La III Jornada Gironina de Recerca per Residents fomenta la recerca entre residents de comarques gironines

Unes 200 persones van participar en aquesta jornada, impulsada per l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) i les Unitats Docents de l’Hospital Trueta – ICS Girona, l’Institut d’Assistència Sanitària, Atenció Primària, la Fundació Salut Empordà, Serveis de Salut Integrats Baix Empordà, la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i enguany, també, la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. També va comptar amb el patrocini de la Fundació Mutual Médica i també de l’Agrupació de Ciències Mèdiques i de la Salut de Girona.

Al final de la jornada es van entregar quatre premis a les millors Comunicacions Orals dels i les residents d’un total d’11 exposicions, i també es van premiar els tres millors pòsters, d’entre la vuitantena que s’han defensat.

 

Unes 200 persones van assistir ahir a la III Jornada Gironina de Recerca per Residents – Fundació Mutual Médica, que té la missió de fomentar la recerca entre els residents de les comarques gironines. L’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) juntament amb les unitats docents dels principals hospitals i institucions sanitàries de la Regió Sanitària de Girona amb formació especialitzada van ser els organitzadors de l'esdeveniment.

El programa d’enguany va estar especialment enfocat en els professionals sanitaris joves i els seus primers passos en el món de la recerca, recollint la proposta dels mateixos residents. Prop de cent residents han tingut l’oportunitat d’exposar els seus treballs d’investigació, realitzats en el marc de la seva formació especialitzada. A més, durant l'acte es va dur a terme una taula rodona on professionals sanitaris joves van compartir les seves experiències inicials en la recerca. En paral·lel, es va oferir una ponència magistral sobre investigació i Intel·ligència Artificial a càrrec de Carolina Garcia Vidal, investigadora de l’IDIBAPS i de l’Hospital Clínic.

“Fomentar una cultura de recerca entre els sanitaris en formació és clau perquè combinin aquestes dues activitats en el seu futur professional. L'assistència sanitària de qualitat només s’assoleix si metges, infermeres i altres professionals assistencials també investiguen com millorar-la, sempre en benefici de la societat", va afirmar la Dra. Marga Nadal, directora de l'IDIBGI.

Per a organitzar l’acte, l’IDIBGI ha col·laborat amb les Unitats Docents de l’Hospital Dr. Josep Trueta, l’Institut d’Assistència Sanitària, d’Atenció Primària ICS Girona, Serveis de Salut Integrats Baix Empordà, Fundació Salut Empordà – a través de l’Institut de Recerca Glòria Compte –, la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i, enguany, també la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, convocant els seus respectius residents. La Jornada va estar patrocinada per la Fundació Mutual Médica i per l’Agrupació de Ciències Mèdiques i de la Salut de Girona. L’Ajuntament de Girona i l’Auditori – Palau de Congressos de Girona també hi van col·laborar.

Premis als millors treballs

A la Jornada es van presentar un total de 95 treballs que posen de relleu la destacada activitat recercaire dels residents. Els millors treballs es van exposar en format de Comunicació Oral dins el programa, mentre que la resta van ser presentats com a pòsters científics, que els residents també van defensar en el marc de la jornada.

Al final de l’acte es va fer entrega dels premis als millors treballs científics realitzats pels i les residents, que estan patrocinats per la Fundació Mutual Médica. Els treballs guanyadors en la categoria de Comunicació Oral han estat: “Aplicació de POCUS en el despistatge de lesió d'òrgan diana en consultes externes de pacients amb infecció per VIH”, exposat per José Andrés Marchena, resident de Medicina Interna a l'Hospital de Palamós; “Privació socioeconòmica i maneig de la DM2 a l'àmbit d'Atenció Primària de Catalunya”, exposat per Maria Ramon, resident d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) Girona; i “Sedació inhalada perllongada amb isoflurà: experiència en un hospital de tercer nivell”, exposat per Laia Tarré, resident de Medicina Intensiva a l'Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona. Enguany també es va entregar un quart premi a millor Comunicació Oral, en aquest cas, patrocinat per l’Agrupació de Ciències Mèdiques i de la Salut de Girona, que ha estat atorgat a “Caracterització de la Població Centenària de Girona”, exposat per Patricia González i Arantxa Mallou, resident d'Atenció Primària a l'ICS Girona.

Pel que fa als millors pòsters científics, van ser premiats Jehimy Jean Álvarez Santos, resident de Nefrologia a l'Hospital Trueta, pel pòster titulat “Relació entre marcadors inflamatoris a la malaltia renal crònica”; Paula Serrat, resident de Pediatria a l'Hospital Trueta, pel pòster titulat “Estudi descriptiu de la incidència de la síndrome d'abstinència després de l'ús prolongat de sedoanalgèsia a la Unitat de Cures Intensives Pediàtriques d'un hospital de tercer nivell”; i Carla Subirana i Mireia Bruguera, residents de Farmàcia a l'Hospital Trueta, pel pòster titulat “Vancomicina en pacients pediàtrics: monitorització, ajustament de dosi i seguiment de la funció renal”.

 

 

 

  

ICSGIRONA
Dimecres, 17 Abril 2024

Tags: