Professionals de la salut organitzen actes de tot tipus per conscienciar la ciutadania de la importància de fer recerca sobre les malalties respiratòries
Els centres de salut de la Regió Sanitària de Girona estan organitzant múltiples activitats per recollir fons en benefici de la Marató de 3cat, que enguany tracta les malalties respiratòries. Esportives, lúdiques, de conscienciació ciutadana, proves respiratòries, etc. activitats de tot tipus i per a tots els gustos amb un únic objectiu en comú: potenciar la investigació per a les malalties respiratòries, patologies que cada vegada tenen més prevalença entre la població donada l’afectació de factors ambientals, com la contaminació, i socials, com l’increment de l’esperança de vida.
A la ciutat de Girona les activitats es concentraran a l’encreuament entre el carrer Santa Clara i el carrer Nou, on, des de les 8 fins a les 14 h, hi haurà professionals del Servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i del Santa Caterina de Salt i dels centres d’atenció primària de Girona realitzant espirometries i donant consells sobre com mantenir una bona salut pulmonar. Les espirometries serveixen per mesurar la quantitat d'aire que poden retenir els pulmons (volum d'aire) i la velocitat de les inhalacions i exhalacions durant la respiració (velocitat del flux d'aire). Aquesta senzilla prova permet conèixer la funció pulmonar i, així, diagnosticar, establir la gravetat i fer seguiment de qualsevol malaltia respiratòria. A més, també hi haurà una carpa on professionals del Servei de Rehabilitació donaran consells i assessorament a la ciutadania sobre com respirar bé.
A més, des dels hospitals Trueta i Santa Caterina s’ha estat animant els pacients amb malalties respiratòria a participar a la 18a edició de la Marató per la Marató de 3cat, que organitzen l’Ajuntament de Girona, el Club Atletisme Girona, i els Bombers de la Generalitat, juntament amb la col·laboració del Servei de Pneumologia. Com en els darrers anys, atletes del Club Atletisme Girona faran 37 voltes a un circuit urbà per completar el recorregut d’una marató (42,195 km) acompanyats per bombers totalment equipats. La finalitat de l’activitat és que la gent s’hi apunti en algun tram del recorregut i pugui acompanyar els atletes fent almenys una volta del total, ja sigui corrent o caminant. Professionals del Servei de Pneumologia de l’Hospital Trueta donaran recolzament als pacients que vulguin participar en aquesta acció acompanyant-los per tal que puguin realitzar un tram de la caminada amb total seguretat.
A Salt, els professionals de l’equip d’atenció primària també muntaran una punt on donaran consells per deixar de fumar i d’ús d’inhaladors el dia 15 de 9 a 14 h a la Zona Esportiva del Pla. Justament aquest és el lloc on es concentraran totes les activitats organitzades al municipi per part de l’Ajuntament i les entitats locals. Els professionals dels CAP de Salt també aprofitaran per fer campanya de vacunació de la grip i Covid19, abans no arribi l’hivern i augmenti la circulació de virus.
La Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa organitzarà un any més, els ja tradicionals playbacks de l’Hospital a favor de la Marató. A l’espectacle, que es farà al Teatre Principal d’Olot, hi participaran una quarantena de professional del centre, que realitzaran una quinzena d’actuacions musicals durant una hora i mitja. Es faran dues sessions, a les 16.30 h i les 19 h, i els diners de la venta de les entrades es destinaran íntegrament a la Marató de 3cat.
Els professionals de l’Àrea Bàsica de Salut de Sant Joan les Fonts i l’Ajuntament del municipi també han organitzat una caminada solidària per les malalties respiratòries el mateix dia 15. La sortida serà a les 9 h del matí a la Plaça Major de Sant Joan i es pujarà fins al Volcà d’Aiguanegra, on es desplegarà una pancarta i es farà una fotografia de grup.
L’Hospital de Figueres juntament amb els centres d’atenció primària de la ciutat, Ernest Lluc i Josep Masdevall i el Col·legi de Farmacèutics de Girona, muntaran una parada a la Plaça Catalunya el dijous dia 12 de desembre de les 10 a les 13 h on es donarà informació sobre les malalties respiratòries i com tenir una bona salut pulmonar, i es realitzaran espirometries i també cooximetries a la ciutadania que s’acosti a la parada. Les cooximetries, permeten mesurar el contingut de monòxid de carboni en l'aire expirat, una prova molt utilitzada en l’àmbit del control del tabaquisme.
A l’Alt Empordà el mateix dia 12 a les 10 h, el CAP de l’Escala ha organitzat una caminada solidària.
A Anglès, els professionals del CAP juntament amb l’AEIG Sant Miquel i el Centre Excursionista Ter Guilleries han preparat una caminada popular el dissabte 14 de desembre, que sortirà a les 9 h de Can Cendra. Un cop acabada l’activitat, es realitzarà una xerrada informativa, una botifarrada i jocs infantils.
L’ABS Malgrat, en col·laboració amb l’Ajuntament de Malgrat de Mar, organitzen una jornada el divendres 13 de desembre de 9:30 a 13 h amb diverses xerrades en les que es tractarà de l’asma i la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC), l’ús d’inhaladors, els beneficis de la fisioteràpia respiratòria i com afecta el tabac a la salut pulmonar. La jornada, que es farà a l’Arxiu Municipal de Malgrat, acabarà amb un taller de risoteràpia.
L’Hospital de Campdevànol ha posat a la venda loteria de Nadal solidària, ja que per cada dècim venut es destinarà un euro a La Marató.
Algunes de les activitats en favor de La Marató ja s’han realitzant durant les darreres setmanes. Aquest és el cas de les caminades solidàries i vivencials organitzades pels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà, que es van fer els dies 3 i 10 de desembres i que van comptar amb la participació d’una seixantena de persones. Durant el recorregut els participants van poder experimentar què senten persones amb dispnea, ja que se’ls oferia caminar amb una palleta a la boca i el nas tapat. L’activitat també incloïa exercicis de fisioteràpia respiratòria.
Les malalties respiratòries
Les malalties respiratòries són les que afecten els pulmons, les vies aèries i el conjunt d'òrgans i teixits necessaris per a la respiració, la funció de la qual és el subministrament de l'oxigen, necessari per al metabolisme cel·lular i l'eliminació del diòxid de carboni resultant d'aquest metabolisme. El conjunt de les patologies respiratòries experimenten un creixement continu en prevalença i incidència arreu del món, degut a factors com la contaminació ambiental (la qualitat de l'aire), el tabac, l'obesitat, els canvis en la resposta immunitària lligats als hàbits higiènics i a la microbiota, i a determinades exposicions a agents irritants laborals.
La classificació internacional de malalties assenyala oficialment unes 350 malalties respiratòries, 71 de les quals són molt freqüents, com ara la MPOC, l'asma i les al·lèrgies respiratòries, els trastorns respiratoris del son i les infeccions respiratòries. No tan prevalents però de gran impacte per la seva gravetat, són la fibrosi pulmonar, el càncer de pulmó i la tuberculosi.
Dos milions de persones afectades a Catalunya
Les malalties respiratòries tenen una prevalença a Catalunya de dos milions persones i representen la tercera causa de mort (després del càncer i les malalties cardiovasculars), amb 10.000 defuncions el 2022: 27 al dia, una cada hora, el 23% de les morts totals.
A més, representen el 10% dels ingressos hospitalaris, el 6% dels motius de consulta als centres d'atenció primària, el 25% de les visites pediàtriques i la pèrdua d'11 anys de vida per cada mort prematura provocada per una malaltia respiratòria (els anys que deixa de viure una persona, segons la mitjana d'anys que viu la població), i són una de les causes més importants en la disminució de la qualitat de vida de les persones.
A Catalunya, a més de les malalties cròniques de l'aparell respiratori més freqüents (MPOC, asma i apnees del son), que limiten greument les activitats de la vida diària, hi ha un altre grup d'aquestes patologies, com ara les malalties intersticials pulmonars, la hipertensió arterial pulmonar, les bronquièctasis, la fibrosi quística i el dèficit d'alfa-1-antitripsina, que afecten més de 200.000 persones -individus joves i de mitjana edat- i en redueixen molt l'esperança de vida.