El nombre de residents que acullen els centres de l’ICS Girona ha incrementat un 78% en els darrers tres anys

els 14 residents de medicina que ens els darrers quatre anys s'han especialitzat en els nostres centre d'atenció primària

Avui es fa al Trueta l’acte de comiat als 24 residents de medicina i farmàcia, el 66% dels quals s’incorporen a l’equip mèdic del centre

Ahir també es va fer el comiat dels residents de medicina familiar i comunitària, un total de 15 residents

En només tres anys l’oferta de places formació especialitzada als centres de l’ICS Girona ha crescut un 78%, passant de 51 places ofertades al 2019, a un total de 91 al 2022. Durant aquest curs 2022-2023, als centres de l’ICS Girona s’hi estaran especialitzant  fins a 277 residents de medicina i infermeria, 173 dels quals a l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i els 194 restants a les àrees bàsiques de salut.

Al Trueta, el proper 25 de maig acaben la residència, de 4 o 5 anys de durada segons l’especialitat, un total de 23 MIR (Metge Intern Resident) i 1 FIR, (Farmacèutic Intern resident)  mentre que el 31 de maig s’incorporen 39 MIR i 3 FIR. Cal dir que els residents de l’especialitat d’anàlisis clíniques enguany passen a ser FIR enlloc de MIR. També s’incorporaran 6 infermeres residents, 4 llevadores i dues infermeres pediàtriques. Així doncs, aquest any el Trueta incorporarà 48 residents.

Avui es fa l’acte de comiat als 24 residents del Trueta que acaben la seva etapa formativa. D’aquests, un total de 16 (el 66%) s’incorporaran a la plantilla del centre com a metges adjunts de l’especialitat que han cursat. Aquest any es dona la circumstància que les infermeres residents no acabaran la seva especialització fins al setembre, donat que, en el seu cas, la residència dura 2 anys i és justament la promoció que va entrar al setembre de 2020, enlloc del maig, degut a la pandèmia. Així, al setembre està previst que acabin l’especialització al Trueta 4 llevadores i 2 infermeres pediàtriques.

L’Hospital Trueta continua apostant per incrementar la capacitat docent. Així, aquest any es disposarà per primera vegada de quatre residents de radiologia, un més del que tenia fins ara aquesta especialitat. També s’ha aconseguit aprovar per part del Ministerio de Sanidad l’acreditació per impartir formació especialitzada de Medicina Nuclear i s’han fet els tràmits per tal d’acreditar la Unitat Docent Multiprofessional de Salut Laboral (que suposaria l’oferta d’una plaça de medicina en salut laboral i una d’infermeria en salut laboral). També s’ha iniciat la sol·licitud per acreditar reumatologia com a unitat docent i també per incrementar en un resident més les especialitats de cardiologia, aparell digestiu i oncologia mèdica.

Cal posar de relleu que a les enquestes que avaluen la qualitat docent realitzada al 2021 per part del Departament de Salut realitzades als residents del Trueta es va evidenciar un increment en la satisfacció expressada pels residents, respecte l’anterior enquesta, del 2019. Així mateix, en la majoria dels ítems, els resultats de l’Hospital de Girona estaven per sobre de la mitjana de Catalunya. Actualment al Trueta hi ha 31 especialitats acreditades: anàlisis clíniques, anatomia patològica, anestèsia i reanimació, aparell digestiu, cardiologia, cirurgia general i digestiva, cirurgia ortopèdica i traumatologia, cirurgia plàstica, estètica i reparadora, cirurgia toràcica, angiologia i cirurgia vascular, endocrinologia i nutrició, farmàcia hospitalària, hematologia i hemoteràpia, infermeria obstetricoginecològica, infermeria pediàtrica, medicina intensiva, medicina interna, nefrologia, pneumologia, neurocirurgia, neurofisiologia clínica, neurologia, oftalmologia, oncologia mèdica, oncologia radioteràpica, otorrinolaringologia, radiodiagnòstic, urologia, obstetrícia i ginecologia i pediatria i medicina nuclear. L’Hospital Trueta també acull els residents de medicina familiar i comunitària de diferents àrees bàsiques de la Regió Sanitària.

Per la seva banda, als centres de l’atenció primària de l’ICS a Girona també han incrementat la seva oferta docent en els darrers 3 anys. Així, aquest any han acabat la residència 15 metges i metgesses, a més de 4 infermeres que acabaran al setembre, mentre que s’han ofert 33 places de medicina i 8 d’infermeria familiar i comunitària. Cal tenir present que el procés de selecció de places MIR continua obert fins al 30 de maig, de manera que no sé sap encara quants residents s’incorporaran als centres de l’ICS Girona. Els residents que s’incorporin el 30 de maig podran fer la seva etapa d’especialització als centres d’atenció primària de Can Gibert del Pla, Montilivi i Vila-roja, Santa Clara, Taialà, Salt, Sarrià de Ter, Sant Feliu de Guíxols, Roses, Blanes, Tordera, Figueres, Cassà de la Selva, Banyoles, Olot, Canet de Mar i Malgrat de Mar, i als hospitals docents Dr. Josep Trueta, Santa Caterina, Palamós, Figueres, Blanes, Calella i Olot.

Actualment, als centres d’atenció primària de Girona s’hi estan especialitzant un total de 92 residents de medicina i 12 d'infermeria. Com en el cas de l’Hospital, gran part dels residents que acaben la seva especialització a les àrees bàsiques de salut de Girona opten per quedar-se a treballar-hi.

Per altra banda, la Unitat Docent Multiprofessional d’Atenció Familiar i Comunitària de Girona (UDMAFiC) ha estat una de les tres unitats docents d’atenció primària amb millor valoració a l’estudi realitzat per Metges de Catalunya (MC) entre el col·lectiu de metges interns residents (MIR) que ha analitzat les condicions laborals i retributives d’aquests facultatius als centres sanitaris catalans. El sindicat ha enquestat els residents amb l’objectiu d’elaborar un rànquing dels hospitals i unitats docents d’atenció primària del territori en funció del seu respecte pels drets laborals i formatius dels futurs especialistes.

Fotografies de l'acte de comiat dels residents de medicina familiar i comunitària

Fotografies de l'actes de comiat dels residents de l'Hospital Trueta

 

els residents que acaben la seva especialitat al Trueta  els residents de medicina familiar i comunitària que acaben la seva residència als centres de l'ICS Girona

ICSGIRONA
Divendres, 20 Maig 2022