L'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears va lliurar els seus Premis 2013 en un acte celebrat ahir dimarts 21 de maig a les 7 de la tarda a Barcelona. El Centre de Genètica Cardiovascular, que forma part de l’IDIBGI (Institut d’Investigació Biomèdica de Girona), va obtenir la beca de Recerca Clínica pel projecte MOSCAT, "Mort Sobtada Inexplicada a Catalunya: valoració clínica i genètica", que investiga la prevalença de malalties genètiques en aquest tipus de mort, que afecta a 300 catalans cada any.
En el mateix acte, la Societat Catalana de Cardiologia també va atorgar al mateix Centre de Genètica Cardiovascular una beca de recerca pel projecte “Mort sobtada infantil: Diagnòstic genètic mitjançant tecnologia d’ultraseqüenciació”.
El seu director, investigador de l’IDIBGI i cardiòleg de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, el Dr. Ramon Brugada, també va rebre el Premi Jaume Aiguader i Miró de divulgació i Educació Sanitàries, per l’edició del DVD "Salvar una vida no té preu", per la importància de la mort sobtada a Catalunya i l’impacte social i sanitari del projecte presentat, per la quantitat de persones que es pot salvar i la millora en la qualitat de vida dels supervivents. Aquest reportatge s’ha difós per televisió i a través de diferents suports impresos. El Dr. Brugada és també el degà de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona (UdG).
El projecte MOSCAT, que es desenvolupa en col·laboració amb el Tribunal Superior de Justícia i l’Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLC), està liderat pel Dr. Ramon Brugada i compta amb un equip investigador format per Oscar Campuzano, Toscano Allegue, Elisabeth Selga, Anna Iglesias, Geòrgia Sarquella-Brugada i Olallo Sánchez.
El Centre de Genètica Cardiovascular de l’IDIBGI s’ha consolidat com el laboratori de referència de l’Estat espanyol en genètica de la mort sobtada. Des que l’any 2009 es va traslladar al Parc Científic i Tecnològic de Girona provinent de Montreal, s’han realitzat més de 3.500 estudis genètics arreu del món, corresponents a més de 700 famílies. Actualment hi treballen 25 investigadors i hi ha en marxa quinze projectes de recerca.
La recerca de la genètica ha evolucionat ràpidament. En només 20 anys s'han identificat més d'un centenar de gens associats a la mort sobtada cardíaca, malalties que poden romandre sense diagnosticar en les famílies. Els estudis genètics permeten identificar els portadors d'aquestes mutacions i prendre mesures de prevenció per evitar una mort sobtada. Aquest justament és l'objectiu de la tasca de recerca del Dr. Brugada: la investigació de la mort sobtada i traslladar els seus coneixements a la societat per evitar possibles morts. Així, l'anàlisi genètica permet identificar el problema, determinar els membres d'una família que estan en risc i guiar-ne el tractament i la prevenció.
L’IDIBGI (Institut d’Investigació Biomèdica de Girona), que té els seus orígens en la Fundació Privada Doctor Josep Trueta, es va crear el juliol de 2004 amb la finalitat de promoure, desenvolupar, gestionar i difondre la recerca biomèdica en l’àmbit de les comarques de Girona. Amb aquest objectiu, aglutina grups de recerca de l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta, la Universitat de Girona, l’Institut de Diagnòstic per la Imatge, l’Institut Català d’Oncologia i l’Institut Català de la Salut a Girona.