La iniciativa, que s’integra dins l’Estratègia d’Atenció Primària i Comunitària (APiC), s’anomena ‘La salut importa’ i consisteix en un calendari de tallers enfocats a la prevenció, les cures personals i l’apoderament de les persones adultes en qüestions de salut, en especial les majors de 65 anys
L’Equip d’Atenció Primària de Blanes, adscrit a l’Institut Català de la Salut (ICS) a Girona, inicia a partir del dijous 1 de febrer el projecte La salut importa, destinat a fomentar la prevenció, les cures personals i l’apoderament de la població adulta del municipi en qüestions de salut, en especial, del col·lectiu de persones grans. La iniciativa consta d’un programa de 10 sessions divulgatives a càrrec de professionals de medicina, infermeria, treball social, nutrició, fisioteràpia i atenció a la ciutadania de l’Equip, encarregats de difondre temes vinculats amb la salut des de diversos vessants. Les sessions tenen una periodicitat quinzenal en horari de 10.30 h a 12.00 h i es desenvolupen en diferents espais municipals de Blanes, com la biblioteca comarcal, el casal cívic comunitari o l’exterior del CAP, fins al 13 de juny. D’aquesta manera, es vol facilitar l’assistència de públic, amb el focus posat en aquelles persones de més de 65 anys que volen tenir un millor coneixement sobre pràctiques habituals per controlar i millorar la seva salut.
El programa arrenca el dijous 1 de febrer a la Biblioteca Comarcal de Blanes, amb una sessió enfocada a donar pautes sobre com s’ha d’actuar davant d’un accident quotidià, com pot ser una cremada superficial, una ferida o un refredat. Precisament, els professionals del CAP Blanes han enfocat cada una de les xerrades de manera que es combini la part divulgativa amb tallers pràctics. En aquest context, el programa inclou sessions dedicades a ensenyar com s’ha de prendre la pressió arterial o el control del sucre en sang, de forma que s’obtingui una lectura correcta de les dades.
Altres temàtiques que s’hi desenvoluparan estan relacionades amb les gestions administratives que es realitzen des de l’atenció primària. En aquest sentit, una de les sessions s'ha dedicat a explicar què és el testament vital o el document de voluntats anticipades. També es detallaran quines funcions ofereixen als usuaris els professionals sanitaris vinculats al benestar emocional comunitari.
“Volem apoderar les persones en qüestions de salut personal difonent coneixements sobre accions comunes, com pot ser prendre’s la pressió arterial, però que encara generen dubtes que rebem al CAP. També volem explicar com fer diverses gestions dirigides a l’atenció primària, moltes de les quals es poden fer per via telemàtica”, destaca Isabel Ridaura, referent de benestar emocional i comunitària de l’EAP Blanes.
A l’hora de definir el programa, els professionals de l’EAP Blanes han volgut recollir les inquietuds que escolten diàriament per part dels usuaris del centre. Algunes d’aquestes inquietuds les van poder detectar en intervencions prèvies, com les jornades que el centre va organitzar amb motiu de la celebració de la Setmana de la Salut 2023, i que van tenir molt bona acollida. Llavors, els participants van verbalitzar la necessitat de dissenyar un projecte més ampli, amb una periodicitat definida i en diferents espais del municipi, per facilitar la participació de la ciutadania. A la vegada, mitjançant aquests tallers es pretén reforçar la relació entre els usuaris i els professionals de l’atenció primària i continuar detectant aquelles qüestions que generen més preguntes, mitjançant una bústia de suggeriments que estarà present en cada sessió.
El projecte ‘La salut importa’ és un dels seleccionats dins l’Estratègia d’atenció primària i comunitària (APiC) i que s’emmarquen dins del Pla de Salut de Catalunya 2021-2025 impulsat des del Departament de Salut. Tots ells estan alineats amb la promoció de la salut comunitària i la prevenció, mitjançant activitats participatives capaces d’aconseguir una millora en la salut física i mental dels seus participants.
Imatges corresponent a les jornades organitzades per l'EAP Blanes coincidint amb la Setmana de la Salut 2023
Imatge corresponent a l'atenció a un usuari del Centre d'Atenció Primària Blanes.
Programa ‘La salut importa’ / EAP Blanes
1 de febrer / Com podem actuar davant un accident?
Biblioteca Comarcal de Blanes
Imma Ojeda i Lluïsa Perich, infermeres de l’EAP Blanes
15 de febrer / Què sabem dels fàrmacs que prenem?
Casal Cívic Comunitari Blanes Benet Ribas
Laia Viñas, metgessa, i Imma Costa, auxiliar administrativa de l’EAP Blanes
29 de febrer / Què hem de saber sobre el colesterol, el sucre en sang i la pressió arterial?
Casal Cívic Comunitari Blanes Benet Ribas
Mireia Bravo, Esperanza Lucas i Eli Baltrons, infermeres de l’EAP Blanes
14 de març / Què ens genera benestar?
Casal Cívic Comunitari Blanes Benet Ribas,
Isabel Ridaura, Marina Diaz, psicòlogues, i Laura Casas, Gemma Sola i Cristina Giralt, infermeres de l’EAP Blanes
4 d'abril / Exercici físic, font de salut i benestar
Exterior CAP Blanes 2
Cristina Salomó, Maite Coronado, Gema Agüera i Laura Cases, infermeres de l’EAP Blanes
18 d'abril / Acompanyament del treballador social sanitari
Casa de poble
Anna Grau i Anabel Aguilar, treballadores socials de l’EAP Blanes
9 de maig / Què és el testament vital o document de voluntats anticipades?
Local de l’Associació de Veïns Mas Enlaire
Gemma Povill i Anna Colomer, administratives de l’EAP Blanes
23 de maig / Alimentació i salut bucodental
Casal Cívic i Comunitari Can Borrell
Isolda Vila, nutricionista; Andrea Juárez, higienista, i Patrícia Casanova, odontòloga de l’EAP Blanes
6 de juny / Com podem evitar caigudes?
Casal Cívic i Comunitari Casa del Mar
Mónica García, Elena Juvanteny i Mari Ríos, infermeres del CAP Blanes, i Anabel Aguilar, treballadora social de l’EAP Blanes
13 de juny / Què hem de saber de les vacunes?
Biblioteca Comarcal de Blanes
Sara Juan, infermera, i Paula Camero, auxiliar administrativa de l’EAP Blanes