El Trueta adquireix un aparell de TAC intraoperatori que permet millorar la precisió en les operacions d’alta complexitat

L’aparell permet obtenir imatges radiològiques en tres dimensions en el mateix moment en què s’està operant. Això evita les variacions que hi poden haver respecte a les imatges obtingudes abans d’entrar al quiròfan

Els serveis de Neurocirurgia i de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia són els primers a incorporar l’aparell de TAC intraoperatori en intervencions del raquis, escoliosis, tumors cerebrals o hidrocefàlies

L’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha incorporat aquesta primavera un aparell de tomografia axial computada (TAC) intraoperatori que permet obtenir imatges radiològiques en tres dimensions i a temps real al mateix quiròfan. L’aparell, que ha entrat en funcionament coincidint amb una intervenció de la columna vertebral, permet augmentar la precisió en la col·locació dels implants i, en conseqüència, disminuir les possibilitats d’haver de tornar al quiròfan per realitzar alguna correcció. A la vegada, referma la condició del Trueta com a hospital terciari, capacitat per realitzar intervencions d’alta complexitat.

Juntament amb l’aparell de TAC intraoperatori, el Trueta també s’ha dotat d’un nou navegador d’última generació, que se sincronitza amb l’aparell, per tal d’indicar als cirurgians la localització i la trajectòria en temps real dels diferents instruments o implants utilitzats durant la intervenció. 

Els serveis de Neurocirurgia i de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia són els primers a incorporar el nou aparell de TAC per a procediments quirúrgics d’artròdesi de la columna vertebral, fractures de pelvis, tumors cerebrals i hidrocefàlies a la Regió Sanitària Girona. Entre els dos serveis poden acumular un centenar d’intervencions anuals d’aquest tipus al Trueta, amb una especial incidència en aquelles vinculades a les cirurgies instrumentals del raquis (columna), que van arribar al nombre de 138 l’any 2023. Posteriorment, està previst que altres especialitats, com cirurgia maxil·lofacial, cirurgia plàstica o otorrinolaringologia, també incorporin aquesta tecnologia en aquelles cirurgies on pugui ser funcional.

El principal benefici de l’aparell de TAC intraoperatori és el fet de permetre obtenir imatges radiològiques en tres dimensions en el mateix moment en què s’està operant. D’aquesta manera, s’eliminen les possibles modificacions que hi pot haver respecte a les imatges obtingudes abans d’entrar al quiròfan a causa de factors, com ara canvis posturals del pacient. La supervisió amb la imatge en temps real abans que el pacient surti de la sala d'operacions millora el resultat final i disminueix possibles reintervencions, fet que també redueix el temps d'estada a l'hospital i ajuda en el procés de recuperació del pacient.

L’aparell s’integra amb el navegador que ajuda els cirurgians a conèixer en tot moment quina és la posició de l’instrumental dins l’anatomia del pacient durant la intervenció. En operacions de columna o fractures de pelvis, aquesta major precisió suposa un avantatge en la col·locació de cargols o plaques, fet que redueix significativament el risc de malposició d’aquests en el moment de la intervenció. 

Durant les darreres setmanes, dos dels quiròfans de l’Àrea Quirúrgica del Trueta s’han adaptat per incorporar-hi el nou aparell de TAC. L’aparell pot moure’s amb facilitat gràcies a un sistema de rodes monitorades i la seva forma d’arc obert es tanca al voltant del pacient una vegada l’aparell està posicionat per a l’ús. El detector d’imatges gira a l’interior de l’arc evitant que hi hagi elements mòbils que puguin dificultar els moviments dels professionals. També permet memoritzar l'adquisició d'imatges i sobreposar-les per a fer comprovacions molt precises durant la intervenció.

L’adquisició de l’aparell de TAC intraoperatori referma el Trueta com a centre hospitalari de referència de la Regió Sanitària Girona, amb la capacitat tecnològica i l’expertesa dels seus professionals per oferir a la ciutadania les especialitats mèdiques i les cirurgies complexes d’un hospital terciari.   

 

   

  

 

ICSGIRONA
Dijous, 25 Abril 2024

Tags: