Des de l’Equip d’Atenció Primària de la localitat altempordanesa s’impulsen dos estudis en què participen veïns de diversos municipis de la zona que, de manera habitual, fan activitats a l’entorn marítim
La primera intervenció vol explorar els efectes de l'exercici físic al mar i la teràpia grupal en dones diagnosticades de fibromiàlgia i el segon estudi es proposa identificar l'impacte positiu de banyar-se durant tot l’any al mar en la salut i el benestar
L’Equip d’Atenció Primària Llançà, adscrit a Institut Català de la Salut a Girona, encapçala dos estudis de recerca per avaluar els beneficis que les activitats vinculades al mar aporten a la salut i al benestar emocional de les persones. El primer dels estudis està destinat a explorar els efectes de l'exercici físic al mar i l'abordatge psicològic en dones diagnosticades de fibromiàlgia, i el segon vol analitzar els beneficis dels banys de mar durant tot l'any. La metgessa Carme Pigem lidera les dues intervencions, que compten amb la participació de veïns de diverses localitats de la zona.
L’entorn privilegiat de la costa altemporadesa i la presència de persones que, de manera habitual, realitzen activitats al mar permeten impulsar tots dos estudis, els quals s’alineen amb diversos treballs científics que ja situen aquesta pràctica com a generadora de salut. Pel que fa a recerca dirigida a pacients amb fibromiàlgia, recull l’experiència d’una primera intervenció desenvolupada el 2023, però que ara adquireix caràcter d’estudi una vegada aprovada pel Comitè Ètic d'Investigació amb Medicaments (CEIM) de l'IDIAP Jordi Gol. S’adreça a dones diagnosticades d’aquesta patologia residents a les poblacions incloses en l'Equip d’Atenció Primària Llançà, que també comprèn els municipis de Portbou, Port de la Selva, Selva de Mar i Colera.
La intervenció, amb una duració d'uns 7 mesos entre maig i desembre de 2025, consistirà en un programa d'exercici físic aquàtic de 16 sessions (maig, juny i juliol), i en 3 sessions d’abordatge psicològic grupal. Durant aquest període, s’aplicaran qüestionaris preintervenció i postintervenció per determinar l’impacte que s’ha assolit pel que fa al benestar emocional percebut, la percepció del dolor, la qualitat del son i el consum de fàrmacs. Aquests qüestionaris es passaran a 30 pacients diagnosticades de fibromiàlgia de l’EAP Llançà, que es dividiran en dos grups: un és el que farà les activitats al mar i la teràpia grupal i l’altre, que és el grup de control, format per usuàries que continuaran amb el tractament estàndard. La comparació i l’anàlisi de les dades obtingudes en els qüestionaris d’un i l’altre grup permetran treure conclusions sobre l’estudi.
S'espera que l’estudi reflecteixi la millora que aquestes sessions aporten a la qualitat de vida de les dones diagnosticades de fibromiàlgia i que serveixi com un tractament complementari per a aquesta malaltia crònica. “Ens interessa saber si l’activitat al mar té impacte a l’hora de reduir la medicació de les pacients, si millora la seva qualitat de vida i, com a conseqüència, si suposa una disminució de les visites a la consulta motivades per aquesta malaltia”, exposa Carme Pigem.
Banys de mar tot l’any
El segon estudi consisteix en l’anàlisi dels beneficis dels banys de mar durant tot l'any i compta amb la col·laboració dels referents de benestar emocional i comunitari adscrits als equips d’atenció primària de Roses (ICS Girona) i de l’Escala (Fundació Salut Empordà). També ha rebut el suport metodològic de l’Institut de Recerca Glòria Compte, gestionat per la Fundació Salut Empordà.
La intervenció proposa identificar l'impacte positiu de banyar-se durant tot l’any en la salut i el benestar d’aquests banyistes. “A la zona hi ha diversos grups de persones que es fan aquesta pràctica i vam considerar interessant determinar quines són les seves característiques i què els aporta”, explica Carme Pigem.
La primera fase ja ha començat i ha consistit en la difusió d’una enquesta dirigida a aquest col·lectiu amb preguntes sobre dades sociodemogràfiques, freqüència i motivació per banyar-se al mar també a l’hivern, qualitat de vida percebuda, problemes de salut, consum de fàrmacs i freqüència de visites mèdiques. Un total de 146 persones residents a Llançà, Colera, Port de la Selva, Roses i l’Escala van completar el document, de les quals s’ha format un grup focal, format per tal d’aprofundir en les respostes obtingudes mitjançant sessions presencials al Centre d’Atenció Primària Llançà. La primera d’aquestes trobades, organitzada per la referent de benestar emocional i comunitari Nury Segura, va comptar amb la participació d’11 persones, les quals van exposar més detalladament la seva experiència mitjançant diverses activitats proposades.
S’espera que una vegada analitzats els resultats de l’estudi acumulats al llarg dels propers mesos, s’obtingui un coneixement més profund dels efectes positius dels banys de mar durant tot l’any i es refermin com a activitat de prescripció social capaç de millorar la salut.
FOTOS 1 i 2. Imatges d'una sessió d'exercici físic vinculat als estudis de recerca per avaluar els beneficis que les activitats a l'entorn del mar aporten a la salut i al benestar emocional de les persones.
FOTO 3. Reunió al Centre d’Atenció Primària Llançà del grup focal de l'estudi per aprofundir en les respostes de l'enquesta pertanyent a l'estudi per analitzar els beneficis dels banys de mar durant tot l'any.