L’avenç en la connectivitat dels equipaments i la integració de noves disciplines professionals a la medicina, a debat al Trueta

El centre acull dues jornades del Grup Interdisciplinari de Professionals Vinculats amb la Salut (GIPS), que té com a objectiu difondre com la tecnologia i els nous perfils professionals s’estan incorporant als hospitals

La primera de les sessions (22 de febrer) tractarà sobre tecnologies SMART per a unitats de cures intensives i quiròfans, mentre que la segona (21 de març) es dedicarà a les possibilitats de l’enginyeria biomèdica als centres sanitaris

 

L’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta serà l’escenari de dues sessions organitzades pel Grup Interdisciplinari de Professionals Vinculats amb la Salut (GIPS) enfocades a destacar com la connectivitat entre equipaments mèdics, l’ús de les dades i l’enginyeria biomèdica s’estan incorporant als centres sanitaris. En concret, la primera sessió, programada per al dijous 22 de febrer (11:30 h), posarà el focus en la tecnologia SMART per a unitats de Cures Intensives i quiròfans, mentre que la segona (21 de març) estarà dedicada a l’enginyeria biomèdica i els nous perfils sanitaris que s’hi vinculen.

Aquestes  sessions s’engloben dins del cicle Cafè GIPS, impulsat pel Consell de Col·legi de Metges de Catalunya (CCMC) com un espai de relació i d’intercanvi d’idees entre professionals de la medicina amb aquells de disciplines científiques i tècniques que, malgrat que no són estrictament mèdiques o assistencials sanitàries, tenen cada dia més incidència a l’hora d’establir diagnòstics o tractaments. L’assistència, per tant, està oberta als perfils sanitaris més tradicionals (medicina, infermeria, farmàcia) i a aquells que s’hi incorporen (enginyers biomèdics, titulats en Biomedicina o bioinformàtics).

La presència del Cafè GIPS a la sala d’actes del Trueta serà la primera del grup fora de la demarcació de Barcelona i reflecteix “la voluntat de fomentar aquesta relació interprofessional arreu del territori”, com indica Georgina Vidal, doctora en Ciències, enginyera Biomèdica i coordinadora del Grup de Treball Cafè GIPS.

En la reunió del 22 de febrer es destacarà com les tecnologies SMART s’estan incorporant a les unitats de Cures Intensives i als quiròfans. “El concepte SMART incideix principalment en la connectivitat entre equips i l’extracció de dades que ajuden a millorar els processos dins d’aquests espais”, explica Vidal. Aquesta connectivitat va més enllà d’un espai concret de les UCI o dels quiròfans, i també suposa una millora significativa en processos de gestió i seguiment dels usuaris, tant pel que fa als pacients com dels familiars. En aquest àmbit, des de mitjan 2022, les àrees quirúrgiques dels hospitals Trueta i Santa Caterina de Salt disposen d’un sistema de localització a temps real que permet als familiars estar informats a través del telèfon mòbil de l’evolució del pacient des que aquest accedeix a l’Àrea. Aquesta evolució es registra  mitjançant un braçalet dotat d’un dispositiu anomenat tag bluetooh que es lliura a cada pacient.

La visió interdisciplinària que volen transmetre les sessions del GIPS ja es veurà reflectida en la cita del 22 de febrer, en la qual, a banda d’enginyers i professionals clínics, tindrà com a ponent l’arquitecte Lluís Cantallops, que desenvolupa projectes d’espais adaptats a les noves necessitats hospitalàries, les quals ja tenen presents les especificacions que demana la tecnologia SMART.

Pel que fa a la sessió del 21 de març, posarà en relleu com l’enginyeria biomèdica està donant suport a l’activitat clínica. Es tracta d’una de les branques de l’enginyeria que més projecció ha experimentat els darrers anys i desenvolupa tecnologies vinculades als equipaments mèdics, la biomecànica, els biomaterials o els sistemes d’informació en l’àmbit de la Salut. La seva incorporació es dirigeix a la millora dels mètodes de prevenció, diagnòstic i tractament dels pacients. “L’enginyeria biomèdica té una mirada molt àmplia, que inclou especialitats com l’enginyeria d’equipaments mèdics, el disseny de solucions digitals o la modelització en 3D, que cada vegada té més vigència en l’àmbit de la fabricació de pròtesis”, incideix Georgina Vidal. Altres avenços importants vinculats a aquesta branca de l’enginyeria es relacionen amb l’evolució dels equips de simulació d’intervencions, progressivament amb més realisme gràcies a les imatges en 3D.

Als centres hospitalaris, l’enginyeria biomèdica està representada principalment al Servei d’Electromedicina, que és l’encarregat de donar assistència tècnica pel que fa al manteniment i la gestió dels equipaments assistencials i dels elements perifèrics que els permeten funcionar. Actualment, però, s’estan identificant noves necessitats en altres serveis hospitalaris.

 

    

ICSGIRONA
Dimecres, 14 Febrer 2024

Tags: