El Trueta s’avança al Dia Mundial de l’Ictus fent proves preventives i distingint tres projectes gironins a favor dels afectats i els seus familiars

L’entrega dels guardons ha arrodonit la jornada, organitzada per la Unitat d’Ictus del centre, dins del marc del Dia Mundial de la malaltia, que es commemora el pròxim 29 d’octubre

A més de la realització d'ecografies de caròtides a la ciutadania, aquest any també s’ha fet una xerrada divulgativa per tractar els avenços en el tractament de l’ictus a Girona

 

L’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha tornat a reflectir el seu compromís amb la prevenció de l’ictus mitjançant la realització, aquest divendres, d’ecografies de caròtides a la ciutadania i una xerrada divulgativa posterior per tractar diferents aspectes d’una malaltia que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) assenyala com la segona causa de mort i la primera d’invalidesa en adults als països occidentals. La jornada –que s’emmarca dins la campanya del Dia Mundial de l’Ictus, que es commemora el pròxim 29 d’octubre– també ha permès desvelar els tres projectes guanyadors dels Premis de la Unitat d’Ictus del Trueta, que enguany celebren la segona edició. Les propostes guardonades han estat: Maleta de vida,  presentada per Raquel Morón (Associació Cultural Art-Crea); Estudi sobre la pneumònia en pacients amb ictus, a càrrec de la infermera del Trueta Joana Rodrigo, i el projecte Intervenció́ integral per a persones que han viscut un ictus i per a les seves famílies, impulsat des de l’Ateneu Obert de la Dona de Banyoles.

La doctora Yolanda Silva, cap del Servei de Neurologia dels hospitals Trueta i Santa Caterina, juntament amb la doctora Àngels Morales, gerenta de l’Hospital Trueta i de l’IAS; la doctora Glória Padura, adjunta a la gerència; i representants de l'Associació Ictus Girona, han estat els encarregats d’entregar els diplomes acreditatius als tres projectes guanyadors, que rebran una dotació econòmica de 2.000 euros cadascun, gràcies als diners recaptats l’any passat en la marxa i cursa solidària ‘Corre per l’ictus!’. També ha participat en l'acte el doctor Mikel Terceño, neuròleg adjunt al Servei i organitzador de la cursa.   

 

Ecografies de caròtides a la ciutadania

Des de 2011 i en el marc del Dia Mundial de l’Ictus (29 d'octubre), el Trueta organitza aquesta jornada, amb l’únic parèntesi dels anys 2020 i 2021 a causa de les mesures de contenció de la COVID-19. L’objectiu és el de fomentar la prevenció i la divulgació dels tractaments i les teràpies dirigides a aquelles persones que han patit la malaltia. Una de les accions més consolidades és la realització d’ecografies de caròtides a càrrec dels professionals del Servei de Neurologia a persones que s’han inscrit prèviament a través del formulari creat per gestionar les citacions i evitar aglomeracions. El vestíbul del Trueta ha tornat a ser l’espai escollit per instal·lar dos aparells d’ecografia-Doppler, els quals permeten valorar el flux de la sang en els vasos sanguinis (artèries caròtides) mitjançant ones sonores d’alta freqüència. Es tracta d’una prova no invasiva i que pot indicar un factor que predisposi a patir la malaltia. En total s'han realitzat 82 proves, detectant petites plaques ateromatoses en algunes de les persones estudiades i un cas que requerirà intervenció quirúrgica. L’any 2023 la Unitat d’Ictus del Trueta va realitzar fins a 1.860 ecografies d’aquest tipus.

 

Lliurament dels premis de la Unitat

La principal novetat d’aquest any ha estat l’organització d’una xerrada informativa a càrrec de professionals de la Unitat d’Ictus del Trueta, acompanyats per representants de l’Associació Ictus Girona. La reunió ha culminat amb l’anunci dels tres projectes guanyadors dels Premis de la Unitat, destinats a reconèixer aquells professionals o entitats de les comarques gironines que contribueixen a millorar l’atenció dels pacients amb ictus i els seus familiars.

El projecte Maleta de vida, impulsat per l’artista visual i membre de l’Associació Cultural Art-Crea de Girona Raquel Moron, es basa a aprofitar les arts visuals i narratives com a eines terapèutiques per a aquelles persones que han patit un ictus i també per als seus cuidadors. L’objectiu és la creació d’una maleta que es concep com un recurs personalitzat on els participants poden recopilar, crear i expressar records, vivències i aspectes importants de la seva identitat abans i després de l'ictus. D’aquesta manera, es vol promoure la rehabilitació cognitiva i emocional i, alhora, es facilita la connexió entre els pacients i els seus cuidadors.

La proposta Estudi sobre la pneumònia en pacients amb ictus la signa la infermera del Trueta Joana Rodrigo. El seu objectiu és valorar la incidència de pneumònia per aspiració en pacients tractats a la Unitat d’Ictus durant la fase aguda de l’afectació. Mitjançant aquest treball, es pretenen identificar els factors de risc que poden donar lloc a una broncoaspiració i elaborar un protocol de prevenció d’aquests episodis.

Finalment, el projecte Intervenció integral per a persones que han viscut un ictus i per a les seves famílies proposa per a aquestes persones un seguit de reunions grupals que destaquen per un enfocament que combina la consciència corporal, la musicoteràpia i la fisioteràpia. La iniciativa consta d’un programa de 27 sessions: 9 dedicades a la fisioteràpia i 9 més a la musicoteràpia per a les persones que han patit l’ictus, mentre que les 9 sessions restants es dediquen a la consciència corporal i van dirigides a les persones cuidadores. Daniela Mamani, Sònia Sala i Ànnia Vergonyós són les impulsores d’aquesta proposta presentada per l’Ateneu Obert de la Dona de Banyoles.

 

Marxa i cursa ‘Corre per l’ictus!’, el 24 de novembre

La xerrada ha permès divulgar els darrers avenços en el tractament de l’ictus per part del Servei de Neurologia del Trueta i el Santa Caterina, que és el servei de referència a la Regió Sanitària Girona, exposats pel doctor Mikel Terceño. El tractament de l’ictus isquèmic es pot realitzar dins de les primeres 24 hores des de l’inici dels símptomes, tot i que, com ha insistit, “temps és cervell” i cada minut compta per tenir més possibilitats de recuperació neurològica. Des del 2017, el Trueta ha realitzat més de 560 trombectomies mecàniques mitjançant cateterisme endovascular i 1.060 tractaments fibrinolítics mitjançant l’administració d’un fàrmac a través de la vena.  Quant a l’ictus hemorràgic, la rapidesa en les actuacions també és clau per poder administrar fàrmacs que ajudin que el sagnat no augmenti. A més a més, el Trueta té amb una guàrdia d’atenció continuada a l’ictus durant 24 hores, amb professionals específicament formats. La Xarxa Teleictus fa que els neuròlegs del Trueta puguin fer valoracions per videotrucada a pacients que han patit un ictus i es troben en algun dels quatre hospitals comarcals de la Xarxa Teleictus-Girona. Durant l’any 2023 es van realitzar 178 connexions, cosa que va permetre apropar al pacient el tractament, i que aquest sigui més ràpid.

Per la seva part, representants de l’Associació Ictus Girona, encapçalats per Olga Costabella i Marta Subirós, vocal i secretària de l’entitat, respectivament, han explicat als assistents les accions que es realitzen des de l’entitat a favor de les persones que han patit un ictus i el seu entorn, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels afectats. En aquest context, també s’han presentat els primers resultats obtinguts pels projectes que van ser guardonats l’any 2023, coincidint amb la primera edició dels Premis de la Unitat.

La cloenda de la xerrada ha servit per donar més detalls de la marxa i cursa ‘Corre per l’Ictus!’, de diumenge 24 de novembre. Enguany, la cita trasllada la seva sortida i arribada a l’espai de La Copa de Girona i presenta dos nous recorreguts: un de 5 km a peu i adaptats, i un de 10 km de cursa. A continuació, se celebrarà una arrossada popular oberta a tothom. Tots els beneficis seran destinats a l’Associació Ictus Girona.

 

 

  2 

  4

6   7

7  

 

FOTOS 1, 2, 3 i 6: Realització d’ecografies de caròtides a la ciutadania a càrrec dels professionals del Servei de Neurologia.

FOTO 4: Autores dels projectes premiats en la segona edició dels Premis Unitat d'Ictus del Trueta

FOTO 5: Xerrada informativa per tractar els avenços en el tractament de l’ictus a Girona i fer el lliurament de premis de la Unitat.

FOTO 7: Punt informatiu i de prevenció muntat a l'edicifi de Consultes Externes també dins de la campanya commemorativa del Dia Mundial de l'Ictus. 

ICSGIRONA
Divendres, 25 Octubre 2024

Tags: