Amb motiu del Dia Mundial de l’Encefalitis, que es commemora avui 22 de febrer, el patí de les Magnòlies de la Generalitat a Girona s’il·luminarà de vermell per iniciativa de la Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple (UNIEMTG) dels hospitals Trueta i Santa Caterina de Salt. D’aquesta manera, es vol conscienciar sobre aquesta malaltia i, a la vegada, retre un homenatge a aquelles persones que la pateixen. L’acció s’engloba dins la campanya internacional destinada a donar visibilitat a l’encefalitis, una malaltia poc freqüent i que comporta una inflamació del cervell, que pot ser causada per una infecció (encefalitis infecciosa) o pel mateix sistema immunitari (encefalitis autoimmune). La simptomatologia pot ser variada segons la zona afectada del cervell, però en les fases més agudes pot comportar alteració de la consciència, convulsions o dificultats de mobilitat.
La UNIEMTG forma part de la xarxa internacional per a l’estudi i tractament de les encefalitis autoimmunes i precisament la pertinença a aquesta organització ha propiciat que enguany s’hagi sumat a la campanya. L’elecció del Pati de les Magnòlies de la seu de la Generalitat a Girona té simbolisme pel fet que l’edifici havia estat l’antic hospital de Santa Caterina. Entre les 18:30 h i les 22:00 h l’espai s’il·luminarà de vermell, color representatiu de la campanya, i s’ha convidat els pacients a visitar l’espai per a fotografiar-se i difondre les imatges per les xarxes com a manera de donar visibilitat a l’encefalitis. La il·luminació de vermell d’espais emblemàtics es repetirà en altres ciutats d’arreu del món.
L’encefalitis té una prevalença baixa a les societats desenvolupades. A l’Estat Espanyol, segons dades de 2023 de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), es diagnostiquen uns 1.200 casos anuals, tot i que s'estima que hi poden haver més sense diagnosticar en associar-se els símptomes a una altra malaltia. Actualment, la UNIEMTG tracta al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt 25 pacients d’encefalitis autoimmune, mentre que la infecciosa volta entre els 5 i els 10 casos anuals. “Si és infecciosa, el tractament usual és l’administració d’un antiviral o antibiòtic. En cas de ser autoimmune, la teràpia antiinflamatòria mitjançant corticoides o immunosupressors per a controlar procés“, explica el doctor Gary Álvarez, neuròleg de la UNIEMTG i actual director de la Unitat. Generalment, els pacients arriben a la Unitat després de la fase aguda de la malaltia, una vegada ja se’ls ha diagnosticat la patologia durant l'hospitalització. Qualsevol persona pot patir encefalitis, tot i que aquelles amb el sistema immune deprimit poden ser més susceptibles de contraure la malaltia.
A banda de subministrar el tractament adient i fer el seguiment dels pacients, la UNIEMTG també realitza una feina d’estudi de l’encefalitis, en especial de l’autoimmune, amb l’objectiu, com indica el doctor Álvarez, “d’ampliar el coneixement de la malaltia i buscar de manera activa tractaments efectius per a la prevenció o el seu tractament.
La UNIEMTG és la unitat de referència de la Regió Sanitària de Girona en el diagnòstic, maneig i tractament dels pacients afectats per patologies que afecten el sistema nerviós central. A banda de les encefalitis, també s’encarrega de tractar patologies com l’esclerosi múltiple —principal causa de discapacitat física i cognitiva d’origen neurològic en els adults joves—, i les neuromielitis òptiques. La Unitat s’ubica a l'edifici de La República del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, on s’hi va traslladar l’any 2016 com a resultat de la reorganització de l'atenció al pacient neurològic propiciada per l’aliança IAS-ICS Girona.
Foto 1. Tractament a un usuari per part de professionals de la UNIEMTG. La Unitat s’ubica a l'edifici de La República del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt.