L’objectiu de la Unitat de Neonatologia del centre, impulsora de la iniciativa a partir dels i les professionals de l’Equip NIDCAP, és continuar potenciant el rol de cuidadors dels familiars de nadons prematurs
El Programa INFA-Neo, impulsat per la Unitat de Neonatologia de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta amb l’objectiu d’acompanyar les famílies dels nounats prematurs amb menys de 30 setmanes de gestació i potenciar el seu rol de cuidadors, creix aquest 2024 amb dues noves accions. La primera consisteix en la programació d’activitats periòdiques dirigides a augmentar els coneixements dels diversos professionals implicats en les cures i la relació amb l’entorn del nadó. I la segona suposarà disposar pròximament d’una biblioteca amb publicacions vinculades amb la criança i les cures en neonatologia, que podrà ser consultada pels familiars dels nadons durant la seva estada a l’Hospital.
El nou programa d’activitats formatives s’anomena '12 mesos-12 reptes' i repassa de forma mensual temàtiques destacades dins l’estratègia assistencial dels nounats prematurs i les seves famílies, des del moment en què es detecta l’embaràs de risc, la possible assistència del nadó prematur a la Unitat de Cures Intensives Neonatals o el seguiment després de l’alta. L’abordatge de cada reunió es fa a partir d’unes activitats proposades, que poden tenir un caire més teòric, pràctic o lúdic. Segons el tipus de temàtica a desenvolupar, també es pot comptar amb la presència d’un especialista extern que potenciï l’activitat. El programa va arrencar el gener amb una trobada dedicada a les cures prenatals, mentre que la de febrer se centrarà en la reanimació avançada.
Altres temàtiques destacades incloses en el programa són la ‘Golden Hour’, concepte que fa referència al conjunt de procediments que es realitzen durant els primers 60 minuts de vida del nadó prematur i que són importants a l’hora de prevenir i tractar algunes de les dificultats més freqüents que presenten. També es tractaran els beneficis del contacte pell amb pell, que ajuda les mares i els pares a establir els primers vincles afectius amb el nounat i, d’aquesta manera, promoure el seu desenvolupament neurològic, millora el creixement i afavoreix la lactància materna. El control de les infeccions, la protecció pulmonar o el procés d’alta i seguiment del nadó també tindran assignades activitats al llarg de l’any.
Pel que fa a la creació d’una biblioteca especialitzada, la Unitat de Neonatologia del Trueta vol posar a disposició dels cuidadors dels nounats aquelles publicacions que els ajudin en les tasques vinculades amb la criança i les cures, tant des d’una part més formativa, com lúdica. Els llibres de la INFA-Neoteca, com s’ha anomenat la iniciativa, s’obtenen gràcies a una donació del Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG) i els familiars dels nadons els podran consultar durant l’estada del nadó a l’Hospital.
Amb l’impuls de la INFA-Neoteca, que entrarà en servei durant els pròxims dies, es volen potenciar els beneficis de compartir moments de lectura en el desenvolupament neurològic del nadó, més enllà de com sigui de petit. En aquest sentit, hi ha estudis que demostren que llegir contes en etapes tan sensibles del neurodesenvolupament del nadó propicia la millora de les seves capacitats cognitives i augmenta l’activitat cerebral, sobretot en aquelles zones vinculades al llenguatge. Sense oblidar els beneficis que suposa per al vincle emocional amb el nounat compartir aquests moments de lectura.
Beneficis del Programa INFA-Neo
El Programa INFA-Neo està impulsat per l’Equip NIDCAP (New Born Individualized Developmental Care and Assessment Program) de la Unitat de Neonatologia del Trueta. Va iniciar-se a mitjan 2023 com a iniciativa pionera en el nostre entorn amb la finalitat d’impulsar la inclusió de les famílies en les cures de nounats amb menys de 30 setmanes de gestació mitjançant una atenció i capacitació personalitzada. Un equip multidisciplinari de professionals de la Unitat s’encarrega de fer reunions setmanals a les famílies, centrades en les cures i el desenvolupament del seu nadó. Posteriorment, es fa un seguiment individualitzat i s’anota el progrés pel que fa a la capacitació dels familiars en les cures.
S’ha demostrat que gràcies a aquesta inclusió s’aconsegueix reduir l’estada del nadó a l’Hospital, millorar el desenvolupament i augmentar el guany de pes, a banda de reduir l’estrès parental i la depressió postpart. L’any 2023 van néixer al Trueta 49 nadons amb menys de 32 setmanes de gestació, que suposen un 4% del total de naixements (1.235).
Fotos 1 a 4. Sessio del programa d'activitats dedicat a la simulació d'una reanimació d'un prematur extrem.
Foto 5. Reunió del programa INFA-Neo vinculada a la potenciació de les capacitats dels familiars dels nadors prematurs com a cuidadors.