El Clínic-IDIBAPS i el CSIC-Universitat de Salamanca coordinen el projecte ASPIRE-AECC que inclou 15 hospitals per realitzar un assaig clínic, així com 10 centres d'investigació bàsica-translacional.
Formen part del projecte dos investigadors dels serveis de Cirurgia i de l’Aparell Digestiu especialistes en fetge de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona.
L’objectiu d’aquesta recerca és realitzar un assaig clínic per incrementar la supervivència en pacients amb carcinoma hepatocel·lular, el tipus de tumor primari de fetge més freqüent i altament agressiu
L'Associació Contra el Càncer ha adjudicat la major ajuda econòmica filantròpica concedida fins ara al país per investigar càncers de baixa supervivència a Espanya: dues noves ajudes a projectes d'investigació oncològica, per un total de 18 milions d'euros, distribuïts en 20 províncies espanyoles amb més de 350 investigadors involucrats.
Una de les ajudes està destinada a la investigació del càncer de fetge, liderada pels Drs. Josep M. Llovet, (Clínic-IDIBAPS) i Xosé R. Bustelo (CSIC-Universitat de Salamanca), que té un finançament de 8 milions d’euros i una durada de 6 anys. En aquest projecte, un dels centres participants serà l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta – Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) amb el Dr. Santiago López Ben (Servei de Cirurgia General – Cap de la Secció Hepatobiliopancreàtica de l’Hospital Trueta i membre del grup de recerca en Cirurgia General i Digestiva de l’IDIBGI) i la Dra. Margarita Sala (Servei d’Aparell Digestiu - Unitat d’Hepatologia de l’Hospital Trueta i membre del grup de recerca en Malalties Digestives i Microbiota). L'altra ajuda està destinada a un projecte d'investigació de càncer de pulmó de cèl·lules petites dirigit per l'Institut de recerca Hospital 12 d'Octubre i el Vall d’Hebron Institut d'Oncologia (VHIO).
Millorar la supervivència en càncer de fetge
A Espanya es diagnostiquen al voltant de 6.500 casos de càncer de fetge a l'any, dels quals el carcinoma hepatocel·lular és el tumor primari més freqüent. Aquest tipus de carcinoma és altament agressiu, amb taxes de curació inferiors al 30%. La resecció del tumor mitjançant cirurgia o el trasplantament de fetge són els principals tractaments actuals, tot i que només són aplicables al 25% dels pacients. A més, aquests tumors solen reaparèixer en un 30-50% dels casos tres anys després de la cirurgia.
Immunoteràpia i cirurgia per a pacients amb carcinoma hepatocel·lular
L’Hospital Clínic-IDIBAPS i el Centre d'Investigació del Càncer de Salamanca coordinen l'ajuda “ASPIRE-AECC: Millorar la supervivència dels pacients de càncer de fetge combinant immunoteràpia i cirurgia”. El projecte, que tindrà una durada de sis anys, té com a objectiu dur a terme un assaig clínic aleatoritzat per incrementar la supervivència en pacients amb carcinoma hepatocel·lular d'etapa primerenca i alt risc de desenvolupar de nou un tumor després de la seva extirpació quirúrgica. Per això, s'administrarà immunoteràpia abans i després de la cirurgia del tumor i promoure, així, una major resposta immunitària antitumoral.
En el projecte es definiran també marcadors que permetin predir la resposta al tractament per avançar cap a una teràpia més personalitzada, així com la identificació de teràpies alternatives per als pacients que mostrin resistència al tractament amb immunoteràpia.
L'assaig clínic es desenvoluparà en 15 centres hospitalaris, mentre que els estudis de laboratori es realitzaran en 10 centres d'investigació bàsica-translacional. En total participaran en el projecte 40 professionals de la medicina i investigadors de 25 centres localitzats en 15 províncies: A Coruña, Badajoz, Barcelona, Bizkaia, Cantàbria, Còrdova, Girona, Lleida, Màlaga, Madrid, Navarra, Salamanca, Sevilla, València i Saragossa.
“Estem segurs que la naturalesa multifacètica d'aquest consorci, juntament amb l'experiència demostrada pels diferents grups en la realització d'assajos clínics i investigacions disruptives, fa factible el nostre objectiu general: la millora equitativa de la supervivència general en pacients amb carcinoma hepatocel·lular”, assenyalen els Drs. Llovet i Bustelo, coordinadors del projecte.
Per la seva banda, l’equip gironí de l’Hospital Trueta-IDIBGI, conformat pels Drs. Sala i López Ben, subratllen que: "Poder participar en aquest gran projecte multicèntric suposa una gran notícia alhora que un gran repte pel nostre hospital. Però, sobretot, es tracta d’una molt bona notícia pels nostres pacients amb carcinoma hepatocel·lular".
Objectiu: assolir el 70% de supervivència en càncer
1 de cada 2 homes i 1 de cada 3 dones tindrà càncer al llarg de la seva vida. A Espanya, actualment una persona és diagnosticada de càncer cada 2 minuts. En aquest context, on el càncer és el problema sociosanitari més important del món, impulsar la recerca oncològica ha de ser una prioritat.
Davant aquesta realitat, l'Associació Contra el Càncer lidera la iniciativa “Tots contra el càncer” amb l'objectiu de superar el 70% de supervivència en 2030. Actualment, gràcies a la recerca, la taxa de supervivència en homes és del 55,3% i en dones del 61,7%. Per a això, és necessari impulsar la recerca i la innovació científica i així, aconseguir que els resultats del laboratori arribin al pacient.
Les adjudicacions, presentades a la seu de l'Associació a Madrid el dia 19 de juny, són una de les principals vies de treball a través de les quals l'Associació busca assolir el 70% de supervivència en càncer per a l'any 2030. A més, es destaca d'aquestes adjudicacions la seva territorialitat, ja que acostarà la investigació directament al pacient millorant el seu accés als resultats d'investigació en comptar amb grups tant de personal investigador com mèdic amb una àmplia distribució nacional.
Aquestes dues adjudicacions es troben dins del marc de l'Ajuda Repte AECC 70% Supervivència, destinades a projectes que donin resposta a una necessitat clínica no resolta, esperant així, augmentar la supervivència d'un tipus de càncer amb baixa supervivència i amb una àmplia distribució geogràfica nacional, com el de pulmó i fetge, en aquest cas.
Fotografia: La Dra. Margarita Sala (Servei d’Aparell Digestiu - Unitat d’Hepatologia de l’Hospital Trueta i membre del grup de recerca en Malalties Digestives i Microbiota) i el Dr. Santiago López Ben (Servei de Cirurgia General – Cap de la Secció Hepatobiliopancreàtica de l’Hospital Trueta i membre del grup de recerca en Cirurgia General i Digestiva de l’IDIBGI)