L’ICS Girona i la Corporació s’uneixen per unificar criteris i homogeneïtzar processos per al tractament de l’asma pediàtric

Una mare ajudant el seu fill amb asma

El principal objectiu es millorar l’atenció aconseguint que els pacients siguin tractats i controlats sota els mateixos paràmetres i rebin uns missatges harmonitzats independentment d’on siguin visitats

Arran d’aquest treball d’harmonització conjunt s’ha elaborat un seguit de material informatiu per als professionals i didàctic per als pacients i famílies

Tots els continguts elaborats han estat consensuat i validats per la Comissió Mixta d’Educació del Pacient Asmàtic Pediàtric (CEPAP) formada per professionals tant de primària com d’hospital de l’Alt Maresme i la Selva Marítima

L’Institut Català de la Salut (ICS) a Girona i la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) han treballat plegats per unificar criteris i homogeneïtzar processos en el tractament de l’asma pediàtric amb l’objectiu de millorar l’atenció i que els pacients de l’Alt Maresme i la Selva Marítima siguin, tractats i controlats sota els mateixos paràmetres i rebin uns missatges harmonitzats. Es per aquest motiu que des d’una visió transversal, amb professionals sanitaris de l’atenció primària i hospitalària de les dues organitzacions s’han elaborat, consensuat i validat els continguts de tot un material divulgatiu que ha de servir tant per als equips sanitaris com també per ensenyar als malalts i les seves famílies a fer un bon maneig i control de la malaltia.

L’asma és la malaltia crònica més prevalent en l’edat pediàtrica a la nostra població, de fet té un gran impacte en les consultes d’atenció primària i en els serveis d’urgències. Un percentatge elevat dels pacients que acaben sent derivats a centres de referència per asma de control difícil ho són, moltes vegades, a conseqüència d’haver aplicat incorrectament la tècnica d’administració de la medicació inhalada o bé per no haver administrat de manera regular la medicació, dues situacions que acaben desembocant en un augment dels fàrmacs i per tant, més efectes secundaris, i moltes vegades aquests  nous tractaments farmacològics generen el rebuig de pacients i famílies. 

Per aquest motiu és molt important comptar amb uns procediments homogeneïtzats i compartits per part de tots els professionals del territori per poder abordar la malaltia des de la mateixa perspectiva, amb les mateixes eines i transmetent la mateixa informació als pacients independentment que siguin visitats en consultes de centres sanitaris de la CSMS o de l’ICS.

En aquest treball d’harmonització s’ha creat un manual que conté un conjunt de material pensat perquè els professionals puguin utilitzar durant la seva consulta, així com també informació perquè puguin compartir i entregar als pacients i a les famílies. En aquest sentit, l’educació terapèutica del pacient és molt important per aconseguir un bon control de la malaltia, que permeti portar als pacients una bona qualitat de vida, i tinguin la capacitat de manejar l’asma de forma autogestionada, sempre sota supervisió dels professionals sanitaris.

A més del manual, també s’han creat un total de nou càpsules de vídeos d’entre 2 i 3 minuts de durada cadascuna en català i també en castellà on es tracten diferents aspectes de l’asma, així com també s’ensenya a aplicar correctament les tècniques d’inhalació perquè els tractaments siguin efectius.

Tots els continguts han estat treballats i consensuats per la Comissió Mixta d’Educació del Pacient Asmàtic Pediàtric (CEPAP), creada l’any 2017 i que està formada per professionals de diversos equips d’atenció primària de l’Alt Maresme (Canet, Calella, Pineda, Tordera), la Selva Marítima (Blanes i Lloret de Mar) i de l’Hospital de Calella.

Formació de formadors

Per poder treballar sota uns mateixos criteris és molt important la formació dels professionals. Per aquest motiu, aquest dimarts 28 de setembre s’ha celebrat a l’Hospital de Blanes la Jornada d’iniciació en l’educació del pacient asmàtic pediàtric i la seva família. Una formació de formadors en la qual s’han compartit els processos, s’han portat a terme tallers pràctics i s’ha entregat tot el material editat als professionals sanitaris dels diferents equips d’atenció primària tant de la Corporació com de l’ICS Girona.

L’objectiu d’aquesta trobada ha estat facilitar les eines i els coneixements més bàsics als professionals sanitaris en relació amb el camp de l’asma pediàtric perquè ells puguin treballar amb una única base i traslladar la informació i conscienciar els seus pacients i famílies un cop arribin a la consulta.

 

La taula inaugiral durant la sessió formativa, realitzada el 28 de setembre a l'Hospital de Blanes   Els assistents durant la sessió formativa, realitzada el 28 de setembre a l'Hospital de Blanes

   El pediatre Josep Sanchez durant una sessió formativa

ICSGIRONA
Dimecres, 29 Setembre 2021

Tags: