La Regió Sanitària Girona promou els beneficis de l'alletament matern en una jornada amb prop de 150 professionals

Un moment de la I Jornada de Lactància Materna de Girona

8 de cada 10 nadons de Catalunya rep lactància materna en el moment del naixement, segons l’ESCA

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha posat en valor els beneficis de la llet materna en la inauguració de la I Jornada de Lactància Materna de Girona

La Regió Sanitària Girona ha reunit avui prop de 150 professionals en la I Jornada de Lactància Materna que ha tingut lloc a la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona, amb l’objectiu de promocionar i posar en valor els beneficis per a la mare i el nadó de l’alletament matern, així com debatre sobre les diferents accions per tal de potenciar-la a la regió. La Jornada s’emmarca en la Setmana Europea de Lactància Materna, que se celebra entre el 9 i el 15 d’octubre. En la inauguració hi ha participat la secretària de Salut Pública de Catalunya, Carmen Cabezas, qui ha exposat que el 82,3% dels nadons nascuts a Catalunya inicien la lactància materna en el moment del naixement i el 70,3% la continuen als 6 mesos, segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) corresponent al període 2021-2022. A l’any de vida és de quasi el 50%.

Cabezas ha destacat “l’interès pel que fa a la lactància materna sobretot en els primers moments de vida del nadó” però ha remarcat que “cal que es mantingui més temps i per això es requereix el suport dels professionals sanitaris i tenir referents de lactància materna als centres, tant als hospitals com en l'atenció primària”.

En aquest sentit, Cabezas també ha posat en valor la formació i sensibilització dels professionals de la salut per dur a terme aquest acompanyament a les famílies durant l’alletament. Les edicions periòdiques dels cursos d’actualització en lactància materna i de promoció de l’alletament matern, coordinades des del servei de salut maternoinfantil de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, faciliten l’adquisició de coneixements i habilitats per donar suport a les mares que alleten. En el conjunt de les diferents formacions que es van realitzar durant el 2022, es van formar més d’un miler de professionals arreu de Catalunya.

Per la seva banda, la gerenta territorial de l’Institut Català de la Salut a Girona i de l’Institut d’Assistència Sanitària, Àngels Morales, ha posat en valor també en la inauguració la necessitat de “trencar les barreres presents en la societat”. A continuació s’ha donat pas a la ponència inaugural “Repercusiones de no amamantar. Coste económico y coste en salud” per part del pediatre José María Paricio Talayero, durant la qual s’han tractat els beneficis de l’alletament matern enfront la llet de fórmula tant pel que fa als costos econòmics, mediambientals com en el sistema de salut.

En conjunt, durant la Jornada s’han tractat els beneficis de l’alletament matern per a la salut del nadó, la importància de l’acompanyament en la lactància a través de casos pràctics i també l’experiència personal d’una mare, entre d’altres. La Jornada ha estat coorganitzada entre l'Institut Català de la Salut a Girona-Institut d'Assistència Sanitària, l'Agència de Salut Pública de Catalunya i el Servei Català de la Salut.

Carmen Cabezas durant la inauguració de la I Jornada de Lactància Materna de Girona   Àngels Morales durant la inauguració de la I Jornada de Lactància Materna de Girona

Un moment de la I Jornada de Lactància Materna de Girona   Un moment de la I Jornada de Lactància Materna de Girona

Un moment de conferència inaugural de la I Jornada de Lactància Materna de Girona   El conductor de l'acte durant de la I Jornada de Lactància Materna de Girona

 

ICSGIRONA
Dimarts, 10 Octubre 2023

Tags: