Les altes precoces, a les 24 hores del part, es multipliquen per tres a l’Hospital Trueta durant la pandèmia

Durant una ecografia a una pacient Covid positiva

El centre ha adaptat el seguiment de l’embaràs, el part i el puerperi a les recomanacions de seguretat i higiene

Les visites telefòniques de control de l’embaràs per part de les llevadores s’han incrementat un 400% i les sessions grupals s’han transformat en  videoconferències

Aquest mes de maig s’ha iniciat un estudi d’investigació per determinar si la COVID-19 té algun efecte en el creixement del fetus durant l’embaràs

La COVID-19 ha afectat de manera transversal tot l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i els seus pacients, i el Servei de Ginecologia i Obstetrícia no se n’ha escapat. Durant aquests mesos, han parit al centre 19 dones amb el coronavirus SARS-CoV-2 ―10 de les quals estaven asimptomàtiques―, que representen el 6,5% dels 294 parts que hi ha hagut des del 4 de març fins a 31 de maig. Aquests parts s’han desenvolupat amb total normalitat i no ha nascut cap nadó amb la malaltia, si bé un nounat es va contagiar per contacte durant els primers dies de vida, amb bona evolució clínica. Gran part de les dones que podien acollir-se a una alta a les 24 h del part  (parts de baix risc i amb bon estat de salut de la mare i el fill) ho han fet, de manera que el nombre d’altes precoces s’ha multiplicat per tres. El temps d’hospitalització dels parts per cesària també s’ha reduït en un dia. El coronavirus ha afectat tot el procés: embaràs, part i puerperi.

Pel que fa al control de l’embaràs de baix risc l’han dut a terme les llevadores de l’ASSIR, ubicat al Centre d’Especialitats Güell, i de Sarrià, Celrà i Banyoles, i s’ha fet principalment per telèfon. Les visites presencials s’han reduït de 9 a 4. S’han mantingut les ecografies del primer, segon i tercer trimestre, per a les quals ha estat necessari habilitar més consultes a l’Hospital Josep Trueta, per tal de garantir les normes de distanciament social i mantenir la protecció de les gestants. El seguiment de l’embaràs d’alt risc també ha estat en part telefònic ―sobretot pel que fa a notificació de resultats―, mentre que la resta s’ha fet de forma presencial. Així, de l’1 de gener i fins al 31 de maig s’han realitzat 1.707 visites telefòniques per part de les llevadores, que han suposat un increment del 438% en relació amb el 2019. D’aquestes, 273 es van fer el mes de març, 649 durant l’abril i 660 durant el maig.

Des del dia 4 de maig que el Servei de Ginecologia i Obstetrícia té en funcionament una consulta específica per a pacients amb COVID-19, que es fa diàriament a última hora del matí.

La pandèmia també ha obligat a restringir l’entrada dels acompanyants durant el seguiment de l’embaràs, excepte en les embarassades menors d’edat o en situacions excepcionals. Durant tot el procés de dilatació i part, a més del postpart, sí que s’ha permès l’entrada d’un acompanyant, les 24 h del dia.

En el moment del part, es realitza de manera rutinària una prova de PCR a totes les dones per determinar si la mare té el coronavirus SARS-CoV-2. L’Hospital ha habilitat un circuit específic per a les parteres amb COVID-19, a més d’un mòdul d’exploracions, una sala de dilatació i una sala de parts només per a elles. Així mateix, a la planta, les pacients amb la malaltia s’ingressen en habitacions individuals en una àrea separada de la resta, per evitar que hi hagi contagis. Durant tot el procés d’ingrés, la mare pot estar acompanyada d’una persona i no se separa del seu nadó. 

La majoria dels 19 parts amb pacients infectades per coronavirus SARS-CoV-2 que s’han produït des de l’inici de la pandèmia fins ara han estat vaginals i, en cap cas, hi ha hagut problemes. Les cesàries que s’han realitzat han respost a decisions obstètriques, que res tenien a veure amb el coronavirus SARS-CoV-2. Des del centre, s’ha continuat potenciant el contacte pell amb pell entre el nadó i els seus pares, i la lactància materna, perquè pesen més els beneficis d’aquestes pràctiques que el risc de contraure la malaltia. És per aquest motiu que s’ha procurat garantir les màximes mesures de seguretat i d’higiene per evitar el contagi del nadó.

Un dels efectes del coronavirus SARS-CoV-2 ha estat l’increment de les altes precoces, és a dir, les altes a les 24 hores del part, sempre que es tracti de parts amb baix risc i que tant la mare com el nounat es trobin en bon estat de salut. Des del 14 de març a 31 de maig, s’han donat 57 altes precoces, mentre que durant el mateix període de l’any passat se n’havien fet 18. En aquestes situacions, la llevadora fa un seguiment a domicili, a les 24 h de l’alta, durant el qual es fa una exploració a la mare, es dona suport a la lactància i es realitza la prova del taló a l’infant. La satisfacció de les famílies ha estat molt elevada. A part de quan hi ha una alta precoç, aquests seguiments a domicili també es fan en casos de parts múltiples, cesàries, quan la mare és adolescent o quan es troba en situació d’alt risc social. En els cinc primers mesos d’aquest any s’han fet 115 visites domiciliàries, mentre que el 2019 se n’havien fet 57.

Estudi per determinar si la COVID-19 té algun efecte en el creixement fetal

Professionals del Servei de Ginecologia i Obstetrícia han iniciat aquest mes de maig un estudi d’investigació en pacients amb la malaltia que té per objectiu determinar si la COVID-19 causa algun efecte en el creixement del fetus durant l’embaràs, tal  com passa amb altres virus SARS. L’estudi, que porta per títol “Efectes de la infecció per SARS-CoV-2 sobre el creixement fetal”, es basarà en una comparativa de les serologies de les dones que han tingut fills amb restricció de creixement i les que han tingut un pes normal. Es preveu fer un control sobre una mostra de 170 casos, dels quals 85 nadons van néixer amb pes normal i 85, amb restricció de creixement.   

Educació maternal, postpart, suport a l’alletament i recuperació del sòl pelvià en línia

Una altra de les conseqüències de la COVID-19 ha estat la suspensió de tots els grups d’educació maternal. Al principi de la pandèmia, des de l’equip de l’ASSIR es va optar per fer vídeos i fer-los arribar a les integrants dels grups. Amb tot, des d’aquest mes de maig s’han posat en marxa sessions grupals d’educació maternal, i de lactància i puerperi per videoconferència.

 

 

Consulta monogràfica de pacients embarassades amb Coronavirus al Trueta

  Una pacient durant una consulta d'embarassades amb Coronavirus

Una ginecòloga fent una ecografia a la consulta monogràfica de Covid19   Ginecòloga fent ecografia a la consulta monogràfica de Covid19   

Consulta de l'ASSIR

Durant una visita a l'ASSIR del Güell   Consulta a l'ASSIR

Sessions grupal on line d'alletament i de preparació al part organitzades per l'ASSIR

Una de les sessions prepart on line que es fan des de l'ASSIR   Sessio grupal on line d'alletament organitzada per l'ASSIR

 

 

 

ICSGIRONA
Dimarts, 2 Juny 2020

Tags: