El Trueta es manté un any més com el centre hospitalari no trasplantador amb més donants d'òrgans

El director de l’Àrea Assistencial del Servei Català de la Salut (CatSalut), Ignasi Carrasco, i el director de l’Organització Catalana de Trasplantaments(OCATT), Jaume Tort, han presentat aquest matí en roda de premsa el balanç de resultats d’activitat de donació i trasplantaments d’òrgans, teixits i cèl·lules de l’any 2024, acompanyats de Belen Garcés, metgessa intensivista i coordinadora de trasplantaments de l’Hospital Germans Trias i Pujol, i d'Enric Peso Ruiz, trasplantat de fetge l’any 2024.

Ignasi Carrasco ha apuntat que l’any 2024 “els hospitals catalans han realitzat més de 1.300 trasplantaments d’òrgans que ens mantenen a uns nivells excel·lents; som una referència al món”, però això “no hauria estat possible sense la solidaritat dels donants i de les seves famílies, que han fet un regal de vida i esperança a les persones trasplantades”. El director de l’Àrea Assistencial del CatSalut ha posat en valor “la feina dels professionals sanitaris i no sanitaris, i del treball col·laboratiu i en xarxa dels hospitals catalans que sumen esforços per a l’assoliment d’aquests bons resultats”.

Els 1.344 trasplantaments d’òrgans realitzats a Catalunya representen una mitjana de 3,7 intervencions al dia i, tot i el descens de l’activitat respecte al 2023 (-3,5%), Catalunya manté una de les taxes de trasplantaments més altes del món, amb 165 trasplantaments per milió de població (pmp).

Per tipus d’òrgan, l’any 2024 han augmentat de manera important els trasplantaments cardíacs (65; +16,1 %) i els pancreàtics (39; +18,2 %), amb un nou rècord d’activitat, i en menor mesura, els pulmonars (105; +2,9 %). Per contra, s’han reduït lleugerament els trasplantaments hepàtics (224; -0,9%) i, d’una manera més evident, els renals (911; -6,7%).

“És cert que s’han fet menys trasplantaments, fonamentalment de ronyó, tot i continuar per sobre de les 900 intervencions anuals, però si observem l’activitat de trasplantament dels òrgans vitals (fetge, cor i pulmó), aquests augmenten un 2,6 % respecte a l’any anterior; una gran notícia”, explica Jaume Tort, director de l’OCATT.

Per centres, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha liderat un any més, amb 390 intervencions, el rànquing de centres amb més trasplantaments efectuats, també en adults (343) i en pediàtrics(47), i és l’únic hospital a Catalunya que compta amb programes de trasplantament d’adults (3) i pediàtrics (4). L’han seguit l’Hospital Clínic Barcelona, amb 317 trasplantaments, i l’Hospital Universitari de Bellvitge, amb 285.

El 2024 ha estat el tercer millor any en nombre de trasplantaments pediàtrics realitzats, amb 54 intervencions: 23 de ronyó, 21 de fetge, 8 de cor i 2 de pulmó. “Els equips i l’OCATT considerem el trasplantament pediàtric com una prioritat i procurem reduir al màxim el temps d’espera dels infants en llista”, remarca Tort. En el cas del trasplantament hepàtic, la consolidació fa anys del’split, una tècnica que permet realitzar dos trasplantaments amb un sol fetge, normalment a un infant i a un adult, ha contribuït de manera significativa a l’augment de l’activitat i a reduir al mínim la llista d’espera.

La donació de viu s’ha reduït un 8,6% a Catalunya l’any 2024, amb 171 donants vius renals, fet que ha dificultat l’activitat de trasplantament renal. “La donació de viu renal tornarà a créixer, ja que és la millor opció per a la majoria de pacients en llista d’espera renal i els equips ho tenen clar i la promouen; per això, Catalunya realitza entre el 40 i 50% de tots els trasplantaments renals de donant viu de tot l’Estat”, comenta Tort. D’aquests trasplantaments renals de donant viu, 7 es van poder dur a terme gràcies al Programa de trasplantament renal de donant viu creuat nacional (6) i internacional (1), una alternativa creada per donar resposta a parelles donant-receptor incompatibles. Per altra banda, i des de fa ja molts anys, la tècnica de l’split hepàtic fa innecessaris els donants vius de fetge.

Més de 1.400 persones estaven en llista d’espera per a trasplantament d’òrgans a Catalunya el 31 de desembre de 2024, la majoria de les quals (1.304), a l’espera d’un ronyó. A més, 36 esperen un fetge, 25 un cor, 57 un pulmó i 19 un pàncrees. D’aquestes persones, 13 eren pacients pediàtrics.

La donació després de la mort es manté
Els 381 donants cadàver reals del 2024 obtinguts a Catalunya, 3 menys que el 2023 (-0,8 %), representen el segon millor any de la història. “Amb aquesta xifra, la taxa de donació a Catalunya se situa en 46,8 donants pmp, molt a prop dels 50 donants pmp”, apunta el director de l’OCATT. Per tipus de donant, els de mort encefàlica (cerebral) baixen un 14,2 % (145 vs. 169), mentre que els de mort en asistòlia (cardíaca) segueixen augmentant, en aquest cas, un 9,8 % (236 vs. 215).

Per centres, destaquen els 63 donants de cadàver reals gestionats per l’equip de coordinació de trasplantaments de l’Hospital Vall d’Hebron, els 57 del Clínic i els 54 de Bellvitge. Dels no trasplantadors, sobresurt l’Hospital Josep Trueta de Girona, que ha tornat a ser, amb 33 (5 més que l’any anterior), el centre amb més donants. “S’ha de posar en valor la feina dels equips dels hospitals no trasplantadors que, en condicions sovint més difícils, han augmentat la seva activitat més d’un 20 % (+23,3: 127 el 2024 vs. 103 el 2023), i aquest any han estat responsables d’un de cada tres donants cadàver reals a Catalunya”, emfatitza el director de l’OCATT.

 

 

A Catalunya, 34 persones han donat els seus òrgans després de demanar la prestació de l’ajuda per morir (PRAM) des de l’aplicació de la Llei, 13 de les quals el 2024. Gràcies a la seva generositat s’han pogut realitzar 115 trasplantaments.

El percentatge de negatives familiars a la donació (negatives respecte al total d’entrevistes familiars efectuades) ha augmentat fins al 25,8 % el 2024, un percentatge mai vist abans. “Estem estudiant un fet que ens preocupa i que pot estar relacionat amb una població catalana cada vegada més diversa”, comenta el director de l’OCATT. Per intentar corregir aquesta situació, Salut posarà en marxa diverses accions divulgatives per sensibilitzar la població catalana sobre les bondats de la donació d’òrgans i teixits. “Si en lloc d’un 25 % de negatives continuéssim prop del 15-20 % habitual, possiblement avui estaríem parlant d’un nou rècord d’activitat; pensem que un sol donant pot arribar a salvar la vida de 8 persones!”, exemplifica Tort. La negativa prèvia del possible donant o de la seva família, sense cap altra raó, han estat els motius esgrimits per les famílies en la gran majoria dels casos (79 %) que s’ha denegat la donació.

L’any 2024 hi ha hagut 13 negatives judicials, les mateixes que el 2023 però un nombre superior al d’anys anteriors.

Més teixits i cèl·lules

Uns 16.082 pacients s’han beneficiat, l’any 2024, dels teixits distribuïts pel Banc de Sang i Teixits (BST) de Catalunya, obtinguts prèviament gràcies a la donació de cadàver. El BST va gestionar l’any passat 2.061 donants de Catalunya (9,7 % més que el 2023), dels quals es van aconseguir 2.863 teixits, un 5,3 % més. En total, es van obtenir 2.036 còrnies, 270 peces de teixit cardiovascular, 312 de teixit musculoesquelètic i 245 de pell. “L’any 2024, superem el rècord de l’any passat en donació de teixits.”, apunta Tort. “La donació de teixits potser no salva vides, però millora la qualitat de vida de moltes persones, l’impacte és molt gran”, conclou el director de l’OCATT.

Pel que fa al Trueta, es manté com el cinquè centre sanitari català pel que fa a donants de teixits (135). 

 

 

 A més, l’any 2024 s’han incorporat 6.202 nous donants de medul·la òssia al Registre de donants de medul·la òssia (REDMO), creat i gestionat per la Fundació Josep Carreras, la qual cosa suposa arribar als 81.483 donants voluntaris enregistrats fins a 31 de desembre de 2024. L’any 2024, 109 catalans han fet efectiva la donació de medul·la òssia, i Catalunya novament ha estat qui més donants efectius té de l’Estat.

Pel que fa al trasplantament de progenitors hemopoètics, l’any 2024 s’han efectuat 606 procediments, un 4,3 % menys que l’any anterior, 341 dels quals van ser autogènics (66 %), 131 al·logènics familiars (22 %) i 134 al·logènics no familiars (22 %).

D'altra banda durant la roda de premsa, Belén Garcés, metgessa intensivista i coordinadora de trasplantaments de l’Hospital Germans Trias i Pujol, ha subratllat que "un donant pot salvar fins a 8 vides i millorar la vida de fins a un centenar amb els seus teixits. Sense donant no hi ha trasplantament: per això, cal valorar el gest altruista de qui dona i de la seva família".

Fites del 2024

  • Nou màxim històric de trasplantaments pancreàtics a Catalunya (39).
  • Nou rècord en donació de cadàver de teixits (2.061) i en teixits obtinguts (2.863).
  • Més de 80.000 potencials donants de medul·la òssiainscritsal REDMO a finals del 2024.
  •  

Sense donants no hi ha trasplantaments

L’OCATT i el sistema de salut de Catalunya volen destacar la generositat i la solidaritat dels donants i de les seves famílies que, gràcies al seu gest altruista, han fet un regal de vida i d’esperança a moltes persones que ho esperaven. Igualment, reconeixen la feina i el compromís de tots els professionals sanitaris i no sanitaris vinculats al procés de donació i trasplantament que han contribuït a l’assoliment d’uns resultats excel·lents a Catalunya. Així mateix, recorden que fer-se donant és tan senzill com decidir la teva voluntat de ser donant i compartir-la amb els teus familiars i amics.

 

 

ICSGIRONA
Dimecres, 15 Gener 2025

Tags: