Es posen en marxa teràpies grupals per atendre la depressió postpart a l’ASSIR del Gironès-Pla de l’Estany

Un grup de mares a la teràpia grupal de depressió postpart de l'ASSIR Gironès-Pa de l'Estany.

S’estima que aquesta patologia afecta entre el 13-17% de les dones que han parit, malgrat que un 75% d’aquestes dones no serà mai diagnosticada

La teràpia grupal està oberta a qualsevol persona que pateixi depressió postpart i que presenti indicadors que ho evidenciïn

L’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) del Gironès-Pla de l’Estany, situada al Centre Sanitari Güell, ha posat en marxa aquest any una consulta en format grupal per atendre la depressió postpart.  S’estima que aquesta depressió afecta entre un 13 i un 17% de les dones* que han donat a llum, malgrat que a un 75% d’aquestes dones no se’ls diagnosticarà mai. Si la mare té depressió postpart, el risc que el pare la pateixi se situa entre el 25 i el 50 %.

El gran gruix dels estudis en el camp de la depressió postpart conclouen que l'efecte de la depressió parental en les famílies, en conjunt, i en el desenvolupament psicosocial i cognitiu dels infants, en particular, podria disminuir si el diagnòstic es realitzés de manera precoç per prevenir o tractar la malaltia.

Els símptomes de la depressió postpart es poden manifestar de moltes maneres diferents segons cada persona. Apareixen de manera progressiva, això pot fer que la depressió postpart no sigui identificada com a tal. Alguns dels símptomes principals són:

  • Permanentment, sensació de tristesa o sentir-se de mal humor.
  • Sentiment de no ser capaç d’assumir sola la cura del nadó.
  • Sentir que no hi ha vinculació amb el nadó; un cert rebuig cap a l’infant.
  • Dificultat per dormir i sensació permanent de cansament.
  • Sensació d’estar angoixada i preocupada tot el dia.
  • Tenir pensaments invasius que fan que se senti malament, com ara por a fer-se mal a si mateixa o al nadó.
  • Rebuig del contacte físic, aïllament.
  • Bloqueig per prendre decisions, dificultats per concentrar-se.
  • Mala alimentació (en excés o inferior a les teves necessitats).
  • Sentiments de culpabilitat, baixa autoestima, dubtes de ser una bona mare.
  • Dificultats per gaudir de les activitats que abans de ser mare li agradaven.

Des de fa anys, a l’ASSIR del Gironès - Pla de l’Estany s’ofereix atenció individualitzada en el camp de la psicologia perinatal, en coordinació amb el Centre de Salut Mental del Gironès-Pla de l’Estany. Ara, a més, també s’ofereix suport emocional especialitzat en format grupal per a les dones que presenten indicadors de depressió postpart.

Tant pel que fa a la teràpia grupal com a l’atenció individualitzada, les i els pacients han de ser valorats prèviament per un o una professional –de medicina de família, ginecologia, psicologia, llevadoria, etc.– que en farà la derivació. Així, s’aconsella a les persones que creuen que poden estar patint una depressió postpart que ho comentin amb el seu metge o metgessa de referència, per tal que les derivi a la consulta de psicologia de l’ASSIR. Des de l’ASSIR Gironès Pla de l’Estany, i de manera proactiva, també es realitza un cribratge per identificar els símptomes de depressió i/o ansietat en totes les gestants i puèrperes, seguint les indicacions del “Protocol de seguiment de l'embaràs a Catalunya”.

El grup està conduït per una psicòloga perinatal de l’Institut d’Assistència Sanitària i una llevadora en formació (LLIR) a l’Institut Català de la Salut; d’aquesta manera, les llevadores també poden adquirir més eines per  a l’acompanyament emocional en situacions de risc en el postpart.

La psicòloga coordinadora de les teràpies, Lívia Jarque, assenyala que les atencions grupals són importants, especialment per a algun col·lectiu: “el postpart és un context de molta vulnerabilitat per a les dones que el viuen amb poc o nul suport emocional. En aquests casos, el suport especialitzat redueix o evita que mare i nadó arribin a estar en risc”. Jarque afegeix que “el grup de suport emocional és un espai lliure de judicis, en què les dones se senten entre iguals, comparteixen recursos d'afrontament de les diferents situacions emocionals viscudes, se’ls fomenta l'autonomia i l'empoderament personal”.

Els objectius principals d'aquest grup psicoterapèutic són la prevenció de la patologia greu en salut mental, el reconeixement i l’ampliació del potencial saludable de les participants, i l’oferiment d’una xarxa de seguretat emocional comunitària a les dones que hi participen. Jarque indica que “en el grup s'hi aborden depressions postpart, fòbia d'impulsió, pors que arriben a ser invalidants i trastorns d'ansietat, entre d’altres, sempre des d'una mirada psicosocial”.

*Nota: Quan parlem de “dones”, parlem de dones cis; tanmateix, també els homes trans i persones gestants no binàries poden experimentar aquests símptomes i disposar de l’atenció necessària. D’altra banda, els homes cis també experimenten depressió postpart; en el seu cas, un dels símptomes específics seria la irritabilitat.

 

Un grup de mares a la teràpia grupal de depressió postpart de l'ASSIR Gironès-Pa de l'Estany.    Un grup de mares a la teràpia grupal de depressió postpart de l'ASSIR Gironès-Pa de l'Estany.

 

ICSGIRONA
Dimecres, 14 Desembre 2022

Tags: