La 1a Setmana de la Innovació IAS-ICS Girona ha arrencat aquesta tarda a l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta amb la primera de les tres jornades programades, l'última de les quals serà dijous 17 d’octubre amb l’entrega de premis a la Innovació a l’Auditori Palau de Congressos de Girona. La gerenta del centre, Àngels Morales, ha estat l’encarregada d’inaugurar una iniciativa que vol reflectir com l’aliança estratègica de les dues entitats té entre les seves finalitats la de potenciar la capacitat de generar noves idees i projectes dins l'àmbit de la salut. “Som conscients que la societat evoluciona moltíssim i la medicina, també. Per tant, les institucions sanitàries tenim el repte d'adaptar-nos a les noves necessitats i requeriments”. També va posar en valor l’impuls de fa uns mesos per configurar la Unitat d’Innovació IAS-ICS Girona amb l'objectiu “d’ajudar a implantar i enfortir la cultura de la innovació, buscar solucions i propiciar una millora contínua dels processos assistencials i de gestió.”
Posteriorment, Ester Fages, gerenta d’atenció primària i comunitària de l'ICS Girona, ha destacat la nombrosa quantitat de propostes (56) presentades als premis IAS-ICS Girona per part de professionals d'ambdues institucions. “Se n'han rebut 34 a millor repte, que corresponen a necessitats que cal resoldre, i 22 a millor projecte, que són iniciatives ja desenvolupades, però que encara cal acabar d'implementar. Precisament, les vuit finalistes es presentaran en l'acte de dijous, que culminarà amb la designació de les dues propostes guanyadores.
Conferència a càrrec de Genís Roca
La conferència d’aquesta primera jornada de la Setmana de la Innovació IAS - ICS Girona ha anat a càrrec de Genis Roca, especialista en desenvolupament de negoci i cultura digital. Roca ha iniciat la conversa evidenciant que a les organitzacions els costa introduir canvis "perquè sovint es vol tenir garanties que els resultats continuaran sent òptims i donen resultats”. “El motor de la innovació és la necessitat de fer canvis. Això implica un risc i sovint esquivem aquest risc”, ha afegit.
Roca ha rebatut la idea estesa que la innovació tecnològica és vertiginosa, si no que suposa un procés llarg. “No s'ha de caure en la trampa de tot és immediat i que tu també has d’actuar de manera vertiginosa. Cal tenir plans de millora i en innovació a 10 anys vista”, ha remarcat, i ha posat com a exemple la transformació digital, un procés que arrenca a la dècada dels vuitanta i continua obert després de passar per diferents fases.
Actualment, segons ha apuntat Roca, vivim en una tercera transformació digital, la qual es basa en el treball amb dades a temps real. Un fet que pot ajudar a avançar-se als esdeveniments, tot i que també implica un ús massiu de dades. En aquest context, ha encoratjat el sistema de salut públic a refermar el seu prestigi i capacitat a l'hora de gestionar i custodiar les dades dels usuaris per evitar que siguin tercers els que realitzin aquesta funció. Perquè així sigui, ha apuntat que el futur Espai Europeu de Dades de Salut pot erigir-se en un bon aliat.
Presentació d'experiències d'Innovació
La segona part de la jornada ha permès conèixer les principals característiques de sis experiències d'innovació impulsades per professionals de l'IAS i l'ICS a Girona. L'exposició ha mostrat la varietat de necessitats detectades per aquests professionals a partir de la seva tasca assistencial, així com els projectes que impulsen per aportar noves solucions.
- Rutes de complexitat; a càrrec de Jordi Cid (Coordinador de programes a la Direcció Assistencial de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions IAS)
Solució per redissenyar un seguiment més integrat i efectiu entre l'atenció primària, els serveis de salut mental i serveis socials en els casos complexos de salut mental.
- Mesurador de la pèrdua hemàtica en parts d'aigua; a càrrec d'Alícia Carrera (cap del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'IAS) i Abril Vilella (estudiant d'enginyeria biomèdica UdG)
Disseny d'un sensor que permeti mesurar amb més precisió la pèrdua sanguínia que hi ha a l’agua en parts en banyera.
- IA Predicció d'Ocupació d'Urgències; a càrrec d'Esteban Gaitán (Director Mèdic de l'hospital Santa Caterina)
Ús de programes d'intel·ligència artificial per estudiar dades i preveure brots de grip que permetin optimitzar recursos als serveis d'urgències.
- Projecte formatiu dHealth;
Programa d'immersió en un servei assistencial hospitalari per part d'un equip multidisciplinari per detectar necessitats i desenvolupar un prototip i model de negoci.
- Projecte 3D infermeria; a càrrec de Marina González (infermera referent de la Unitat de Recerca de l'hospital Trueta) i Marc Serra (tècnic superior de la Unitat d'Innovació IAS-ICS Girona)
Desenvolupament d'una pinça antireflux mitjançant impressores 3D
- APP MansSegures; a càrrec de Ricardo Zules (Metge del servei de Medicina Preventiva de l'Hospital Trueta)
Aplicatiu híbrid compatible amb tots sistemes operatius que permet obtenir dades en temps real sobre el rentat de mans i treure estadístiques per guanyar efectivitat a l'hora d'evitar la transmissió de patogens.
La 1a setmana de la Innovació IAS - ICS Girona continua aquests dimarts 15 d'octubre (15 h) a la sala d'actes de l'hospital Santa Caterina.