L'enginyeria biomèdica i la seva implantació als centres sanitaris protagonitza la reunió del 'Cafè GIPS' al Trueta

La sala d'actes de l'Hospital Trueta ha acollit avui la sessió del 'Cafè GIPS' dedicada a l'enginyeria biomèdica i les necessitats i els nous perfils professionals que comporta la implementació d'aquesta branca tecnològica als centres sanitaris.

El Grup Interdisciplinari de Professionals vinculats a la Salut  (GIPS), conjuntament amb l'Hospital Trueta, El Col·legi de Metges de Girona, l'àrea d'innovació i emprenedoria del Col·legi de Metges de Barcelona, la Universitat de Girona i Enginyers Industrials de Catalunya han impulsat una reunió que ha posat de manifest el potencial de la biomedicina per millorar els serveis assistencials dels hospitals, però també la necessitat de continuar treballant en la seva progressiva implantació.

La inauguració de la reunió ha anat a càrrec de la directora mèdica del Trueta, Elena Álvarez; el president del Col·legi de Metges de Girona, Josep Vilaplana, i el coordinador de la Unitat d'Innovació del Trueta i el SantaCaterina, Xavier Aldeguer. Tots tres han destacat el valor afegit que aporten al sector sanitari noves disciplines com l'enginyeria biomèdica i han encoratjat a continuar avançant perquè cada vegada més centres disposin d'unitats especialitzades en aquest àmbit.

La reunió ha permès conèixer com es desenvolupa la formació en enginyeria biomèdica i com es trasllada a l'àmbit assistencial. També ha permès conèixer com s'han gestat projectes com l'ODISEA, una aplicació per millorar el temps de resposta dels hospitals quan hi ha un pacient amb infart, així com d'altres procediments mèdics innovadors vinculats a la biomedicina.

Diversos ponents han compartit taula, moderats per l'enginyera biomèdica i coordinadora del grup de treball Cafè GIPS, Georgina Vidal. En aquest grup d'especialistes hi havia Jaime Aboal, Doctor del Servei de Cardiologia del Trueta i impulsor del projecte ODISEA; Yolanda Silva, Neuròloga i  cap d'estudis del Trueta. L'han completat Teresa Puig, coordinadora del grau d'enginyeria biomèdica, catedràtica de la facultat de Medicina de la Universitat de Girona i responsable del grup de Noves Dianes Terapèutiques (TargetLab); Beatriz López, doctora en informàtica, catedràtica i coordinadora del laboratori d'investigació en intel·ligència artificial aplicada a la medicina i la salut del grup d'investigació eXit; Joaquim Reda, enginyer industrial i president del Col·legi d'Enginyers Industrials a la demarcació de Girona; Mariona Serra, veterinària, cofundadora i directora de l'empresa de biotecnològica GoodGut i presidenta de CataloniaBio Healthtech; i Eduard Urbano, enginyer responsable de la Unitat d'Enginyeria Biomèdica de l'Hospital Germans Trias i Pujol.

La reunió ha conclòs amb un torn per a preguntes i l'intercanvi d'idees sobre com l'enginyeria biomèdica va integrant-se als centres hospitalaris.

 

    

 

    

 

 

 

 

ICSGIRONA
Dijous, 21 Març 2024

Tags: