La Unitat del Son del Trueta-Santa Caterina acumula més de 3.000 proves diagnòstiques des de l’entrada en funcionament de les noves instal·lacions

La Unitat, adscrita al Servei de Pneumologia, es va traslladar al Santa Caterina l’abril de 2023 per disposar de més espai i recursos per realitzar proves i estudis relacionats amb els trastorns del son

Coincidint amb el Dia Mundial del Son, la Unitat organitza una jornada dirigida a donar a conèixer les instal·lacions, les proves que s’hi fan i a transmetre la importància de tenir bons hàbits vinculats al son

 

Amb motiu del Dia Mundial del Son, que té com a objectiu posar de manifest la importància del son en la salut i el benestar de la  ciutadania, la Unitat del Son del Servei de Pneumologia dels hospitals Trueta i Santa Caterina de Salt impulsa aquest matí (d’11.30 h a 13.30 h) una jornada dirigida a donar a conèixer als professionals i visitants del Santa Caterina les instal·lacions que va estrenar ara fa prop d’un any (abril de 2023) al Parc Hospitalari Martí i Julià i les proves que s’hi realitzen. Des del trasllat a les noves instal·lacions, la Unitat ha realitzat més de 3.000 proves diagnòstiques de diversos tipus, en un espai modern dotat dels recursos necessaris per consolidar un model assistencial per al tractament de les malalties del son a la Regió Sanitària Girona, liderat des de l’atenció primària i el Servei de Pneumologia.

Durant la jornada, també es distribuiran díptics informatius sobre els bons hàbits a seguir per evitar trastorns del son, com ara dificultat per dormir o romandre adormit, adormir-se en moments inapropiats, excés de son o conductes anòmales mentre es dorm. De fet, les malalties del son, i sobretot les alteracions respiratòries com les apnees, són un dels motius principals de consulta dels serveis de pneumologia en general. A l’hora de tractar-les, la Unitat disposa dels equipaments i els professionals sanitaris plenament capacitats per  realitzar proves complexes. L’any 2023 va atendre 2.510 pacients (sense comptar les valoracions en Consultes Externes), mentre que en els dos primers mesos de 2024 la Unitat n’ha atès 708.

L’activitat de la Unitat ha registrat des de l’entrada en servei de les noves instal·lacions al Santa Caterina i fins al febrer de 2024 un total de 3.022 proves diagnòstiques, algunes de les quals es realitzen en horari nocturn, com les videopolisomnografies completes. En aquests casos, el o la pacient passen la nit a la Unitat, on se’ls monitora l’activitat cerebral, muscular, cardiorespiratòria, el moviment dels ulls, la posició i el ronc per poder fer un diagnòstic precís del tipus d’afectació del son que pateixen. 

Des d’abril de 2023 i fins a aquest febrer, la Unitat havia fet 481 proves nocturnes, que són supervisades per professionals d’infermeria especialitzats. El monitoratge permet identificar les ones cerebrals que poden determinar si la persona està desperta o adormida i les diferents fases del son, el nivell d'oxigen a la sang, la freqüència respiratòria i cardíaca, el ronc i la posició del cos. Van dirigides a persones que pateixen un trastorn del son com somnolència durant el dia, cansament, ronc fort, o si hi ha sospita d’altres trastorns com l'apnea obstructiva del son, l'insomni, la narcolèpsia o la síndrome de moviments periòdics de les cames durant el son. Per dur-les a terme, la Unitat disposa de quatre habitacions insonoritzades, amb llit individual i bany,  equipades amb els sistemes tecnològics que permeten, d’una banda, el control a distància dels equips de pressió positiva contínua a la via aèria (CPAP) i ventilació mecànica no invasiva (VMNI) i, de l’altra, la supervisió del pacient a través de vídeo, i la comunicació entre el professional i la persona en estudi ingressada.

Vincle amb l’atenció primària mitjançant el programa Innòbics SAHS
La Unitat del Son també és una peça important en la implantació del programa per al diagnòstic i tractament de l’apnea obstructiva del son des dels centres d’atenció primària (CAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) i de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) a través del programa Innòbics SAHS. Mitjançant la Unitat Virtual de Suport, els professional de pneumologia d’infermeria de la Unitat del Son interactuen amb l’infermer o la infermera de cada CAP degudament format per desenvolupar el programa. Als pacients amb sospita d’apnea del son se’ls obre una història clínica digital i se li facilita un dispositiu electromèdic (polígraf del son) que han d’utilitzar durant una nit al seu domicili per recollir dades quan dormen.

El 2023 des dels CAP de l’ICS i l’IAS adherits al programa Innòbics-SAHS van avaluar 1.756 pacients mitjançant un text de cribratge amb què es detecta el risc d’apnea del son. D’aquests, 1.514 van ser derivats a la infermera o infermer del son del CAP, que els indica com fer la prova del polígraf del son al domicili. Les dades recopilades es traslladen mitjançant una plataforma als pneumòlegs especialistes de la Unitat Virtual del Son per ser analitzades i, posteriorment, es comunica al pacient el diagnòstic i el tractament a seguir. Els casos més complexos —aproximadament un 15% —, es van derivar a la Unitat del Son per fer-los estudis més exhaustius. El síndrome de l’apnea del son és una malaltia que arriba a afectar el 25% de les persones d’entre 30 i 70 anys i que augmenta amb l’edat i el sobrepès.

Unitat multidisciplinària d’alta complexitat amb grau d’excel·lència
La Unitat del Son del Trueta-Santa Caterina està acreditada com a unitat multidisciplinària d’alta complexitat i, des d’agost de 2023, també disposa del grau d’excel·lència concedit per la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR). Aquesta distinció suposa el reconeixement de la capacitat assolida per la Unitat per dur a terme una àmplia cartera d'activitats assistencials, docents i de recerca relacionades amb la prevenció, el diagnòstic i tractament dels trastorns del son en adults i infants.

 

    

ICSGIRONA
Divendres, 15 Març 2024

Tags: