’estat emocional de pacients i personal sanitari a través de l’humor en l’àmbit hospitalari. 

El personal de Pallapupas treballa amb el personal sanitari per donar suport als tractaments i protocols mèdics. Les seves actuacions no només van dirigides al públic infantil sinó també als pacients adults, els quals mostren notables millores en el seu estat anímic i físic durant el procés d’hospitalització, tal com es demostra en els estudis VIDA.
 
Pallapupas va ser la primera organització que va posar en marxa aquesta activitat a Catalunya i actualment és l’única ONG que disposa de l’aval sanitari per desenvolupar la seva activitat dins de totes les àrees dels principals hospitals de Catalunya. 

A més, és la primera ONG d’Europa acreditada per accedir i acompanyar els pacients a la zona de quiròfans. Actualment tenen presència a 8 hospitals i centres de Catalunya, i arriben a més de 104.000 beneficiaris cada any.

Els seus membres compten amb formació especialitzada per realitzar les seves intervencions amb pacients, familiars i personal sanitari amb el màxim rigor.

 

      

 

FOTOS: Una de les sessions impartides per professiolnals de Pallapupas, en les quals es combinen tècniques de gestió emocional, exercicis d’escolta activa i comunicació empàtica, així com moments de joc per reduir tensions.

ICSGIRONA
Dilluns, 17 Febrer 2025

Tags: