Salut impulsa un procés participatiu per incorporar la veu de la ciutadania en el projecte del nou Campus de Salut de la Regió Sanitària Girona

Imatge d'una noia mirant un cartell sobre el procés participatiu per incorporar la veu de la ciutadania en el projecte del nou Campus de Salut de la Regió Sanitària Girona

El Departament de Salut i la Regió Sanitària Girona impulsen un procés de participació ciutadana per incorporar la visió de la ciutadania en el projecte del nou hospital del futur Campus de Salut de la Regió. El procés es desenvolupa en el marc de la redacció del pla funcional i en paral·lel a la participació de professionals ja en curs. La iniciativa constarà de dues fases, una primera que s’inicia avui amb un qüestionari en línia obert a la ciutadania, i una segona, amb dinàmiques participatives com podrien ser tallers o grups focals, posterior al qüestionari. El procés té com a objectiu incorporar l’experiència de la ciutadania, determinar els aspectes prioritaris per als usuaris i recollir propostes a tenir en compte en el projecte del nou hospital.

La delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, ha destacat que “incorporar la veu de la ciutadana en la definició de les polítiques públiques és un bon símptoma de qualitat democràtica”. A més, Cañigueral ha recordat que “el nou Campus de Salut de Girona és el projecte més important que hi ha a les comarques gironines en els propers anys i donada la seva magnitud és fonamental incorporar-hi la visió de la gent del territori”. En aquest sentit, la delegada ha remarcat el compromís de l’executiu català de “sumar la visió dels gironins en la presa de decisions sobre projectes prioritaris a la demarcació”, com és el cas del nou campus.

Per la seva banda, el gerent de la Regió Sanitària Girona, Miquel Carreras, ha destacat que el procés participatiu és “una gran oportunitat perquè tothom se senti seu el Campus de Salut de Girona”, ja que serà un dels equipaments de referència del país. “Volem que el nou hospital sigui amable i obert a la ciutadania, per això cal animar que la gent participi en aquest procés”, ha insistit Carreras. El gerent també ha recordat el compromís del Departament de Salut amb la participació en salut i ha afegit que sempre ha sigut “indispensable incorporar les veus dels professionals sanitaris en projectes com el del nou hospital i ara cal sumar-hi també la veu dels usuaris”.

Com participar-hi

El qüestionari telemàtic està dirigit especialment a persones que siguin o hagin sigut usuàries de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta i l’Hospital Santa Caterina (tant pacients com familiars), però també està obert per a la ciutadania en general. El procés per a participar-hi és senzill: només cal tenir 16 anys o més i accedir al qüestionari a través d’un enllaç o codi QR. En els dos hospitals s’han col·locat cartells en punts estratègics i pantalles informatives (com ara sales d’espera, ascensors, plantes d’hospitalització o la cafeteria) per donar a conèixer el procés i facilitar la participació dels usuaris aprofitant el seu pas per als centres sanitaris.

Els cartells, tant físics com digitals, porten un codi QR que es pot escanejar amb el telèfon mòbil i que enllaça directament amb el qüestionari telemàtic. A més, els pacients dels centres rebran un fulletó en el moment de l’ingrés en què és detallarà com participar-hi.

La cartelleria es difondrà entre els centres d’atenció primària i consultoris locals del Gironès, Pla de l’Estany i Selva Interior, comarques que tenen el Trueta i el Santa Caterina com a hospital bàsic. A més, el procés es difondrà a través de les pantalles que hi ha a la delegació de la Generalitat a Girona, tant les de zones de treball com a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà. Tot i això, els interessats podran accedir al qüestionari telemàtic a través del portal de participació ciutadana de la Generalitat de Catalunya: participa.gencat.cat.

Una participació en dues fases

El procés participatiu consta de dues fases successives. La primera d’elles consisteix en el qüestionari telemàtic, el contingut del qual s’organitza en tres blocs diferenciats. En el primer es concreta el perfil del participant i la seva relació amb el sistema sanitari. Seguidament s’inicia el segon bloc, que constitueix el gruix del qüestionari. En aquest apartat s’interpel·la el participant sobre diferents serveis i espais de l’hospital segons la seva percepció seguint el recorregut habitual d’accés al centre: mobilitat exterior, zona de recepció i d’informació ciutadana, sales d’espera, consulta o zona de proves, l’habitació i aspectes relacionats amb noves tecnologies, la intimitat i la llum natural, amb algunes especificitats segons si es té experiència com a pacient, acompanyant o ambdues.Per últim, el tercer bloc consta d’un espai obert on fer arribar propostes o idees que no s’hagin tingut en compte en el qüestionari.

Un cop finalitzada la fase de la participació en línia, s’iniciarà la segona fase del procés amb la constitució de dinàmiques participatives amb representants de la ciutadania interessada i associacions de pacients. Per participar en aquestes dinàmiques, es pot fer la inscripció responent el qüestionari telemàtic.

En el transcurs de tot el procés es contemplaran les aportacions que tinguin a veure amb aspectes que repercuteixin en el disseny i l’estructura assistencial de l’hospital.

Imatge d'una noia mirant un cartell sobre el procés participatiu per incorporar la veu de la ciutadania en el projecte del nou Campus de Salut de la Regió Sanitària Girona   Imatge d'una noia mirant un cartell sobre el procés participatiu per incorporar la veu de la ciutadania en el projecte del nou Campus de Salut de la Regió Sanitària Girona

ICSGIRONA
Dilluns, 20 Març 2023

Tags: